Diabeet ja Dieet - suhkruhaiguse ennetamine ja ravi?

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Tere! Olen Imre ja keda see huvitab? Mul ei ole diabeeti ega ole selle haigusega kokku puutunud lähedaste seas. Aga mis mul on, on huvi tervise vastu, ja mida varem inimesel see tekib, seda parem on. Kas keegi on lugenud raamatut "China Study" Colin T. Campbell? Ma usun, et ei ole keegi seda lugenud, kes iganes peaks või tahaks sellele postitusele kuidagi reageerida. Raamat on inglise keeles - pole eestikeelselt seda kuskil näinud. Ma võtan vabaduse tõlkida seda raamatut siia, et äkki on kellelegi abiks(guugeldades "China Study pdf" leiab terve raamatu koopia tasuta internetist). Esmalt ma kirjutan autorist, kes see selline tegelane üldse on ja miks tema sõnu ja uurimustööd võiks vägagi kõrvataha panna. Thomas Colin Campbell, sündinud 1. jaanuaril 1934(ja elab endiselt terve ja reipana nii füüsiliselt kui vaimselt olles 83. aastane) ja muideks ka vegan, on tuntud Ameerika biokeemik, kes on spetisaliseerunud toitumise mõjule pikaajalisele tervisele. Doktorikraad Cornelli ülikoolis 1961. aastal. Autor üle 300 uurimustööle ja kolmele raamatule. Ta on tuntud kui vähese rasvasisalduse ja töötlemata toidu, taimse dieedi(vegan) propageerija. Raamat "China Study" (https://en.wikipedia.org/wiki/The_China_Study) uurib seost loomse toidu(k.a piima ja selle toodete) ja krooniliste haiguste vahel, nagu näiteks erinevad südamehaigused, diabeet, rinnavähk, eesnäärmevähk jt. Raamat või pigem uuring, on jõudnud lõpplahenduseni, et kõige tervislikum dieet inimese jaoks on vähetöödeldud, taimne ehk vegan dieet, see tähendab 0% liha, kala, piima, mune ehk 0% loomne. Raamat on väga kõrgelt hinnatud erinevate ülikoolide, doktorite ja asutuste poolt. Selles on palju teadusega põhjendatud fakte ja refereeringuid uuringutele. Siinkohal ma toongi välja tõlkeid raamatu sisust, kellel inglise keel ei ole nii kergekäeline ja kes üleüldse esimest korda kuuleb sellest raamatust. Raamat ei keskendu ainult diabeedile või üleüldse haigustele, vaid toitumisele. Kuidas toitumine trumpab üle ravimid ja tänapäeva meditsiini. Ja ka sellele, kuidas ja miks selline informatsioon ei ole kättesaadav igapäevaselt meie meedias. Igatahes, siin ma siis tõlgin, keskendudes haigusele diabeet: Diabeetikutel on 2-4x suurem risk surra südamehaigusesse. 2-4x suurem risk südameinfarktile. Üle 70% suhkruhaigusega patsientidel on kõrge vererõhk. Diabeet on nr. 1 kohal täiskasvanute silmanägemise kaotamises, neeruhaiguse lõppstaadiumis. 60-70% diabeetikutest kannatavad kerge või tõsise närvikahjustuse all. Üle 60% kõikidest amputeerimistest on põhjustatud diabeedist. Tänapäeva ravimid ja kirurgia ei paku mingitki ravi suhkruhaigetele. Parimal juhul aitavad need suhkruhaigetel elada funktsionaalset elu, aga ei paranda haiguse tekkepõhjust. Toit, mida me tarvitame, omab suurt mõju sellele haigusele. Juba c.a sada aastat tagasi on teada, et diabeet on sagedasem mõnedes regioonides maailmas, kui see on teistes. On ka dokumenteeritud, et rahvastik, kellel on madal suhkruhaiguse esinemissagedus, toituvad paljuski teisiti kui rahvastik, kellel on selle haigusega kõrge esinemissagedus. Osa kultuure sõi suure rasvasisaldusega dieete, teised sõid suure süsivesikutesisaldusega dieete. Vaesemad kultuurid sõid rohkem süsivesikuid ja rikkamad(läänemaailm) sõi rohkem rasva ja loomset toitu. Diabeet esineb kõige rohkem kultuurides, kes on omaks võtnud lännelliku elustiili ja dieedi, s.o rohkelt loomset toitu ehk suure rasvasisalduse, kolesterooli ja vähese kiudaine ja vitamiinide, antioksüdantide ja mineraalidega dieedi. Diabeet on harva esinev haigus vaestes riikides, kes söövad liha ja loomset toitu minimaalselt. James Andersoni uuring taimetoidu ja diabeedi kohta on märkimisväärne: Ta tegi eksperimendi 50-e suhkruhaigega. 25 neist tüüp 1 ja 25 neist tüüp 2 diabeet. Keegi katsealustest ei olnud ülekaalus ja kõik nad süstisid insuliini, et hoida veresuhkur kontrolli all. Ta jälgis kõrge kiudainesisalduse ja kõrge süsivesikute, madala rasvasisaldusega dieedi(low-fat, high-carb LFHC) mõju haigusele. Tema eksperimentaalne dieet koosnes enamasti taimetoidust, 1 - 2 korda päevas võis kasutada vorsti, singi või muu taolise liha viilukest. Esimese nädala sõid patsiendid ameerikalikku dieeti, mida soovitas American Diabetes Association ja järgmised kolm nädalat kasutas ta oma eksperimentaalset dieeti. Tulemused olid hämmastavad. Pärast kolme nädalat, tüüp 1 diabeediga patsiendid võisid oma insuliinikogust alandada 40% ja nende veresuhkrutase paranes dramaatiliselt. Samuti alanes kolesterooli tase 30%! Tüüp 2 diabeediga patsientidel oli tulemus veelgi imetlusväärsem: 24 patsienti 25-st ei pidanud enam üldse insuliini kasutama vaid mõne nädalaga, olles sellel taimetoidu dieedil! Ühel patsiendil oli 25 aastane diabeet ja võttis 35 ühikut insulini päevas. Pärast kolmenädalalist ranget dieediparandust, pidi patsient kasutama vaid 8 ühikut insuliini. Ja pärast kaheksat nädalat, tema vajadus insuliini süstimise järele peatus. Pritkin Center'i teadlased jõudsid oma testis samasugusele tulemusele, muutes ära 40 inimese dieedi samamoodi taimetoidu(vegan), väheserasvasisaldusega dieedi vastu ning lisades sinna juurde ka füüsilise treeningu. 40-st patsiendist 34 olid suutelised lõpetama ära insuliini süstimise kõigest 26. päevaga. ja kui patsient jätkas sama dieediga, ei olnud vaja neil uuesti insuliini süstida. Raamat toob teisigi näiteid katsetest, kus inimesed on pandud high-carb, low-fat, high-fiber(kõrge kiudainesisaldusega) dieedile ja kõik haiguse näitajad paranevad. Tuleb meeles pidada, et high-carb ehk süsivesikuterikas dieet ei tähenda, et võid süüa kooke ja küpsiseid ja magusaid limonaade, vaid süsivesikute rikkus toidus tuleb puu- ja juur-, köögiviljadest ja teraviljadest, mis on minimaalselt töödeldud, ehk nii värsked kui võimalik. Colin, raamatu autor usub, et kõiki tüüp 2 diebeedijuhtumeid võib hoida ära lihtsalt võttes oma ellu whole-foods, plant-based diet(vegan dieet). TÜÜP 1 diabeet Tüüp 1 diabeet on tugevasti seotud dieedi ja täpsemini piima ja piimatoodete tarbimisega. On hästi dokumenteeritud fakt, et lehmapiimas sisalduval proteiinil on võime initsieerida tüüp 1 suhkruhaigust. Tõenäoline tüüp 1 diabeedi rada läheb nii: Imikut ei imetata piisavalt kaua ja rinnapiim asendatakse lehma piimaga -> lehma piim jõuab peensoolde, kus see lagundatakse aminohapeteks -> mõnede imikute puhul ei lagunda nende keha piima täielikult ja mõned aminohappe fragmendid jäävad soolestikku -> need mitteseeditud aminohapped võivad imenduda verre -> keha immunsüsteem tajub neid fragmente kui võõrkehi ja asub neid hävitama -> kahjuks, mõned nendest seedimata fragmentidest näevad immuunsüsteemile täpselt samasugused välja kui pankreas/kõhunäärme rakud, mis vastutavad insuliini tootmise eest -> immuunsüsteem kaotab oma võime eristamaks neid fragmente kõhunäärme rakkudest ja hävitab nii aminohappe fragmendid kui kõhunäärme rakud, mistõttu laps kaotab võime toota insuliini -> imikust saab tüüp 1 diabeet ja jääb selliseks kogu oma elu Colin ütleb: "Human breast milk is the perfect food for an infant, and one of the most damaging things a mother can do is to substitute the milk of a cow for her own." Tõlkes: Rinnapiim on perfektne toit imikule, väikelapsele ja üks kahjulikumaid asju, mida ema oma lapsele teha saab on rinnapiima asendamine lehmapiimaga. Riikides, kus tarbitakse enam lehma piima ja selle tooteid, on tüüp 1 diabeet väga sage. Soomes on tüüp 1 diabeet 36x sagedasem kui Jaapanis, kus tarbitakse väga vähe lehma piima. Ja mida meie kuuleme kogu aeg meediast, uudistest on see, et jooge rohkem piima, inimene peab liha sööma. Hambad ja luud saad tugevaks piima juues. Uurige ise, inimesed, miks maailm niipidi liigub ja mis see tõeline tõde on.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26276/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
RE: Diabeet ja Dieet - suhkruhaiguse ennetamine ja ravi?
tore on,aga mina olen rinnapiima peal kasvanud :)))))
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26279/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
kakuke
07.10.2017 16:12
tore on,aga mina olen rinnapiima peal kasvanud :)))))
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26279/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Tore on, aga peale imetamist? Sellegipoolest, mil iganes sa diabeedi said, on õigel toitumisel võime su olukorda parandada.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26280/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Tere Imre, tore, et lugesid raamatut ja jagasid oma vaimustust loetust... mina olen kasvanud rinnapiimal, haigestusin diabeeti 14a vanuselt. Jah, kindlasti tarbisin lehmapiima väikelapsena, aga suurema lapsena enam mitte - mulle lihtsalt ei ole see kunagi meeldinud... mul on laps, kes haigestus diabeeti 2.5a vanuselt - tema sai rinnapiima terve esimese eluaasta, lehmapiima pole kunagi joonud, juustu ja jogurtit on söönud küll ja sööb vähesel määral ka edasi... olen oma elu jooksul lugenud väga palju toitumisest ja erinevatest teooriatest diabeedi tekkeks ja ravivõimalusteks... olen veendunud, et taimetoit ei ole kindlasti see lahendus :) :) olen kindel, et ükskõik millise dieedi vastu vahetada American Diabetes Association poolt soovitatav menüü, on tulemused hämmastavad. See on lihtsalt jabur, millist toitumisplaani nad diabeetikutele peale suruvad...see plaan tekitab ka tervel inimesel suurenenud insuliinivajaduse... usun väga tugevalt, et diabeetikule on kõige sobivam madala süsivesikusisaldusega menüü (nn keto), et hoida veresuhkur võimalikult stabiilne. see kehtib ka paljude muude diagnooside puhul - erinevaid vähkhaigusi põdevad inimesed peaks samuti 'keto-toitumisele' üle minema elimineerides oma toidulaualt enamik süsivesikuid. olen nõus, et puhas taimetoit sobib paljudele - aga eriti neile, kel pole kaaluprobleeme, vitamiinide- ja mineraalide vaegusi jm, aga diabeetikute jaoks ma ei näe seal lahendust ('hämmastavad' tulemused katsealustel olid otseses seoses poolfabrikaatide tarbimise vähendamisega, arvan mina!). aga tore, et oled lugenud ja leidnud enda jaoks sobiva eluviisi!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26281/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Imre
05.10.2017 16:39
Diabeet esineb kõige rohkem kultuurides, kes on omaks võtnud lännelliku elustiili ja dieedi, s.o rohkelt loomset toitu ehk suure rasvasisalduse, kolesterooli ja vähese kiudaine ja vitamiinide, antioksüdantide ja mineraalidega dieedi. Diabeet on harva esinev haigus vaestes riikides, kes söövad liha ja loomset toitu minimaalselt.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26276/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Minul on just vastupidine tunne, et diabeet hakkas mulle külge siis, kui poeg läks kodunt laia ilma minema ja söögikordades hakkas mingil põhjusel harvem liha olema. Ehk siis, kui oleksin samapalju liha edasi söönud, ei oleks suhkur kõrgeks tõusnud - minuarust kõlab loogiliselt! Eelmine nädal just sõin kaks õhtut järjest suitsuseapõske paari leivaviilu ja hapupiimaga ning minu näit oli väga ilus sirge 6. See jutt sealt raamatust kõlab taaskord korralik reklaammõla, kui tahetakse mingit paska sulle pähe määrida.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26282/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
kylamees
08.10.2017 15:42
Minul on just vastupidine tunne, et diabeet hakkas mulle külge siis, kui poeg läks kodunt laia ilma minema ja söögikordades hakkas mingil põhjusel harvem liha olema. Ehk siis, kui oleksin samapalju liha edasi söönud, ei oleks suhkur kõrgeks tõusnud - minuarust kõlab loogiliselt! Eelmine nädal just sõin kaks õhtut järjest suitsuseapõske paari leivaviilu ja hapupiimaga ning minu näit oli väga ilus sirge 6. See jutt sealt raamatust kõlab taaskord korralik reklaammõla, kui tahetakse mingit paska sulle pähe määrida.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26282/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Mis paska täpsemini pähe määrida tahetakse? Raamat propageerib taimset toitumist 0% loomse sisaldusega ja põhjendatakse, miks nii õige on. Keegi ei kannusta selles sind oma eurosid kulutama kuskile. Teos põhineb teaduslikel faktidel ja nendele refereeritud uuringutele, mis on läbi ajaloo tehtud. Sina räägid tunnetest ja raamat on kõrgelt hinnatud teaduse tasandil.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26283/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Imre
08.10.2017 16:47
Mis paska täpsemini pähe määrida tahetakse? Raamat propageerib taimset toitumist 0% loomse sisaldusega ja põhjendatakse, miks nii õige on. Keegi ei kannusta selles sind oma eurosid kulutama kuskile. Teos põhineb teaduslikel faktidel ja nendele refereeritud uuringutele, mis on läbi ajaloo tehtud. Sina räägid tunnetest ja raamat on kõrgelt hinnatud teaduse tasandil.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26283/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Kõrgelt hinnatud teadlased väidavad ka, et maakera on lapik. Teised teadlased ütlevad, et inimene on kiskja (hammaste järgi) mitte mäletseja jne. Eks igaüks usubki sinisilmselt seda, mida kõige rohkem pähe tambitakse.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26284/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
pibens
08.10.2017 15:30
Tere Imre, tore, et lugesid raamatut ja jagasid oma vaimustust loetust... mina olen kasvanud rinnapiimal, haigestusin diabeeti 14a vanuselt. Jah, kindlasti tarbisin lehmapiima väikelapsena, aga suurema lapsena enam mitte - mulle lihtsalt ei ole see kunagi meeldinud... mul on laps, kes haigestus diabeeti 2.5a vanuselt - tema sai rinnapiima terve esimese eluaasta, lehmapiima pole kunagi joonud, juustu ja jogurtit on söönud küll ja sööb vähesel määral ka edasi... olen oma elu jooksul lugenud väga palju toitumisest ja erinevatest teooriatest diabeedi tekkeks ja ravivõimalusteks... olen veendunud, et taimetoit ei ole kindlasti see lahendus :) :) olen kindel, et ükskõik millise dieedi vastu vahetada American Diabetes Association poolt soovitatav menüü, on tulemused hämmastavad. See on lihtsalt jabur, millist toitumisplaani nad diabeetikutele peale suruvad...see plaan tekitab ka tervel inimesel suurenenud insuliinivajaduse... usun väga tugevalt, et diabeetikule on kõige sobivam madala süsivesikusisaldusega menüü (nn keto), et hoida veresuhkur võimalikult stabiilne. see kehtib ka paljude muude diagnooside puhul - erinevaid vähkhaigusi põdevad inimesed peaks samuti 'keto-toitumisele' üle minema elimineerides oma toidulaualt enamik süsivesikuid. olen nõus, et puhas taimetoit sobib paljudele - aga eriti neile, kel pole kaaluprobleeme, vitamiinide- ja mineraalide vaegusi jm, aga diabeetikute jaoks ma ei näe seal lahendust ('hämmastavad' tulemused katsealustel olid otseses seoses poolfabrikaatide tarbimise vähendamisega, arvan mina!). aga tore, et oled lugenud ja leidnud enda jaoks sobiva eluviisi!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26281/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Tere, Pibens! Miks sa oled lausa veendunud, et taimetoit ei ole see lahendus ning miks sa usud väga tugevalt, et ketodieet on see õige? Mis toitumise peal ise oled ja kas oled proovinud täis-taimetoitu? Kindlasti võiks see artikkel sind huvitada: https://www.forksoverknives.com/top-3-diabetes-myths-busted-fruit-starchy-vegetables-blood-glucose/#gs.UG3oXqY Nii palju, kui ma keto dieedist lugesin, propageerib see suurel määral loomse toidu tarbimist(suur kogus sinu kogu päevasest kaloritest tuleb loomsest toidust). Raamatus on kokku kogutud suur hulk tõendeid, miks ja kuidas loomne proteiin initseerib erinevaid vähke ning kuidas loomse proteiini tarbimine soodustab vähirakkude kasvu. Loomse proteiini tarbimine muudab veres leiduvate teatud kemikaalide konsentreeritust. Neid kemikaale kutsutakse biomarkeriteks(https://www.forksoverknives.com/top-3-diabetes-myths-busted-fruit-starchy-vegetables-blood-glucose/#gs.UG3oXqY Näiteks veres mõõdetav kolesterool on südamehaiguse üks biomarkeritest. Loomse proteiini tarbimisel on leitud verest kuus erinevat biomarkerit. Iga leitud biomarker oli seotud vähiga. Loomne proteiin tõstab kolesterooli taset veres ja kui su kolesterooli tase on üle 150mg/dL(Kas Sina tead oma kolesterooli taset?), on sinu risk erinevatele südamehaigustele suurenenud. Küllastunud rasvhapped tõstavad ka kolesterooli taset, kuid loomne proteiin teeb seda palju tõhusamalt. MUIDEKS, inimese keha ei pea ÜLDSE tarbima kolesterooli. Kolesteroolil on väga oluline roll kehas, kuid keha toodab ja reguleerib vajamineva kolesterooli ise. Igas loomses toidus on kolesterool, eriti punases lihas, munades, täisrasv piimas ja piimatoodetes(Lisaks sellele on mainitud toodetes ka palju küllastunud rasvhappeid). AINULT loomses toidus on kolesterool. Puu-, juur-, köögiviljades, kaunviljades, ühesõnaga, taimses toidus puudub kolesterool. Maksavähk on suuresti seotud kõrge kolesteroolitasemega. Minu eelnevas pikas artikli lõpupoole pidurdan rohkem piimal ja selle mõjust diabeedile, kuid loomsel proteiinil on samamoodi osalus, mida ei tohi unustada. Tarvitades enam kui 21g loomset proteiini päevas, suurendab see märkimisväärselt neerukivide moodustumist. Lisaks sellele, tõstab loomse toidu tarbimine keha happesust. Rakud muutuvad happelisemaks. Keha võitleb happelisusega, et rakke aluselisemaks muuta ning selleks on vaja kaltsiumi. Kaltsium tõmmatakse luudest, mis põhjustab vanemas eas luude hõrenemist jne jne jne. Teadus ei nõustu kuidagi sellega, et inimene PEAB liha sööma. Kõik toitained, mida inimene vajab, saab ta palju paremini omandatud taimsest toidust. Üks hetk minevikust, kui inimene endale liha küttis, oli ellujäämise nimel, mida tänapäeva inimesel läänemaailmas üldse pole vaja. Ootan Sinu vastust! Imre
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26285/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
kylamees
08.10.2017 17:03
Kõrgelt hinnatud teadlased väidavad ka, et maakera on lapik. Teised teadlased ütlevad, et inimene on kiskja (hammaste järgi) mitte mäletseja jne. Eks igaüks usubki sinisilmselt seda, mida kõige rohkem pähe tambitakse.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26284/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Ja pähe tambitakse seda, mida meedia(televisioon ja uudised) ja riik meile räägib, eks ole? Ja kes mõjutab meediat ja valitsust, või parem, mis? Raha? Õige? Kellel on raha on suurkorporatsioonid, kes tegelevad põllumajandusega, toiduainetööstused, farmaatsiatööstus(ravimid jne). Ja raha saavad nad sellest, et sina tarbid kõike seda, mida nemad toodavad ja sind haigestavad, mistõttu vajad sa erinevaid ravimeid. Nende raha on mängus ja nemad ajavad oma poliitikat, et sa endiselt neid tooteid edasi tarbiksid. Meedia ja valitsus on korporatsioonide käpa all kind sealt ära looda saada mingit tõde, vaid oodata saad seda, mis nende rahakotti turgutab. Maakera lapikus on natuke teine teema kui dieet ja diabeet, nii et see ei ole kuidagi võimeline "kõigutama" tänast teemat. Ükski teadlane ei ütle, et inimene on kiskja. Mida sina mõtlesid, et teadlased ütlevad, on see, et inimene on segatoiduline/kõigesööja e. omnivoor(herbivoor on taimetoiduline ja karnivoor on kiskja), kuid ainuüksi hammaste vaatamisest ei tee keegi järeldusi. Soovitaksin sul kuulata(inglise keeles - ja kui huvi on ja inglise keel napib, siis või sulle selle ära tõlkida) presentatsiooni "kas inimene on loodud liha sööma/kas inimene on kiskja" vähe teaduslikuma nurga alt: https://www.youtube.com/watch?v=sXj76A9hI-o&t=8s
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26286/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Imre
08.10.2017 18:07
Ja pähe tambitakse seda, mida meedia(televisioon ja uudised) ja riik meile räägib, eks ole? Ja kes mõjutab meediat ja valitsust, või parem, mis? Raha? Õige? Kellel on raha on suurkorporatsioonid, kes tegelevad põllumajandusega, toiduainetööstused, farmaatsiatööstus(ravimid jne). Ja raha saavad nad sellest, et sina tarbid kõike seda, mida nemad toodavad ja sind haigestavad, mistõttu vajad sa erinevaid ravimeid. Nende raha on mängus ja nemad ajavad oma poliitikat, et sa endiselt neid tooteid edasi tarbiksid. Meedia ja valitsus on korporatsioonide käpa all kind sealt ära looda saada mingit tõde, vaid oodata saad seda, mis nende rahakotti turgutab. Maakera lapikus on natuke teine teema kui dieet ja diabeet, nii et see ei ole kuidagi võimeline "kõigutama" tänast teemat. Ükski teadlane ei ütle, et inimene on kiskja. Mida sina mõtlesid, et teadlased ütlevad, on see, et inimene on segatoiduline/kõigesööja e. omnivoor(herbivoor on taimetoiduline ja karnivoor on kiskja), kuid ainuüksi hammaste vaatamisest ei tee keegi järeldusi. Soovitaksin sul kuulata(inglise keeles - ja kui huvi on ja inglise keel napib, siis või sulle selle ära tõlkida) presentatsiooni "kas inimene on loodud liha sööma/kas inimene on kiskja" vähe teaduslikuma nurga alt: https://www.youtube.com/watch?v=sXj76A9hI-o&t=8s
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26286/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Tegelikult ei huvita mind karvavõrdki see teaduslik mõla. Kõik on ainult oletused. Kui nad nii targad on, siis miks ei ole diabeedile ravimit? (see süst ei ole ravim) Ükskord me sureme niikuinii ja mind see ei häiri, kui on varem minek. Niikaua üritan elu nautida, mitte taimedega jantida, sest need ei maitse mulle. Kindlasti on neid, kes igapäevaselt hoiavad taimedega oma suhkru taset normi lähedal ja tore on - tublid. Usun et enamus söövad südamerahuga liha edasi ja ei lase ennast segada "tarkadest teadlastest". Keegi võiks mingi anonüümse küsitluse diabeetikutele teha ( nagu Facebookis neid tehakse ) ja oleks asi selgem. Pean silmas korralikku ankeeti, mitte mingit "kas sa liha või taimi sööd". Seal saab ausalt vastata, mitte ei pea häbenema küsijat kui midagi piinlikkust valmistab. Ja kas keegi üldse on kunagi mingit ankeeti täitnud - kõik räägivad aina uuringutest, aga keegi ei tea keda uuriti. Andke teada siis, vähemalt mina saan teada, et kedagi on uuritud...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26287/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
kylamees
08.10.2017 18:40
Tegelikult ei huvita mind karvavõrdki see teaduslik mõla. Kõik on ainult oletused. Kui nad nii targad on, siis miks ei ole diabeedile ravimit? (see süst ei ole ravim) Ükskord me sureme niikuinii ja mind see ei häiri, kui on varem minek. Niikaua üritan elu nautida, mitte taimedega jantida, sest need ei maitse mulle. Kindlasti on neid, kes igapäevaselt hoiavad taimedega oma suhkru taset normi lähedal ja tore on - tublid. Usun et enamus söövad südamerahuga liha edasi ja ei lase ennast segada "tarkadest teadlastest". Keegi võiks mingi anonüümse küsitluse diabeetikutele teha ( nagu Facebookis neid tehakse ) ja oleks asi selgem. Pean silmas korralikku ankeeti, mitte mingit "kas sa liha või taimi sööd". Seal saab ausalt vastata, mitte ei pea häbenema küsijat kui midagi piinlikkust valmistab. Ja kas keegi üldse on kunagi mingit ankeeti täitnud - kõik räägivad aina uuringutest, aga keegi ei tea keda uuriti. Andke teada siis, vähemalt mina saan teada, et kedagi on uuritud...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26287/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Samamoodi ei huvita suitsetajat teadmine, et suitsetamine on kahjulik ja ilmselgne idiootsus. Kus muus kohas peitub tõde, kui teaduses, kui sind teadus ei huvita? Oletus on oletus ning teadus on teadus, kaks eri asja. Mis on teadusega aksepteeritud on teadus, mitte oletus ja selles raamatus on kõvasti ülekaalus teadus. Süst ei olegi ravi, põhimõtteliselt pelgalt sümptomite leevendamine. Miks öeldakse, et ei ole vähile ja diabeedile ja mis iganes veel haigusele ravimit? Tulen jälle tagasi selleni, et meie maailma juhib raha ja võim, ning kellel raha, sellel võim, ehk maailma juhib raha. Ja kui sa oled terve, siis sa tood palju vähem raha sisse. Kui sul ei ole haigust, ei ole NENDEL raha ja selle nimel tehakse kõik, et edasi lükata teadust ja kõike muud, mis lõpetaks ära ravimite tootmise või tõe ilmale tulemise. Hetke seisuga meil võibolla tõesti ei ole ravimit, mis parandaks Tüüp 1 diabeedi puhul hävinenud kõhunäärme rakud, mis enam insuliini ei tooda. Kõlab juba keskharidusega Imrele keeruline inimese keha siseselt parandada füüsiliselt hävitatud rakud. Kindlasti ka sinna jõuab millalgi(kunagi meil polnud ju ka elektrit või AK-4), aga äkki oleks pisut targem hoopis mõelda, et mis on diabeedi ennetamine? Aga sellele keskendumine ei ole suures perspektiivis tulus. Mind ka ei häiri, kui on varem minek, aga mind häirib see, kui ma peaksin oma viimased elupäevad ratastoolis liikuma ning erinevaid ravimeid endale sisse sööma, et enda valusid leevendada või läbi elama diabeedi põhjustatud käe amputeerimise või sellest samast haiguse põhjustatud südamerabanduse, nägemise kaotamise, neeru siirdamise jne. Mina pole nüüd pea 10 kuud midagi loomset söönud, aga elu naudin isegi rohkem kui siis, kui sai grillitud liha. Toidud on hämmastavalt maitsvad ja ei ole midagi keerulist. Ma ei soo taimi, nagu ma oleksin hobune, kes lihtsalt toorest heina näksib. Ma söön pitsasid, lasanjet, torte, kooke ja maiustusi, pastasid, ahjuvorme, hautisi, lihtsalt nimeta midagi - kõike! täpselt sama, mida sinagi, ainult et minu koostisosades puudub kõik loomne. Enamus söövadki liha südamerahuga edasi ka praegu ja kindlasti ka 20 aasta pärast, kuid kunagi olime me ajajärgus, kus isegi ei mõeldud sellele, et on võimalik teisiti, tervislikumalt süüa, vaid lihtsalt söödi seda, mida vanemadki. Söödi kõike mõtlemata millelegi. Õnneks tasapisi on see muutumas. Iga muutus võtab aega. Eks see ole iga inimese enda prioriteet(või tihtilugu teadmatus?). Pärast on ka naljakas mõelda või kahetseda, et mida ma oleksin saanud teha teisiti enda elus, et ma oleksin tervemalt elu nautinud ja elanud. Mind huvitab tervis ja sedasi mina elan. Veel üks prioriteedi näide sinu vastuseks, et inimesed sööksid kindlasti liha edasi isegi siis, kui öeldakse välja, et see ongi diabeedi või vähi põhjustaja. Eks ta nii olegi. Kuidas muud moodi sa põhjendaksid juba mainitud suitsetajaid. On ju teadusega põhjendatud ja teada juba ka lasteaialapsele, et see on surmav. Endiselt suitsetab palju inimesi, kuid mitte üldse enam nii palju, kui seda tehti siis, kui suitsetamist reklaamiti kui šikki tegevust. Suitsetamine on aina enam vähepopulaarne ja samamoodi muutub inimeste mõtlemine toidust. Keda ja palju uuritud selles raamatus on võib leida ilusti üles. Tervist sulle, Kylamees!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26288/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Ei saa mitte vaiki olla.. Sinisilmne Imre võiks mingi netist leitud "teadlase" reklaamimise siin foorumis lõpetada. Inimkond kogu oma eellastega on üle 300000 aasta vana ja ALATI liha/kala söönud. Teravili tekkis ca 12000 aastat tagasi (sellega algasid ka probleemid lagunevate hammastega) ning veganlus on vahelduva eduga vaid paar tuhat aastat vana. Inimesele ON liha vaja... Minu poolest võiks selle teema üldse kustutada..
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26289/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
täis taimetoitu mina proovinud ei ole... munad-juust olid mu taimetoidu perioodil siiski kaasatud... see selleks, midagi head ma selle kohta öelda ei oska. puhast toitu olen terve oma teadliku elu eelistanud... olen reaalselt katsetanud, mida teeb poolfabrikaatide tarbimine veresuhkrule vs puhta toidu tarbimine. täis taimetoitu ma diabeetikule siiski lähtudes omadest kogemustest ja loetust ei soovitaks... sinu seisukohti lugedes kaldun siiski arvama, et lugemist erinevatest tervisevaldkondadest, toitumisest, diabeedist jm olen siiski sinust rohkem harrastanud... lihtsalt kahtlus :) teeme väikse ajalootunni... millal hakkas kasvama inimlooma aju? teadlased on tõestanud, et see juhtus siis, kui inimloom hakkas toiduks tarbima liha... kunagi hiljem tekkis toidulauale ka teravili, mida taimetoitlane niiväga armastab... aga minu teada said sellest alguse üpris mitmed hädad inimese jaoks... oled sa võrrelnud 1.tüübi diabeetikust taimetoitlase ja keto-toituja süsteskeemi? (aususe huvides peaks olema tegu siis ühe ja sama diabeetiku katsetustega pikema aja vältel)...soovitan seda teha, kui suudad leida sellise diabeetiku, kes sellega nõustub... kui sa seda diabeetikut ei leia (pakun, et see on päris raske ülesanne), võin sulle etteruttavalt öelda, et keto-toituja süstekogused on oluliselt väiksemad! mulle tundub see teemaalgatus ka kahtlaselt pime promo taimetoitlusele, mida viimase aja meedia üleliia üles haibib... mina olen oma madala süsivesikusisalduse toitumisega rahul, soovitan seda ka oma perele (ka nemad on rahul, isegi mitte-diabeetikud saavad kõhu täis ja on energilised :O)...diabeetikute (st minu ja mu keskmise lapse) toidulaualt ei leia mitte kunagi taitmetoitlase põhitoitu - nisujahu, riisi...muid teravilju, mis veresuhkru lakke lennutavad... ja nii see jääb! Imre, soovitan sul peale selle ühe 'teadusliku artikli' veel pisut lugeda.... äkki laieneb silmaring veelgi :) Jõudu!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26290/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Jeepu
08.10.2017 20:55
Ei saa mitte vaiki olla.. Sinisilmne Imre võiks mingi netist leitud "teadlase" reklaamimise siin foorumis lõpetada. Inimkond kogu oma eellastega on üle 300000 aasta vana ja ALATI liha/kala söönud. Teravili tekkis ca 12000 aastat tagasi (sellega algasid ka probleemid lagunevate hammastega) ning veganlus on vahelduva eduga vaid paar tuhat aastat vana. Inimesele ON liha vaja... Minu poolest võiks selle teema üldse kustutada..
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26289/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
minu sinisilmse toitumisstiiliga trumpan üle kõik tervisenäitajad ja vaegused, mida sina üle elad. Alati on liha/kala söödud, kuid iial mitte sellises mastaabis(üle 50 miljardi looma - kanad, lehmad, sead, lambad v.a kalaliigid aastas) ja sellist liha, nagu tänapäeval. Eestlane samamoodi ei ole liha ja kala söönud nii palju, kui ta seda teeb praegu ja kõik haigused on kasvutrendis(http://www.toitumisnoustajad.ee/tervislik-toitumine/eestlaste-toitumine-ja-tervis-minevikus-ja-olevikus/). Mul ei ole liha vaja olnud juba 10 kuud, texasest päris eru-südamekirurg Ellsworth Wareham on 103 aastane ja 50 aastat on ta elanud liha, muna, piimata. Maailmas on miljoneid inimesi, kes on sellisel toitumisel ja nad on palju tervislikumad, kui tavaline toituja. Miks on inimesele liha vaja?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26291/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Kui juba siin trumpamiseks läks, siis kõigepealt küsiks Sinu vanust? Ennegi neid tervislikke nähtud, kellel lõpuks ikka mingid hädad välja löövad. Miskipärast veganluse kisa teevad ainult veganid ise ja sunnivad seda veel enamusele peale. Ja argumente leitakse ja esitatakse väga meelevaldselt, tekstist välja kisutult ning suures mahus nii, et selle müraga tavaline inimene lihtsalt "räägitakse surnuks". Tüüpiline partei ajupesu meetod.. Ma ei hakka Sinuga rohkem vaidlema. Meelepäraseid ja endale sobivaid näiteid oskab igaüks internetist lagedale tuua. Kasvõi selle, et üldse maailma vanimaks elanud inimene oli 122, sõi rahulikult liha, ei olnud vegan ning suitsetas vanuseni 117..
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26292/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
pibens
09.10.2017 08:54
täis taimetoitu mina proovinud ei ole... munad-juust olid mu taimetoidu perioodil siiski kaasatud... see selleks, midagi head ma selle kohta öelda ei oska. puhast toitu olen terve oma teadliku elu eelistanud... olen reaalselt katsetanud, mida teeb poolfabrikaatide tarbimine veresuhkrule vs puhta toidu tarbimine. täis taimetoitu ma diabeetikule siiski lähtudes omadest kogemustest ja loetust ei soovitaks... sinu seisukohti lugedes kaldun siiski arvama, et lugemist erinevatest tervisevaldkondadest, toitumisest, diabeedist jm olen siiski sinust rohkem harrastanud... lihtsalt kahtlus :) teeme väikse ajalootunni... millal hakkas kasvama inimlooma aju? teadlased on tõestanud, et see juhtus siis, kui inimloom hakkas toiduks tarbima liha... kunagi hiljem tekkis toidulauale ka teravili, mida taimetoitlane niiväga armastab... aga minu teada said sellest alguse üpris mitmed hädad inimese jaoks... oled sa võrrelnud 1.tüübi diabeetikust taimetoitlase ja keto-toituja süsteskeemi? (aususe huvides peaks olema tegu siis ühe ja sama diabeetiku katsetustega pikema aja vältel)...soovitan seda teha, kui suudad leida sellise diabeetiku, kes sellega nõustub... kui sa seda diabeetikut ei leia (pakun, et see on päris raske ülesanne), võin sulle etteruttavalt öelda, et keto-toituja süstekogused on oluliselt väiksemad! mulle tundub see teemaalgatus ka kahtlaselt pime promo taimetoitlusele, mida viimase aja meedia üleliia üles haibib... mina olen oma madala süsivesikusisalduse toitumisega rahul, soovitan seda ka oma perele (ka nemad on rahul, isegi mitte-diabeetikud saavad kõhu täis ja on energilised :O)...diabeetikute (st minu ja mu keskmise lapse) toidulaualt ei leia mitte kunagi taitmetoitlase põhitoitu - nisujahu, riisi...muid teravilju, mis veresuhkru lakke lennutavad... ja nii see jääb! Imre, soovitan sul peale selle ühe 'teadusliku artikli' veel pisut lugeda.... äkki laieneb silmaring veelgi :) Jõudu!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26290/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Alati on mõnus maha teha midagi, mida ise proovinud ei ole. Mina ei oska samamoodi midagi head öelda muna ja juustu kohta, kui vaid lihtsalt seda, et maitsvad olid. Lihtsalt kahtlus on ka minul, et 9/11 oli false-flag :) Cyrus Khambatta, USA toitumisbiokeemik, ja oh hirm!, ka vegan, praktiseerib samasugust dieeti oma patsientidel, mida minagi pooldan ja tema parandab oma patsientide insuliini sõltuvust dramaatiliselt. Ja MITTE süsivesikute vähendamisega, vaid vastupidiselt sinu ketole, süsivesikute tarbimine tõstetakse kordades rohkemaks, kui nad muidu sõid. Süsivesikute tõstmine ja rasva vähendamine(pane tähele, et süsivesikud, mille tarbimist tõstetakse, on süsivesikud, mida sa saad puu-, juur- ja köögiviljadest nende täiskujul, ehk koos kiudainete, vitamiinide ja vee ja mineraalidega ja välditakse "lihtsaid" suhkruid ja üldiselt lisatud suhkruid, mida saab töödeldud teraviljadest - jahud, pastad jne või puuviljadest eraldatud suhkrust ja tooteid, mis koosnevad töödeldud ja eraldatud suhkrust). Miks sa arvad, et süsivesikute tarbimist peaks vähendama, kui süsivesikud ei ole suhkruhaiguse tekkepõhjuseks? https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Enjoy-food/Eating-with-diabetes/Diabetes-food-myths/Myth-sugar-causes-diabetes Tõsi, et süsivesikud puuviljades võivad tõsta diabeetiku veresuhkru taset, kuid süü ei ole süsivesikutel. Miks mõnedel diabeetikutel puuviljad veresuhkrutaset tõstavad on selletõttu, et nende dieet on kõrge rasvasisaldusega, samamoodi nagu Keto ja Atkinsi dieet. Mida rohkem rasva sinu dieedis, seda raskem on insuliinil tarnida glükoosi rakkudesse ja verest välja. Süües suure(60 või rohkem grammi rasva päevas) või keskmise rasvasisaldusega dieeti(30g+), võib see tõsta sinu veresuhkru taset liiga kiiresti, kui tarbid puuvilju. Cyruse sõnul inimesed, kes lähevad üle väheserasvasisaldusega dieedile(30 või vähem grammi rasva päevas) on võimelised sööma palju rohkem süsivesikuid ilma veresuhkrutaseme kiire tõusuta, sest rasv, mis on akumuleerunud lihastes, maksas ja veres on väga väike. Süües väheserasvasisaldusega, täistaimetoit dieeti, tõuseb keha insuliinitundlikkus märkimisväärselt, kuna sa taastad oma kehas võime seedida süsivesikuid. Kõrgenenud veresuhkrutase on diabeedi sümptom, mitte selle põhjus. USAs on näiteks alates 1999 aastast suhkru tarbimine iga aastaga vähenenud, kuid diabeed on endiselt tõusuteel: https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Enjoy-food/Eating-with-diabetes/Diabetes-food-myths/Myth-sugar-causes-diabetes Siit näed numbrilisi näite, kuidas inimestel süsivesikute tõstmine ja rasva vähendamine mõjutas insuliinivajadust: https://www.diabetes.org.uk/Guide-to-diabetes/Enjoy-food/Eating-with-diabetes/Diabetes-food-myths/Myth-sugar-causes-diabetes Sulle tundub see pime promo, mulle tundub siin seni kõikide inimeste reaktsioon, k.a sinu, samamoodi pime hukkamõist. Mina ei saa siit mingit kasu millegi promomise eest. Ma olen õnnelik, kui üks inimene loeb selle üle(ja võibolla ei kommenteeri ega reageeri sellele kuidagi foorumisiseselt) ning see paneb teda mõtlema toitumise üle, proovib seda dieeti(ennekõike uurib, kuidas seda kõige arukamalt teha) ja tema elukvaliteet paraneb. Sa võid oma dieediga rahul olla, aga enne, kui sa ei ole vegan dieeti proovinud, ei saa sa teada, kuidas see sulle mõjuks. Lihtsam on ilmselgelt see maha teha.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26293/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Imre, iga diabeetik teab oma kolesteroolitaset, seda mõõdetakse meil 1-2 korda aastas. Minu tase oli kuni 43. eluaastani ühtviisi ülihea nii taime- kui lihatoidul. Insuliinikogused langesid taimetoidul küll, sest valku oli vähem, aga stabiilsusest oli asi väga kaugel. ohooloom, ptg /7 aastat täistaimetoidul olnud, nüüdne lihasööja, 1. tüüp)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26294/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Minu eesmärk ei olnud vaidlema või seisukohti tõestama hakata, kuid läksin ise asjaga hoogu ja kaasa - oli lõbus ja naljakas kuid seepoolt ka õpetlik! Minu eesmärgiline lootus on, et inimene, kes esimest korda kuuleb midagi sellist, mida ma siin välja toonud olen, saab mingi tarkusetera enda pagasisse juurde või see paneb teda mõtlema ja uurima ise rohkem toitumise ja diabeedi seose vahel ning suudab oma eluviisi tervislikumalt jätkata. Olen tänulik kõigile vastanutele! Tervist soovides, Imre
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26295/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Imre Olen selle raamatuga kursis Kui oleksid ise praktiseeriv I tüübi diabeetik, siis saaksid aru, kui jaburad on need nn uuringud, millele toetutakse. Alustame lehmapiimast. Mina sain rinda 1,5a ja olen I tüübi diabeetik, õde 3k ja ei ole diabeetik. Soomlased, kelle seas on palju diabeetikuid, on teinud uuringuid lehmapiima osas ja see ei leidnud kinnitust. Peaaegu lihavaba eksperiment lõppes minule totaalse aneemiaga, läks pea paar aastat, kui olukord taastus. Abiks hiinameditsiin, hautatud vasikamaks ja õliga porganditoorsalat. Meie kliimas on vaja loomset valku ja rauda, mida meie põhjamaalased omastame just lihast. Selleks, et kaamosele vastu panna. Ütleks, et 10 kuud on ikka väga lühike aeg inimkatseteks, et hõiskama hakata.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26296/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Väga hea teema. Aitäh Imre! Niisiis lugesin seda ka päris hoolega. Imre, ma ei taha midagi halba öelda, aga tead, selle asjaga pole nii lihtne öelda/mõelda ja neid soovitusi ka meiesugustel arvesse võtta kui sa pole ise diabeetik. Lisaksin ka veel, et lihal ja lihal on vahe. Kui oled lehmapiima suhtes talumatu siis hangi kitsepiima või mine üle maitsestamata jogurtile mida siis oma vajadusi või maitseid armastades enda jaoks meelepäraseks teed. See on minu tõde ega suru kellelegi peale Ma olen olnud teist nädalat nüüd madalate süsivesikute dieedil. Hakkan harjuma. Tuleb tunnistada, et VS on stabiilne. Tore eksole. Kohvist ma ei suutnud loobuda, sest mu pea valutas, teagi kas see oli miski võõrutusnähtude tagajärjed. Liha tarbin sedavõrd, et päeva jooksul on see 1-2 toidukorral. Miks ma madalate süsikate dieedile läksin siis see on katse iseendaga ja ütleme, et ainuke põhjus ei ole mu I tüübi diabeet. Kahjuks on muu aga mis puutub taimetoitu siis selleks, et keha saaks kõike kätte, läheb vaja väga palju vaba aega ja ka raha ning ikkagi pole kindel, et sa selle suure sehkendamisega õigesti oled toimetanud. Ühest vastust pole ju olemas, et taimetoit on see ainuõige.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26298/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Tere Imre! Sattusin siia juhuslikult ja soovisin sind tänada teemapüstituse eest ning siira soovi eest anda inimestele informatsiooni, mida meil Eestis muidu kahjuks ei jagata. Ära lase end vastukajast heidutada. Ma olen hariduselt meditsiiniõde ning haiglas ja perearstikeskuses on näha, et enamik patsiente on täiesti rahul ravimitega sümptomite kontrolli all hoidmisega ning ei tahagi oma elustiili rohkem muuta kui just peab. Mul on endal perekonnaski nii südamehaiguseid kui II tüüpi diabeediga inimesi, kes teavad, et mul on olemas informatsioon, kuidas nad saaksid oma elukvaliteeti parandada, kuid pole lihtsalt huvitatud midagi oma elus muutma. Imetablette aga pole kahjuks :) Pingutama peab ja muutused on rasked (tegelikult mitte, kui on õige motivatsioon nende tegemiseks). Inimesed on oma toitumisviisi osas väga kaitsval positsioonil ja ma olen õppinud, et oma teadmiste pealesurumine ja oma tõe jagamine ei tööta. Kurb on kõrvalt vaadata, kuidas kallid inimesed endale hammastega hauda kaevavad, kuid teha pole midagi. Kui õpilane valmis on, siis küll ta leiab ka õpetaja. Ma ise analüüsin tervise ja krooniliste haigustega seotud teemasid www.elustiilimeditsiin.ee lehel - ma pole veel jõudnud II tüüpi diabeeti ette võtta, kuid kindlasti teen seda. Ma loodan, et sa täitsid selle teemapüstitusega oma eesmärgi ja panid võib olla paar inimest teemasse rohkem süvenema. Ma ise ka üritan patsientidele vähemalt valikuvõimaluse anda. Kui sümptomite kontrolli all hoidmine on piisav, siis see on inimese enda valik ja see on okei, aga kõige hullem oleks see, et on võimalus paremaks, kuid patsienti isegi ei teavitata selle võimaluse olemasolust.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26329/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
Dominica
03.11.2017 19:29
Tere Imre! Sattusin siia juhuslikult ja soovisin sind tänada teemapüstituse eest ning siira soovi eest anda inimestele informatsiooni, mida meil Eestis muidu kahjuks ei jagata. Ära lase end vastukajast heidutada. Ma olen hariduselt meditsiiniõde ning haiglas ja perearstikeskuses on näha, et enamik patsiente on täiesti rahul ravimitega sümptomite kontrolli all hoidmisega ning ei tahagi oma elustiili rohkem muuta kui just peab. Mul on endal perekonnaski nii südamehaiguseid kui II tüüpi diabeediga inimesi, kes teavad, et mul on olemas informatsioon, kuidas nad saaksid oma elukvaliteeti parandada, kuid pole lihtsalt huvitatud midagi oma elus muutma. Imetablette aga pole kahjuks :) Pingutama peab ja muutused on rasked (tegelikult mitte, kui on õige motivatsioon nende tegemiseks). Inimesed on oma toitumisviisi osas väga kaitsval positsioonil ja ma olen õppinud, et oma teadmiste pealesurumine ja oma tõe jagamine ei tööta. Kurb on kõrvalt vaadata, kuidas kallid inimesed endale hammastega hauda kaevavad, kuid teha pole midagi. Kui õpilane valmis on, siis küll ta leiab ka õpetaja. Ma ise analüüsin tervise ja krooniliste haigustega seotud teemasid www.elustiilimeditsiin.ee lehel - ma pole veel jõudnud II tüüpi diabeeti ette võtta, kuid kindlasti teen seda. Ma loodan, et sa täitsid selle teemapüstitusega oma eesmärgi ja panid võib olla paar inimest teemasse rohkem süvenema. Ma ise ka üritan patsientidele vähemalt valikuvõimaluse anda. Kui sümptomite kontrolli all hoidmine on piisav, siis see on inimese enda valik ja see on okei, aga kõige hullem oleks see, et on võimalus paremaks, kuid patsienti isegi ei teavitata selle võimaluse olemasolust.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26329/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi
mul on väga raske uskuda, et see elustiilimeditsiin.ee pole tõlge mõnest analoogsest välismaa projektist ja et sa siia juhuslikult sattusid :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26330/diabeet-ja-dieet-suhkruhaiguse-ennetamine-ja-ravi

Viited