25a
04.02.2010 09:07
Tere.
Olen diabeetik olnud üle 10 aasta (täpsemat siis umbes 13). Ja see number ongi ebaõnne sümbol.
Lugu ise on selline, et hambad on korralikul juba ära lagunenud. Peaaegu enamuses. Hetkel saab vaid enam vähem elada "OxyContin 10mg" nimelise raviiga, mis on narkootilise toimega. Loomulikult ei kirjuta sellist ravimit mulle välja ükski terve mõistusega raviarst. Kuna aga tavalised valuvaigistid ei aita, olen sunnitud "muid kanaleid" kasutama, et seda valuvaigistit saada.
Umbes 3 aastat tagasi hakkasin ise oma hambaid ka ravima. Suutsin järjestikustel kuudel ravida 3 hammast, millest igaüks 1500-2000 eek'u maksma läksid. Kuna mulle on töövõimetus määratud 60% ja selle eest saan riigilt 2299.-eek raha, on ilmselge, et ma oma rahad eest jätkata ei suuda. Ka haigekassa 450.-eek kompensatsiooni, suurenenud ravivajadusega patsiendile aastas, pole ilmselgelt piisav, siis ei olegi kuskile väljapääsu. Nüüdseks olen ka üle aasta juba töötu olnud, kuna töö puudus on Eestis suur ja sobivat tööd raske (isegi võimatu leida).
Kuna niisama pole mõtet siin hala ja teistele hirmujudinaid tekitada, kuidas ma igapäevaselt valudes piinlen ja ootan päeva, mil vabanen kõigist valudest, küsin ka oma küsimuse: Kas KUSKIL on olemas mingi fond, kust rahalist abi paluda HAMMASTE RAVIKS? See olukord väljub juba kontrolli alt ja võimatu on sellises seisukorrs üldse mingit veresuhkru stabiilsust taga ajada, kui söömine toimub siis kui valu väiksem ja söön seda, mis valu ei tekita.
Ameerikas on vahva sade "extreme makeover", mis inimesi muudab ja ka hambaid tehakse korda. Eestis vist sellist asja niipea loota ei tasugi?
Igaljuhul on olukord kehv, kui mitte öelda, et päris halb. Ei tea, kaua jaksan...
teine
RE: Hammaste lagunemine
04.02.2010 15:10
Ei ole küll kuulnud sellisest fondist. Muidugii ei tähenda see, et sellist olemas ei oleks.
Aga kas oma KOV sotstöötaja poole ei võiks pöörduda kasvõi ühekordse toetuse saamiseks? Proovida ju ikka võiksid. Ehk oskaks ka tema nõu anda, kust veel võiks abi saada.
Need võimalused on ju paikkonniti nii erinevad....
Aga küsiksin, miks sa iga päev valudes piinled? Kas sul on hambad nii totaalselt lagunenud, et juurte alla on tekkinud põletik? Kas neid üldse saab enam ravida või tuleks välja tõmmata (mis on tunduvalt odavam) ja mõelda proteeside peale? Mida hambaarst arvab?
My
04.02.2010 16:46
Kas sa tahad öelda, teemaalgataja, et sinu hambad lagunevad ainult tänu diabeedile? Ma täpselt lihtsalt ei saa aru ja sellepärast küsin üle. Kui korrapäraselt hambaarstil käia juba lapsest peale, siis oleks arstil ju pidevalt ülevaade olemas ja vead eemaldatud juba eos, ole sa siis diabeetik või mitte. Saan täiesti su murest aru ja kujutan ette, mida sa tunned, aga ega siin muu ikka ei aita küll kui jätkata hambaarstil käimist. Aga jah, diabeet iseenesest võib küll veidi kaasa aidata (samas tunnen VÄGA korras hammastega diabeetikuid staažiga 25-28 aastat), aga palju rohkem aitavad sellele kaasa asjad, mida sa teed või ei tee, ei hakka neid siin lahkama, ju sa ise tead paremini. Fondist kui sellisest ei tea, ehk aitab sots. töötajaga rääkimine, aga kas nad tänapäeval aidata saavad, on juba iseasi...
Ja see saade, "Totaalne muutumine" nimeks, on ju ka meil jooksnud ja seal tehti tõesti hambad korda. Samas vihjab see ju ikka ja jälle sellele, et hammaste eest tuleb ise hoolitseda, mitte halba saatust kiruda.
Kats
04.02.2010 19:02
Kui Sulle on määratud 60% töövõimetust, siis saad haigekassalt (vist oli )2000.- kr proteesiraha iga 3 aasta tagant.
Minu hambaarst paigaldas kroonid ja lahutas vastava summa kogumaksumusest maha. Küsi täpsemalt järele hambaarstilt. Samas soovitan ikkagi mitme eri hambaarsti arvamust küsida. Küll näed seinast seina lahendusi,kuidas raviplaan koostada ja mis kokku maksma läheb. Eks nad materdavad üksjagu sind aga lõpptulemus tähtis. Mis piinled ja vaevad ennast-elame ju 1 kord ja elu peab ikka elamist väärt olema.
Võta asi käsile!!!!!!!!!!! Rikud veel oma muu organismi nende hullude rohtudega ära. Sa ju veel nõnna noor.
Kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka.
marii
05.02.2010 08:50
4000.- krooni on see proteesiraha. kui need hambad Sulle ikka nii valu teevad, siis soovitaks ka juba proteeside kasuks, kuigi protees on protees ja omad hambad on omad hambad.
seda ma küll ei teadnud, et krooide paigaldamine ka selle alla läheb.
muidugi on minu jaoks naljakas see, et proteeside jaoks eraldatakse raha, aga et säilitada oma hambaid, seda ei toetata:( Aga see juba teine teema....
Kats
05.02.2010 22:29
Parandan ennas,et ma siin nüüd valet infi ei levitaks: need kroonid olid sillaga üksteise külge kinnitatud.
25a
06.02.2010 17:58
Kui ma saaks valida, siis ma ikkagi eelistaks hambaid, mis suus on alaliselt. Aga need võiks ikka olla närvidest eraldi- ehk siis, kui edaspidi laguevad, ei tekiks valu, kuna selleks eluks mulle hambavalust on küll ja rohkem veel.
ida kohalik omaviletsus teha saaks? Kuhu ma peaksin põõrduma, kui ma Talinnas Õismäe elanik olen? Kas Tallinna linnaviletsusse või on Haaberstil ka ena omaviletsus?
kasutaja
19.02.2010 18:32
mulle ütles viimati hambaarst et mul on väga korras hambad ja ma kavatsen nende eest ka edaspidi hästi hoolitseda ja loodan et see nii ka jääb, ma küll siin seost ei näe.
svet
27.02.2010 19:33
minul algas see hammaste lagunemine kiiresti kui äkki hambaarst ütles et on igemete põletik. ravisime küll seda aga see nõudis koguaeg hambaarti juures käimist ja raha , lõpuks väljatömbamine oli odavam .ja nüüd on proteesid.minul diabeet algas 30 aastaselt,ja ma ei saa öelda et see kindlasti diabeedist on , arvan et üldse paljudest asjadest.söömine ,stress,jne.
kirjutama aga hakkasin , sest minu meelest alla 63 aastastele proteesidele hambahüvitist ei ole olemas. minul on 95% töövõimetus ja tööl ei käi. hea mõte oli küll, mine linnavalitsuse sotsiaalnõuniku juurde, ja räägi nendega . seal on tihti väga vastutulelikud inimesed.
Kaisa
27.02.2010 22:51
Ma ei ole ise diabeetik. kuid ka minul tuli ühel päeval otsustada,kas hakata arstil käima ja meeletuid summasid maksma või lihtsalt eemaldada. Mina valisin viimase, sest väljatõmbamise eelne protseduur läks mul samuti raha maksma ja arstid said minu probleemist täiesti aru. Nüüd on mul juba 5 aastat üleval täis proteesid ning ma olen sellega igati rahul. Ma ei tea mida ja kuidas, kuid ise ei maksmnud ma midagi ja kõik maksis haigekassa, kuna 4000.- on pensionärile proteeside eest ning iga 4 aasta tagant saab ta sama summa uuesti. 2009 lsin endale teha ka alumised ning need läksid veidi üle 3000.- sest esihambad on veel täiesti korras ja olemas.
Oma jutuga tahan öelda seda, et kui raha ei ole hammaste raviks, siis valu ei pea ka kannatama ning pigem vali proteesid, kui maksta mõttetult raha, sest ka ravitud hambaga hakkab probleeme tulema ning jäädki käima mööda arste.
marii
28.02.2010 23:02
http://www.diabetes.ee/foorum-teema.php?lk=32359#nr32729
http://www.diabetes.ee/foorum-teema.php?lk=32359#nr32729 -lehel on kirjas:
63-aastastele ja vanematele ravikindlustust omavatele isikutele, vanaduspensionäridele ning töövõimetuspensionäridele hüvitab haigekassa kord kolme aasta jooksul 4000 krooni hambaproteeside maksumusest.
svet
01.03.2010 14:18
vot , proteesid on suus ja pole ammu uurinud , aga 1009 a. seadus on jah muudetud. et kolme aasta jooksul saab proteeside soodustused. siis on hea . edu
svet
01.03.2010 14:18
vabandust 2009 aastast alates
Jyri
11.04.2011 18:03
Hambad lagunevad seepärast, et diabeetikute organism ei suuda enam K-vitamiini toota, kuid ilma K-vitamiinita kaltsium luudesse ja hammastesse ei imendu. Eestis pole ma varem K-vitamiini müügil näinud, kuid nüüd on üks müüja tekkinud. Uurige ise
http://blog.kaitseomatervist.ee/k2-vitamiin/