Süsivesikud ühel toidukorral

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Muidugi on nii, et I tüübi puhul võikspõhimõtteliselt süüa mida tahad, lihtsalt insuliini koguse pead õigesti arvutama! AGA on läbi käinud tekst, et palju korraga siiski ei tasuks. Milline on Teie arusaam, või palju tarbite süvivesikuid ühel toidukorral umbes?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22177/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
oleneb nt veresuhkrust,öhutemperatuurist,füüsilisest aktiivsusest,stressitasemest.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22178/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
üle 20g naljalt ühel söögikorral ei tarbi... üritan ikka alla 10 hoida.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22182/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens, mitu grammi siis sel juhul päeva peale koku tuleb? arvestades, et keskmise kaloraaziga inimene (1800) juures peaks süsivesikuid tarbima 55-60% , ehk grammiliselt umbes 225 grammi, et põhiainevahetus töötaks....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22184/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kindlasti 'ei pea' nii palju süsivesikuid tarbima :) see on mingi vananenud moto, et 55-60% peab süsivesikuid olema, seda tõestatakse igas valdkonnas järjest rohkem :) mul tuleb kokku keskmiselt 40-50g päevas, tegelikult võiks veel madalama selle hoida...
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22185/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens, kuidas sul neerud, soolestik jm jubinad töötavad sellise dieedi juures? Mul üks tuttav diabeetik üritab oma nn valgudieeti pooleli jätta, sest tekkisid kummalised kõhuvalud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22186/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
siiani töötab kõik nii nagu peab... ma ei ütleks, et ma 'valgudieedil' olen. söön päris mitmekesiselt, see et enamik toidust süsivesikud ei moodusta, ei tähenda, et ma millegi all puudust kannataks või ainult valku sööks :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22187/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
küsin veel, et kaua sa niimoodi juba toitunud oled ja mitu aastat diabeedistaazi?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22188/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Saage aru, et süsivesikud asendatakse kasulike rasvadega st see ei ole mingisugune valgudieet. Võrrelege näiteks brokkoli ja makaroni süsikasisaldust st brokkolit saab ikka päris palju süüa kui makaronidesse ringi panna. Staaz varsti 4a. Low carb toitumisel 3a.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22189/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
staaži 21a, low carb toitumist 2-3a.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22190/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens, jutt käib ikka esimesest diabeedi tüübist eks?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22192/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma saan aru küll, mis dieediga tegu, lihtsalt lühiduse huvides nimetasin nii. Ühe mu pereliikme kaudu see dieet Eestisse jõudis, olen lähedalt näinud, kuidas see käib.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22193/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens Kirjutasid, et üle 20 g süsivesikuid ühel toidukorral ei söö. Kui see pole salastatud too hommikusöögi menüü, palju ja mida sa süstid ning kuidas liikumisega on. Mulle ei mahu pähe mida sa sööd igas asjas on suht palju süsivesikuid. Ette tänades
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22194/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
jah, mul on tegu I tüübi diabeediga, haigestudes oli 14a. lühitoimelisena kasutan Humalogi, hommikuti süstin ~4-5ü, kuna tegu kõige nõudlikuma ajaga päevast (insuliini tundlikkus on hommikul madal, lisaks veel nö koidikuefekt, mis mindki tihtipeale kummitab). söön tavaliselt kas mune (praetuna/omletina vm) ja peekonit/avokaadot või siis võileibu ja kohvi. võileiva teen kas iseküpsetatud leivaasemikule (munad+toorjuust, tulemuseks õhulised pätsid) või teraleivale (seemnetest ja pähklitest, ilma jahuta) või kui miskit mõistlikku valmistanud pole, ostan poest Trimm saia, selle ühes viilus on ~3.8g sv. võileiva peal käib sink-juust...neis ju pole eriti süsivesikuid :) kohvi teen magusaks steviaga (sünteetilisi suhkruasendajaid üritan vältida) ja piimana kasutan kas laktoosivaba piima (vähem süsivesikuid) või törtsu vahukoort (veel vähem süsivesikuid) :) olen oma menüüst välja lõiganud suhkrud, teraviljad, enamiku puuviljasid.... tegelikult jääb päris palju järgi, kui loov olla... mida puhtamad toiduained, seda vähem on lisasid, mis sisl süsivesikuid :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22195/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mul üks tuttav mittediabeetik harrastas sellist süsivesikutevaba dieeti vahepeal :) kaotas kövasti kaalus,aga niikui dieedi löpetas,tulid kilod kolinal tagasi,sest ei suutnud enam oma magusaisu kuidagi ohjeldada :D ühesönaga väga tugevat iseloomu nöuab
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22197/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma söön tegelikult shokolaadi ka...lihtsalt sellist, mis on suure kakaosisl ja magustatud stevia või erütritooliga... ja lastele pean pidevalt küpsetama midagi (low-carb!), kuna keskmine laps on samuti diabeetik... ei ütleks, et väga tugeva iseloomuga oleksin söögi osas....pigem teen teadlikke valikuid ja otsin parimaid alternatiive :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22198/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kusjuures tähtis on ka insuliinitundlikkus st päevadel kus saab rohkem sporti teha on insuliinivajadus kohe väiksem. Liigne insuliin kehas ei ole midagi head. Magusavajadusega on küll nii, et kui ei näpi siis ka ei tõmba sinnapoole. Aga kui juba näpud külge panna siis hakkab aju korraldama a la mikskamitte jne. VS kõikumine on see millest tuleks hoiduda st 3-15 on lõhkuv kooslus.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22203/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
just-just! mu eesmärk ongi see, et suhkrumõõtja ekraanilt vaataks vastu joon, mis jääb vahemikku 4....6 :) kõigil omad unistused, eks :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22204/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
on selline asi üldse vöimalik? mul nt kipub 4 ne veresuhkur imekiiresti hüposse langema.sterr aga kihutab veresuhkru automaatselt lakke..... söömisega pole seal midagi pistmist....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22209/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
4 ja hüpo vahel on õhkõrn piir, vahest juhtub, et suudan pikemalt pidama jääda... ükspäev oli 5h järjest 4.2....4.8.... vähe ära tõusin vä, nagu oleks suurematsorti saavutusega hakkama saand :) aga mul peavad eesmärgid pisut suuremad olema, kui reaalsus, muidu ei viitsi pingutada :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22210/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens, mul endokal oleksid juksed peas püsti, kui kirjeldaksin, kuidas ma üritan tundide viisi 4 peal vs hoida, ausalt. arvesta, et glükomeeter ei näita ju kuigi täpselt ka. see liiga madal pole diabeetikule enam hea, erinevalt päris tervetest.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22211/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mul tekib küsimus,et kas reaalselt millegi muuga tegelemiseks ka aega üle jääb?! elamine,töö jne.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22212/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
hetkel tööl ei käi, olen väikeste lastega kodune. ei ütleks, et diabeet elust liiga palju neelab, olen kontrolli suht mugavaks enda jaoks teinud, midagi tegemata kindlasti ei jää, aitäh muretsemast :) arvan, et seal on suur vahe, kas endokas vaatab üksikuid mõõtimistulemusi või näeb suhkrujoont 24/7... kui on üksik 4 ja järgmine mõõtmine alles ei tea mis aja pärast, siis muidugi peab muretsema. kui arst aga näeb suhkru liikumist pidevalt, siis pole vaja midagi ette kujutada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22214/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
no sa rääkisid, et oli viis tundi järjest 4 ringis. See on nats liiast, aju jm jublakaid ei saa näljas hoida.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22215/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
minu pildis on nö hüpo ikka alla 4, mitte vahemik 4.2....4.8, aju sellise suhkru juures 'näljas' kindlasti ei ole :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22216/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke
23.01.2016 20:23
kas reaalselt millegi muuga tegelemiseks ka aega üle jääb?! elamine,töö jne.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22212/suesivesikud-uehel-toidukorral
CGMiga näed palju rohkem, kuidas vs tase ajas muutub (või ei muutu) ja tulemus on väikesema vaevaga palju parem kui näpuotsast mõõtes. Low-carb dieediga ilmselt veel parem. Minul on ülemine alarmipiir seatud 8,5 mmol/L peale, aga mõnedel isegi 6,5 peale. Mingit dieeti ma ei pea ja ka mul õnnestub tihti saada pärast sööki-süsti ekraanile sirge joon. Kõige keerulisem on head tulemust saada siis, kui liiga palju süüa.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22217/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens, kui mõne aasta pärast tunned, et mälu ja keskandumisvõime on viletsamad, siis peaksid seda nn taset ikka tõstma. Terve inimese vs käib ka ikka pärast sööki 5-st kõrgemal. nagu öeldud, minu arst oleks päris mures juba.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22218/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see oli ühekordne juhtum, reeglina tõuseb suhkur pärast sööki ikka 8ni... lihtsalt asjade kokkusattumus, sõin äkki vähem, stressi oli vähem, liikusin rohkem... mida iganes...iga päev seda ju ei juhtu... kui see oleks pidev näit, siis oleks mu HbA1c kindlasti alla 5%, nõus? mu dexcomi vahemik on 4.0....7.9, üle selle kõrgema numbri läheb suhkur iga päev. kui oleks midagi, mille pärast peaks muretsema, siis mu arst seda ka teeks. selles ei kahtle ma üldse, minu arvamusel on ta üks parimaist eesti endokrinoloogidest ;)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22219/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
selge,kui tegu dexcomi kasutajaga..... ma esimese hoogamötlesin,et tavaline glükomeeter :D
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22220/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Olen tavaglükomeetri kasutaja ca 12-14x ööpäevas. Üle 8 numbrid ainult siis kui mingit nn jama söön jäätis vms, või õhtul liiga hilja süüa sh valk eriti. Süüa on täiesti võimalik nii, et alustada 4,4 ja peale sööki ilusasti 4,8. Väljas muidugi raskem. Aga ma ka suhkru-jahu-riisi-puuviljad jne välja visanud toidulaualt. Kuna lühikese(Novorap) kogused on reeglina 2-3 ühikut siis ei saa olla sellist hirmu, et järsku kolatab 5 pealt 2 peale ja isegi kui kolatab 3-4 glükoositabletti ja asi korras. Tavapäevas lühikese kogus 6-8 ühikut reeglina, oleneb liikumisest ja toidust muidugi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22221/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
selge, pibens. Ma sain aru, et sa seda seadki endale sihiks, et kogu aeg oleks 4,2-4,8. Mul on ka Eesti üks parimaid endokaid muide. suhkur - mina suudaks küll 2 ühiku Novorapidiga hüposse lennata:) Söön süsikaid küll, aga üle 1-2 ühiku lühikest ikka ei süsti. Inimesed on erinevad.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22222/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
puuviljade mittesöömine vitamiinivaeguseni ei vii? minul nt kodumaised hapukad öunad vs märkimisväärselt ei tösta,rahulikult vöin kilo öunu päeva jooksul ära süüa..... väljamaiseid puuvilju küll ei söö jah....aga sügisel puuotsast nopitud,öunad,pirnid,plooomid..... tunduks kuritegu neid endale keelata....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22223/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kuritegu on 10-nese suhkruga ringi joosta. Aga jah igaüks teeb ise valikud. Ma ei ole nii tugev, et saaks tarbida puuvilju näiteks ja siis mingeid erinevai süsikate isusid ei tekiks. Dr B. ja tema patsiendid on juba 80. detest sellise skeemi alusel toitumas. Vaadake netis on hea video vanadaamist kes on vist vanim T1D. Tal kaksikõde suri mingi 18aastaselt ära ka T1. Seal videos ta seletab noorele T1 tüdrukule, et kõike süüa ei või. Aga noh laiatarbejutt on ikka, et 55% liitsüsivesikud taldrikule jne. See arstide jutt on eriti lahe et kõike võib süüa peaasi on insuliiniga korrigeerida, see ei toimi ju liht+liitsüsikas+rasv+liikumine+1000asja veel no ei püsi terve inimese vahemikus suhkur nii ju!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22224/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Minu teada on nii kapsas, brokkolis, spinatis, lillkapsas kui ka tomatis rohkem c vitamiini, kui ôunas vôi pirnis...vôi mis vitamiine neist taotlema peaks? Ei, mul ei ole vitamiinivaegust! Jah, lasen seda kontrollida aeg-ajalt! Suhkur, ma olen nii nôus Sinuga!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22225/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pole ju nii,et ainult c vitamiin....köikvöimalikud mineraalid ka lisaks.....kodumaist tomatit saab ju ainult septembrini,öunu aga saab veel praegugi.köik need spinatid ,lillkapsad ,prokolid ju ka puha välismaine keemiaga pritsitud kraam.....maasikad,vaarikad mul sügavkülmas nt.....ma ei kujutaks ettegi,et ma neist midagi süüa ei vöiks....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22226/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Lisaks siis juurde veel nn supertoidu avokaado ja oliivid.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22227/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
keemiaga töödeldud.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22228/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
:) Mis siin ikka vaielda, kohati tundub, et diabeedi kohta mujalt ei leitagi infot kui raviarstilt 1x aastas ja siis nõuandeid aastast 1972 :).
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22229/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ülalpool mainitud video ka: http://www.3news.co.nz/nznews/longest-surviving-type-1-diabetes-sufferer-tells-her-story-2012120920
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22230/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
natuke marju, õunu ikka vahest... aga kilo õunu päevas tundub mulle liiga ekstreemse suhkrulaksuna ka terve inimese jaoks :) kui oma aiast pole võtta olnud, ostan kõiki puu- ja köögivilju selliseid, mis pole töödeldud... ei välismaise ega kodumaise keemiaga :) ausaltöeldes ei saa ma küll sellest aru, et miks peaks suhkurt täis puuviljades rohkem vitamiine ja mineraale olema, kui köögiviljades, aga ma pole kunagi ka numbriliselt võrrelnud :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22231/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kas nüüd just rohkem,aga vbl on puuviljades selliseid aineid,mida aedviljades pole? kes teab.kui see kilo öunu nii suur magusalaks oleks,siis töuseks ka minu veresuhkur? aga ei töuse :P inimesed on töesti erinevad.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22232/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Puuviljade puhul soovitan uurida puuviljades paikneva fruktoosi mõju kehale kasvõi siit näiteks http://paleoleap.com/10-reasons-why-fructose-is-bad/. Võin ette öelda, et mõju on halvem kui tavalisel suhkrul. Aga kui kilo õunu väga suhkrut ei tõsta siin soovin õnne tõsiselt, mõningad nn Langerhansi saarekesed on alles ja töös, seega tuleks neid hoida töökorras ja enda keha suhkruga mitte uputada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22233/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma ei usu,et mul midagi veel tóótab :) diabeet avastati väga hilja,aastal 88. ma kordan veelkord,et tegu on kodumaiste hapude óunasortidega,nt antonovka,mis ilmselt ei sisalda kuigi palju fruktoosi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22234/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see ei loe, kui hapud... neidsamu hapusid õunu süües pean mina kindlasti süstima... aga inimesed on väga erinevad... ühel tõstab suhkurt sai, teisel õun, kolmandal mõlemad... illustratsiooniks: http://www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151119143445.htm
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22235/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
muide, tol ajal (80ndad) diabeetikutel õuntest ainult antoonovkaid lubatigi süüa:) Mäletan dr Petuhhova juttu aastast 86. Tatrapuder, hapud õunad, piparmündinäts. Umbes nii oli.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22236/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kapsas,kaalikas..... :) krt siiani ei taha toorest kapsast näha kah :) mäletan siiani seda tohutut näljatunnet haiglas,aga súúa peale haiglalobi midagi peale toore kapsa polnud,sest see oli ainuke asi,mida arst haiglasse tuua lubas :) vaene laps......
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22238/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
tatart ostis ema mingi dokumendi alusel,teised keegi seda vähemalt meie linnas ei saanudki :P alati tuleb meelde,kui tatra putru pakutakse :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22239/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ka mina olen 1. tüübi diabeetik kes juba 2 aastat sööb süsivesikuvaeselt (st üritan süüa päevas vähem kui 40g süsivesikuid). Mulle endale andis selle toitumisviisi avastamine meeletu vabanemistunde! Süsivesikute (ja sellega koos kasutatava insuliini) vähendamisega on veresuhkur normaliseerunud (hoian 4-6 mmol/L vahel 24/7), mõistus töötab paremini, külmetushaigusi on vähem, kaal on normaliseerunud ja hüposid peaaegu ei esinegi. Mina loen hüpoks veresuhkurt alla 4 mmol/L nii nagu see on tervel inimesel. Kuna mul on vaimselt väga pingeline töö mille käigus tuleb ka palju reisida, siis ei kujuta ettegi, et satuks tagasi selle veresuhkru ralli peale, mis kaasnes enne "tervisliku" 60% aeglaselt imenduvaid süsivesikuid sisaldava dieedi jälgimisega. Kusjuures, viimati oli glükohemoglobiin 5,0 ja õde veel küsis üle, et kas ma olen ikka kindel, et diabeetik olen :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22240/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tahan veel lisada, et vähe süsivesikuid, keskmiselt valku ja palju rasva süües pean loobuma küll torditükist, aga pikas perspektiivis ei jää vähemalt pimedaks ja vigaseks. Valgudieediga LCHF puhul kindlalt tegu ei ole, sest ka liigne valk muutub kehas glükoosiks ja tõstab veresuhkru taset. Mida ma siin öelda tahan on see, et ei tasu pimesi usaldada enda arsti, kes käis ülikoolis kaua aega tagasi siis kui veel räägiti, et liigse rasva söömine ajab veresooned umbe ja tekitab südame veresoonkonna haigusi. Ja siis soovitab katkise metabolismiga inimesel asendada või margariiniga, süüa hommikul putru ja süüa vitamiinide saamiseks suhkrupomme nimega puuviljad. Võib küll usaldada, aga tuleb alati ise faktid üle kontrollida, sest enda keha ja tervise eest vastutame kokkuvõttes ikkagi ise. Muideks, isegi meie enda emakeeles on juba üsna palju materjali sellel teemal saadaval, tuleb osata lihtsalt üles leida. Keda huvitab, kiigake alustuseks kasvõi siia -http://lchfeesti.blogspot.com.ee/p/lchf-algajatele.html
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22241/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
No näed siis hakkab juba tulema:). Endal kah on haigestumine tugevalt vähenenud enne toodi koolist haigusi ja kõige tugevamalt tuli ikka mul need läbi põdeda.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22242/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mulle pole viimase 20 aasta jooksul küll ükski arst mingeid toitumissoovitusi jaganud, ikka ise uurin. Olen enese teadmata ka seda low carbi proovinud (8-10 LÜ päevas, kaal langes 54-lt 46-le), aga minu suhkrud selle peale küll kõikumist ei lõpetanud, sellel on ikka muid põhjusi ka peale toitumise. Palju rasva (a la praemuna ja pähklid) löövad mul lihtsalt seedimise seisma. Nii et igaühele ei sobi. Pähklid pealegi viskavad vs oivaliselt üles ca 3 tundi pärast sööki, ka eraldi tarbituna. "Kolme valget" üritan küll võimalikult vähe süüa.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22243/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kui seedimine seisma jääb, siis sööd proportsionaalselt liiga palju valku ja liiga vähe rasva. Ka minul läheb kõht kinni kui ainult liha ja salatit söön päevast-päeva. Ja kui suhkrud kõikumist ei lõpetanud siis oli viga vales isuliini doseerimises. LCHF puhul on lähenemine teine kui 60% süsivesikuid sisse ajades. Näiteks vähenes minul ka süstitava baasinsuliini vajadus LCHF peale üle minnes ligi 3x. Kui baasinsuliini kogus on õige, siis ei kuku see veresuhkur ega tõuse üldiselt niisama midagi. Lisaks, kui veresuhkru kõikumised ja isuliinikogused on väikesed, siis hakkad tähele panema asju, mida varem ei märganud. Näiteks minul tuleb paar päeva enne menstruatsiooni baasinsuliini kogust ligi 2X suurendada, sest insuliini tundlikkus sel perioodil väheneb kiiresti. Tuleb enda keha iseärasusi jälgida, palju mõõta ja vastavad korrektuurid teha. Siis on ka veresuhkur stabiilne. Lisaks, paljud ei tea seda, et kui toidukorral on palju valku (need samad munad ja pähklid), siis tuleb valgule 1-2 tundi peale söömist eraldi süst teha, sest valk muutub glükoosiks teise aja jooksul kui kiiretoimelised insuliinid enda maksimaalse toime saavutavad. Muidugi, peale söömise on ka veel palju tegureid, mis veresuhkurt mõjutavad (stress, magamatus, hormonaalsed muutused jne), aga totumine on ikka number 1. Kui valemist üks muutuja ära fikseerida (toit), siis on ka teiste teguritega tunduvalt lihtsam tegeleda ja neid tähele panna.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22244/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
See, et pähklid sul veresuhkru 3h peale söömist üles ajavad on otsene näide sellest, et valgurikkale toidule (pähklid = valk + rasv) tuleb teisel ajal süst teha. Kiiretoimelised insuliinid on disainitud järgima süsivesikute mõju veresuhkrule (nende toimekõver peaks teoorias sellega ühtima). Tegelikult aga ei mõju ka kõige uudsem insuliin ikka täpselt sama kiiresti kui hunnik süsivesikuid kenas, mistõttu isegi õige insuliinikoguse juures viskab näiteks putru süües veresuhkru tund peale söömist liiga kõrgeks ja alles siis hakkab see tagasi alla tulema ning normaliseerub alles mõne aja pärast. See, et peale söömist käib veresuhkur 10 peal ära käib, tekitab kehale tegelikult meeletut kahju. Lisaks, mina ei saa näiteks praktiliselt mitte midagi ilma süsti tegemata süüa kui tahan enda veresuhkurt 4-7 mmol/L vahel hoida. Seetõttu üritan vältida ka toidukordade vahel näksimist, mille järgi LCHF puhul tegelikult vajadus puudub.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22245/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mitte et vastu vaielda, siis ma toitun täiesti tavaliselt ja mu veresuhkur ei käi tavaliselt üle 10 (olen sensori peal), ma lihtsalt süstin insuliini vähemalt 15 minutit, hommikuti 25 minutit enne sööma hakkamist. Ma muidugi ei loe ka hunnikuks süsivesikuteks 40 gr. Ühel toidukorral söön keskmiselt 30-60 gr. Mina 4,5 madalama peal hoida ei saa ka. Kukub vabalt täisühiku 5 minutiga ja see mulle üldse ei sobi. :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22249/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Super, Krissu kas palun kirjeldaksid enda süste jne skeeme, seoses LCHF toitumisega. Valguga olen ka arvestama hakanud, reegel on et 6g valku=1g süsikaid. Tavaoludes tähendab seda et kui suurema valgutükiga praad siis peab lisaks korrigeerima pärast. Ebameeldiva VS tõstjana olen selgitanud on adrenaliin nii ise võisteldes kui ka pealtvaadates hasartset sporti tõstab VS-i. Ise kasutan Levemiri 2x ööpäevas 7:00 ja 22:00, sellega tekib muidugi see jura et kui puhkepäeval tahaks rohkem põõnata liigub VS üles. Hommikuste VS näitajate kohapealt on üheselt minu jaoks selge ca 4-5t enne magamist ei söö ja asi on ok hommikul. Pähklitest kreeka, pistaatsia, para, makadaamia. India pähklis näiteks 3-4x rohkem süsikaid.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22251/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kas Dr Bernsteini raamatut Diabetes Solution oled lugenud - http://www.diabetes-book.com? Minu jaoks oli see raamat enda diabeedist aru saamisel A&O. Valguga on lood nii, et see on inimestel väga individuaalne ja erinev valk mõjub väga erinevalt (st kana ja loomaliha võivad täiesti erinevalt käituda). Kui ees on suurem praad, siis enne söömist tuleb teha süst süsivesikutele ja natukese aja pärast juurde valgule. Ma ei oska muud soovitada kui et mõõta ja veekord mõõta, sest ainult nii saab aru kuidas sul endal vaja on. Ise mõõdan umber 12 korda päevas, aga tulevikus tahan kindlasti Dexcom'i soetada. Selle abil on võimalik ka jälgida mida valk, stress, hormoonid sinu kehaga konkreetsel päeval teevad ja siis sellele reageerida. Lisaribad, mida pean hetkel ostma, on investeering mu enda tervesse tulevikku.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22253/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mingit konkreetset skeemi mul ei olegi. Söön siis (ja ainult siis) kui kõht tühi on. LCHF annab mulle selle vabaduse, et ei pea tihti ja konkreetsetel kellaaegades sööma. Lisaks Dr B ei soovita tihedamini kui 5h jooksul süüa. Süsti teen vastavalt sellele mis taldrikult vastu vaatab. Hommikul kulub rohkem, sest keha on insuliini suhtes vähem tundlik. Päevas kokku umbes 12 üh Novorapidit (nädalavahetusel saan kohati ka 8 üh hakkama), aga leian, et ega see konkreetne number tähtis ei olegi. Insuliini tuleb süstida nii palju kui sinu keha vajab selleks, et veresuhkur normis oleks ja see on individuaalne. Baasinsuliini teen iga päev hommikul ja õhtul kell 8. Kaasa arvatud nädalavahtustel. Siis tõuse korraks üles, teen süsti ära ja pärast magan edasi. Sinuga sarnaselt õhtul kõhtu täis ei pugi, sest siis on hommikul veresuhkur kõrge. Adrenaliiniga on mul samuti raske, aga olen märganud, et kui enne "60% süsivesikuid" toitumist harrastasin, siis tõstis stress veresuhkru meeletu kiirusega üles. Nüüd aga LCHF peal on tõus küll märgatav, aga palju väiksem. Sama kehtib koidikuefektiga. Enne võisin ükskõik kui palju baasinsuliiniga mängida, aga ikka tõusis öö läbi ilus olnud veresuhkur hommikul kella 6 ja 7 vahel 8 mmol/L peale. Ise kahtlusatan, et siin mängib rolli lihastes ja maksas talletatud glükogeenivarude vähenemine läbi toitumise. Samuti, enne ei saanud jooksma minna ilma, et vahepeal glükoosi ei oleks pidanud sööma. Nüüd aga kui keha on rasvakütusel juhtub tihti (mitte küll alati), et enne ja pärast on versuhkur sama. See muidgi oleneb päevast ja alati kõik nii roosiline ei ole. Ma ei väida, et mul kunagi veresuhkur kõrge (üle 8) ei ole, aga seda juhtub ikka harva. Endale pankrease mängimine ei ole kerge, aga kui seda teadlikult teha, siis on see palju lihtsam.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22254/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Leidsin ühe T1 naisterahva blogi(Delfis ka artikkel), mis kinnitab järjekordselt, et diabeediravi ja soovitused toitumiseks ei toimi 55% süsikaid kujul. 30a. pime, neerud ka minekul. Aga toidulaud mesi, ahjukartul, vaarikakoogid jne. Tihti veresuhkrud 20 kandis. Huvitav, et ise ei vaadata kuhugile mujale, kui ainult vanasse kinni jäänud arsti otsa.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22301/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Suhkur, kas see pole nagu liiga ühte nurka näide. Ma ei tea LCHF dieedist suurt midagi, aga sellegi poolest ei toitu ma meest ja vaarikakoogist. Ahjukartul on küll vahel laual, aga mõistlikkuse piires. Kas see naisterahvas üldse mingeid protsente või kas või iganenud soovitusi jälgib? Minu arvates on see lihtsalt hoolimatus.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22304/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
IT-ga nõus. ma saan aru, et mõned on tollest low carbist väga vaimustatud ja ühtlasi kardavad tüsistusi nagu tuld, aga nii must-valgelt ei tohiks küll mõelda, et kõik ülejäänud diabeetikud hoiavad "kuritegelikult" oma suhkruid 10 peal ja muudkui õgivad pahasid süsivesikuid.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22305/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tutvusin põgusalt dr. Bernsteini looga. Tema eesmärkide ja järeldustega olen vägagi nõus. Vähem süsivesikuid tähendab veresuhkru taseme lihtsamat juhtimist. See viis mind mõttele, et võiks proovida samu eesmärke (veresuhkru tase peab olema nagu tervel inimesel, kiireid langusi-tõuse ei tohi olla) saavutada mitte low-carb dieediga, vaid senist eluviisi säilitades. Senine eluviis toitumise osas tähendab seda, et söön-joon mõistlikkuse piires kõike. Hommikul söön 40 g süsikaid, lõunal sama palju, õhtul 50-60 g. Kahjuks esineb ka külmukuralli, ikka jälle mingi amps. Jookidest ma parem ei mainigi, aga vihjan, et on palju süsivesikuid ja kaloreid. Üks nädal katsetamist on nüüd seljataga. Püüdsin esiteks hoolikamalt arvestada süsivesikuid ja teiseks hoolikamalt valida süstekohti. Need kaks asja olidki ainsad muutused võrreldes senise eluviisiga. Selle nädala jooksul käisin nagu tavaliselt tööl, mõnikord hommikuti viisin lapselapse lasteadeda, mõnikord läksin talle järgi. Oli 3 trenni ja üks tunniajane ujumine basseinis. Mõnikord läksin pärast õhtusööki jalutama, mõnikord jäin teleka ette tukkuma. Ühesõnaga - samasugune nädal nagu seni. Kuna mul on Dexcom G4, siis on olemas täpne ülevaade, mismoodi veresuhkru taseme juhtimine õnnestus. Mitte kordagi ei esinenud ei hüpoglükeemiat (alla 3,05 mmol/L) ega ka hüperglükeemiat (üle 13,32 mmol/L). Dexcom on seadistatud nii, et soovitav vahemik on 4,0 kuni 8,5. Alla 4,0 oli 4 % näitudest ja üle 8,5 oli samuti 4 % näitudest. 92 % oli seega soovitavas vahemikus. Ainult ühe korra esines liiga kiire langus (üle 0,11 mmol/L/min). Keskmine veresuhkru tase oli 5,87 mmol/L, mis peaks Hb1Ac väärtuseks andma 5,3 %. Terve inimese vahemik on teatavasti 4 kuni 6, nii et minu oodatav tulemus on ok. Dr. Bernstein sõnastas oma reeglid siis, kui tal õnnestus hankida oma esimene glükomeeter (1963 vist). Tänapäeval on aga olemas glükomeetrist palju paremad vahendid veresuhkru taseme juhtimiseks: insuliinipump ja CGM, kusjuures neid saab omavahel integreerida. Ma ei ole toitumise spetsialist ja ei oska hinnata, mida teevad organismile erinevad dieedid. Aga ma arvan, et tema sõnastatud eesmärgid on tänapäeval saavutatavad ka ilma dieedita. Sellega ei püüa ma mitte kedagi veenda või ümber kasvatada, igaüks valib oma tee ikka ise.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22306/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ekstaole, kiitus CGM süsteemidele, kallid ainult paganad, ise olen püüdnud foorumisse panustada infoga, kuna ka ise sain algusajal foorumist rohkem infot kui arstidelt. Bernsteinist niipalju, et ta on siiani praktiseeriv endokrinoloog ja raamatust on juba 4 või 5 täiendatud trükki ilmunud. Endal olen leidnud, et süsikate suurem söömine ja insuliiniga kompenseerimine tekitab nn isusid süsivesikute järele st algab ring süsikas-insuliin-süsikas. Aga tervist kõigile ja panustage ikka infoga foorumisse, kollektiivne aju on võimas.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22310/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
tuleb tunnistada, suhkur, et mingi huvi sa minust tekitasid, hoolimata oma kohati kategoorilisest väljenduslaadist.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22312/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
tuleb tunnistada, suhkur, et mingi huvi sa minust tekitasid, hoolimata oma kohati kategoorilisest väljenduslaadist.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22313/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
No siis on hästi, kui jälgida veidi ingliskeelset internetti näiteks Type1Grit. siis paistab sealt suur Ahhaa kogemus lastevanematelt kelle lapsed 30g päevas reegli abil toituvad, suhkrud alla 5% jne. Endal näiteks ei tule enam külmetushaigused kallale väga.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22314/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mõtteainet, keegi ei ravi pähkliallergiat soovitades tarvitada hunnikutes pähkleid ja seda mõju siis ravimiga elimineerida.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22315/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ma olen püüdnud saada hakkama ca 20-25 gr süsivesikutega päevas, aga ei saa. Päev kaks ja siis läheb käest ära. See pidev toidule mõtlemine ja ühekülgne toitumine viib närvikava täitsa sassi. 100 gr süsivesikuid päevas, alla selle läheb jube rabelemiseks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22357/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Vastavalt tuleb siis ka basaali kärpima hakata, et madalale ei kihutaks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22358/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mulle meeldis, krõõt, sinu lause, et see pidev toidule mõtlemine jne. Minu arusaamad toitumisest keeras õigesse võtmesse dr. Toomas Tiik ja tema seisukohad lähtuvalt hiinameditsiinist. Ehk siis, on kuumad ja külmad toiduained ja sa tarbid neid vastavalt aastaajale ja see toimib, minu puhul, juba viimased 15 ja rohkem aastat. Tuleb lihtsalt oma keha kuulata ja ta ütleb ise, mida parajasti vaja on. Enne seda olin neid inimkatseid rohkem ja küll näinud ja ka mis salata, läbi teinud. Täna puuduvad minul igasugused magusa isud, mis iganes nälja tunded jne. Kui olen pidulauas, siis jah, maitsen igat asja, lihtsalt huvi pärast, aga terve torditüki aeg on minevik, sest lihtsalt ei taha. Näiteks, täna, on minu menüüs olnud hommikul 1 apelsiin ja päeva jooksul ka 2 Tellissaare õuna...ei tunne süümekaid, sest nii oli vaja ja vs ok (lisaks muule mudugi). Neid igasuguseid toitumisteooriaid tuleb iga aja tagant ja mõne aja pärast tuleb uus ja ristivastupidine. Võtke rahulikult ja soovitan teil sama mida dr. Tiik soovitas - kuulake oma keha.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22364/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ma sööngi selle järgi nagu keha vajab, aga ma olen visanud menüüst välja laktoosi ja gluteeni sisaldavad toidud ( eelnevat ei tee lihtsalt niisama, ütleme, et elu on sundinud valikuid tegema) Ma arvan, et mu toidulauale jääb menüüsse päris tervislik valik. Hiljuti viskasin elamisest välja suhkruasendaja, ma kasutan vajadusel toidu maitsestamiseks tiba mett või sügavkülma varutud marju. Mu päevased süsivesikud jäävad sinna 100 -160 gr vahele. Sellisel viisil ja nende numbrite juures toitumine on minu puhul normaalne ja ma tunnen ennast hästi. Ma ei saa hoida vs alla viie, kohe on võdin sees ja käed kipuvad värisema, et mis asjaajajat või autoga sõitjat siis minust on. Ma tunnengi ennast viimasel ajal hästi kui vs on 5,5 kuni 9 Kui ma peaksin oma toidulauale veel radikaalsemad muutuseid sisse viima siis teate ei ole minust pereinimest ja töötegijat. Saavad kõik mööda päid ja jalgu.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22374/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Küsin uuesti ja seda juba mitmendat korda siin foorumis diabeetikute käest, kes pooldavad süsivesikuvaba dieeti, kas olete mõelnud oma neerude peale? Olen korra või kaks saanud vastuseks, et hetkel analüüsid ok. Aga üldiselt vaikus. Olete siin kõvad googeldajad, aga miks selles küsimuses on huvipuudus? Vastik on lugeda arvamusi, et meie arstid on aegunud jne suhtumisega...mina ütleks, et ei ole vaja lugeda aegade tagusi artikleid-ütluseid. Võiks ju vaadata avaldamise kuupäeva ja siis seisukoht võtta. Ja endiselt - küsimus, kuidas kaitseb süsivesikuvaene dieet teie neere?? Mida ütleb dr.B selle kohta.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22375/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ake, kuidas kaitseb süsivesikurikas dieet neere? nii palju kui ma lugenud olen, on olemasoleva neerukahjustuse korral ebasobiv dieet, mis on ülisuure valgusisaldusega... ühtegi sellist (musklipumpajate mastaabid valgutarbijat) siit foorumist mulle vähemalt silma pole jäänud (ühtlasi pole mulle ka silma jäänud neid, kel oleks mingitlaadi neerukahjustus). kui inimene sööb vähe süsivesikuid, ei tähenda, et ta sööks ülisuurtes kogustes valku! asi on tasakaalus ka neil, kes ei näe vajadust riisi-pasta-saia-leiva järele! päriselt noh! :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22376/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Küsimus oli, kuidas mõjub süsivesikuvaene dieet neerudele? Kas te üldse loete, mida kirjutatkse? pibens Sulle teadmiseks, et minu menüüs ei ole riisi, nisutooteid jne mida siin loetlesid ka piimatooteid, va pikalt laagerdunud juustud ja vahukooresörts hommikul kohvi peale. Ja endiselt, vastake mulle, mida on netis konkreetselt kirjutatud, kuidas sellist laadi dieet ei oma mõju neerudele?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22377/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1523335/ http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1523335/ kui guugeldada, siis paistab, et kõrge rasva- ja madala süsikatesisaldusega dieet võib puudulikku neerufunktsiooni lausa parandada. Aga nagu öeldud, eks tulevikus paistab, kelle keha kuidas reageerib. ma ei kujuta puhta rasva söömist ilma süsikateta päriselt ette, ausalt. Söön lusikaga purgist kookosrasva? Joon õli? Lisaks munadele ja avokaadodele.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22378/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Palun väga - siin artiklis (http://ispub.com/IJNW/4/2/8738) on viidatud lausa neljale uuringule, mis näitavad, et ketogeense dieedi (ehk maakeeli vähendatud süsivesikutega dieedi) ja neerukahjustuste vahel ei ole seost. "As for the serious concerns regarding the possible negative effects of KDs on the heart, kidney and liver functions and situations of acidosis, it must be emphasized that low-carbohydrate diets do not produce harmful alterations in kidney [69,156,157,158] or liver functions [79,163,164]." Ja siin artiklis - http://ispub.com/IJNW/4/2/8738) - on graafikul näidatud HA1C sõltuvust neerupuudulikkusest. "In summary, we observed a positive association between HbA1c concentration and incident CKD that was strong, graded, independent of traditional risk factors, and present even at mildly elevated concentrations of HbA1c...." ehk mida kõrgem on keskmine veresuhkur, seda suurem on risk neerupuudulikkuseks. Ehk oskavad need, kes väidavad, et süsivesikute vähendamine on neerudele kahjulik, ka mõne teadusartikli enda ütluste toetuseks välja pakkuda.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22379/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
25.02.2016 19:36
<span class="external"><a rel="nofollow" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1523335/">http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1523335/</a></span> <span class="external"><a rel="nofollow" href="https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110420184429.htm">https://www.sciencedaily.com/releases/2011/04/110420184429.htm</a></span> kui guugeldada, siis paistab, et kõrge rasva- ja madala süsikatesisaldusega dieet võib puudulikku neerufunktsiooni lausa parandada. Aga nagu öeldud, eks tulevikus paistab, kelle keha kuidas reageerib. ma ei kujuta puhta rasva söömist ilma süsikateta päriselt ette, ausalt. Söön lusikaga purgist kookosrasva? Joon õli? Lisaks munadele ja avokaadodele.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22378/suesivesikud-uehel-toidukorral
Mulle tundub, et sa ei saa päris hästi aru, mida inimesed, kes jälgivad LCHF dieeti täpselt siis ikkagi söövad. Soovitan vaadata näiteks siia https://www.instagram.com/lchf_eesti/, siia https://www.instagram.com/lchf_eesti/, ja siia https://www.instagram.com/lchf_eesti/, Kusjuures täpsustuseks veel niipalju, et heal lapsel mitu nime - LCHF võib kutsuda ka dr Bernsteini dieediks, Atkinsi dieediks, ketogeenseks dieediks, bantinguks jne. Ükskõik mis nimega seda toitumisviisi siis kutsuda, eesmärgiks on ikka süsivesikute vähendamine ja rasva osakaalu suurendamine.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22380/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ake
25.02.2016 15:13
Vastik on lugeda arvamusi, et meie arstid on aegunud jne suhtumisega...mina ütleks, et ei ole vaja lugeda aegade tagusi artikleid-ütluseid. Võiks ju vaadata avaldamise kuupäeva ja siis seisukoht võtta.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22375/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kerge kibestumistunde arstide suhtes on minul tinginud isiklik kogemus. Kaks aastat tagasi sain diabeedikabinetist toitumisnõustajalt kaasa teatmiku, mille põhisõnum oli, et diabeetik peaks toituma "tervislikult tasakaalustatud" toidupüramiidi järgi (ps sama jutt mis siin -http://toitumine.ee/kuidas-tervislikult-toituda). Minu puhul igatahes ei toiminud üldse ja veresuhkurt terve inimesega võrreldavas vahemikus sedasi toitudes mina hoida ei osanud. Kui minu vanaisal diagnoositi 2. tüüpi diabeet, siis anti arstikabinetist kaasa värviline teatmik, mis ütles, et ta peab asendama hapukoore maitsestamata jogurtiga, sööma või asemel margariini, sööma mitte rohkem kui 2 muna nädalas, vältima majoneesi jne (ehk siis vähem rasva ja rohkem süsivesikuid). On kriminaalne tegevus selliseid soovitus jagada, samas kui 2. tüübi diabeetik võib paljudel juhtudel rohtude võtmise LCHF dieeti järgides ära jätta. Süües aga arsti soovituste järgi tuleb tõenäoliselt üsna pea insuliini juurde süstima hakata. Nüüd vaatab vanaisa pilve pealt alla peale südamerabandust, milles ma olen kindel, et oli otsene seos tema halvasti kontrollitud diabeediga.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22381/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu, sulle tundub täiesti õigesti: ma ei saa päris täpselt aru, mida need low-carb-inimesed söövad. Ja mul pole mingit tahtmist ega aega hakata netist otsima vmt:) Sellepärast lootsin, et ehk keegi ütleb seda mulle siin foorumis. Avokaado, munad ja mingi iseküpsetatud süsikatevaba leib jäid silma, aga veel? Juurvili, salatid?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22383/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Üldiselt kui minna low carb toitumisele siis valku ei saa üldsegi mitte väga palju süüa(ainult mõistlik kontrollitud kogus) kuna valk tõstab veresuhkrut valemiga 6g valku=1g süsikaid. Ake, kui vastik hakkas siis vabandan, aga kuidas suhtuda kui 6,3% pealt soovitab endokas baasi maha võtta, et VS ikka kõrgem oleks ja väite peale, et süsikaid saan köögiviljadest hakati lihtsalt naerma, et seal ei olevatki neid! Ohooloom esimese hooga- brokkoli, lillkapsas, asparaagus, spinat, oliivid, avokaado, kurk, tomat(mitte väga palju), kapsas+liha, või, munad, rasv, kala jne http://www.dietdoctor.com/type-1-diabetes Tsitaat: Ake 25.02.2016 15:13 Vastik on lugeda arvamusi, et meie arstid on aegunud jne suhtumisega...mina ütleks, et ei ole vaja lugeda aegade tagusi artikleid-ütluseid. Võiks ju vaadata avaldamise kuupäeva ja siis seisukoht võtta. http://www.dietdoctor.com/type-1-diabetes
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22385/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
25.02.2016 21:40
Krissu, sulle tundub täiesti õigesti: ma ei saa päris täpselt aru, mida need low-carb-inimesed söövad. Ja mul pole mingit tahtmist ega aega hakata netist otsima vmt:) Sellepärast lootsin, et ehk keegi ütleb seda mulle siin foorumis. Avokaado, munad ja mingi iseküpsetatud süsikatevaba leib jäid silma, aga veel? Juurvili, salatid?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22383/suesivesikud-uehel-toidukorral
Copy-paste LCHF toitumissoovitused lühidalt ka siia. 1. Söö, palju tahad (st lisa menüüsse niipalju rasva kui vähegi veel mugav tundub, ära söö üle. Söö siis kui kõht on tühi ja niipalju, et kõht on täis) • Liha: mis tahes tüüpi. Veiseliha, sealiha, ulukiliha, kana. Liha küljes leiduv pekk on hea, samuti kananahk. Võimalusel osta orgaanilist või taimset sööta saanud kariloomade liha. • Kala ja koorikloomad: sobivad kõik variandid. Näiteks on head rasvased kalad, nagu lõhe, makrell või heeringas. Väldi paneerimist. • Munad: sobivad kõik sordid, kuid soovitavalt orgaaniliselt toodetud. Söö keedetult, praetult, omleti või munavõina. • Loomulik rasv, rasval põhinevad kastmed: süüa tehes kasuta võid ja koort. Toit maitseb paremini ja täiskõhutunne tekib kergemini. Sobivad Béarnaise ja Hollandi kaste, kas poest ostetud (ainult vähese süsivesikusisaldusega) või ise valmistatud. Head variandid on ka orgaaniline külmpressitud kookosrasv ja oliiviõli. • Maapinnal kasvavad köögiviljad: kõik kapsad – lillkapsas, brokoli, peakapsas, rooskapsas. Spargel, suvikõrvits, baklažaan, oliivid, spinat, seened, kurk, salat, avokaado, sibul, paprikad, tomatid ja palju muud. • Piimatooted: vali alati kõrge rasvasisaldusega tooted. Ehtne või (ei mingit margariini), koor (40% rasva), hapukoor, kõrge rasvasisaldusega juust, Türgi jogurt. Kui tarvitad regulaarselt piima ja kooritud piima, ole ettevaatlik, kuna need sisaldavad palju piimasuhkrut. Väldi maitsestatud, magusaid ja madala rasvasisaldusega tooteid. • Pähklid: neid on hea teleka ees kommi asemel krõbistada (soovitavalt mõõdukas koguses). • Marjad: sobivad mõõdukas koguses, kui sa pole dieediga väga range või süsivesikute suhtes tundlik. Eriti head vahukoorega. Rusikareegel algajatele: vali tooted, mis sisaldavad maksimaalselt 5 grammi süsivesikuid 100 g toidu kohta. 2. Võimalusel väldi: • Suhkur: kõige hullem toiduaine. Jäta menüüst välja karastusjoogid, maiustused, mahl, spordijoogid, šokolaad, koogid, saiakesed, kondiitritooted, jäätis, hommikuhelbed. Soovitav on vältida ka teisi magustajaid. • Tärklis: leib ja sai, pasta, riis, kartul, friikartulid, kartulikrõpsud, puder, müsli ja nii edasi. „Täisteratooted“ on lihtsalt natuke vähem kahjulikud. Ole ettevaatlik, ka juurviljad sisaldavad tärklist. Juurviljade tarvitamine mõõdukas koguses võib olla sobilik, kui sa ei ole süsivesikute jälgimise suhtes liiga range. • Margariin: või tööstuslik imitatsioon, sisaldab ebaloomulikult palju omega-6 rasvhappeid. Ei ole tervisele kasulik ja maitseb halvasti. Statistika näitab seoseid margariini ja astma, allergiate ning muude põletikuliste haiguste vahel. • Õlu: vedel leib. Kahjuks täis linnasesuhkrut. • Puuviljad: väga magusad, sisaldavad palju suhkrut. Söö harva ja suhtu neisse kui looduslikesse kommidesse. Tarvita aeg-ajalt (sina otsustad, millal on piisavalt eriline sündmus) • Alkohol: kuiv vein (tavaline punane vein või kuiv valge), viski, konjak, viin, suhkruvabad joogid. • Tume šokolaad: sisaldab rohkem kui 70% kakaod. Soovitav on tarbida ainult väike kogus. 3. Joo enamikul päevadel: • Vett • Kohvi: proovi täisrasvase vahukoorega • Teed
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22386/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
https://www.diabetesdaily.com/blog/2010/03/interview-dr-bernstein-on-low-carb-diets-treatments-politics/
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22387/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mina ise söön hommikusöögiks tavaliselt mingit munarooga (praetud koos peekoniga, keedetud, omlett jne) või võileiba ise tehtud low carb leivast. Tallinnlased saavad osta low carb leiba ka poest Priileiva Seemiku nime all, mida varsti pidi saada olema ka suuremates Tallinna Selverites. Praegu müüakse Laagris nende esinduspoes ja valitud ökopoodides. Puhkepäevadel teen hommikul ka low carb pannkooke marjade ja vahukoorega, low carb müsli seemnetest ja pähklitest koos maitsestamata jogurtiga jne. Lõunat söön tavaliselt tööpäevadel väljas. Valin menüüst mõne liha või kala (paneerimata!) ja kõrvale palun kartuli asemel veidi rohkem salatit. Siiani ei ole keegi sellise soovi peale nina kirtsutanud. Kui saada on veel võitükk või mõni rasvasem kaste, siis panen ka selle lihale/kalale peale. Tihti on menüüs ka mõni sobilik supp, salat või munaroog. Kui õhtust söön (siis kui kõht tühi on), siis taas mingi lihatükk või kala. Kõrvale teen lilkapsapüreed (nagu kartulipuder aga lillkapsaga), riivitud lillkapsariisi (maitseb nagu riis), praetud või keedetud brokkolit, suvikõrvitsast linte (maitseb nagu pasta), salatit (kapsast, jääsalat, kurk, tomat vms), avokaadot jne. Pidupäevadel on valikus ka low carb kook või jäätis, tume šokolaad, juustud, pähklid ja kuiv vein. Ei tunne, et valikut oleks vähe ja et peaks iga päev ühte ja sama toitu sööma. Siin kirjeldasin nn tavalist päeva, aga eks variante ja maitse-eelistusi on erinevaid ning kõike siia kirja panna ei jõua. Keda huvitab, siis internet on inspiratsiooniks retsepte ja toidupilte täis. Mõned blogid ka eesti keeles: http://lchfeesti.blogspot.com.ee/p/retseptid.html (kevadel peaks tal ka esimene eestikeelne LCHF retseptiraamat ilmuma) http://lchfeesti.blogspot.com.ee/p/retseptid.html http://lchfeesti.blogspot.com.ee/p/retseptid.html
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22388/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
aitäh, väga põhjalik kirjeldus. Nii et pmst siis ikkagi liha ja juurvili/salat. Siin saaks valkudega ämbrisse astuda küll, kui menüü liiga lihakeskseks muutub.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22389/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
tervist! Millest seda low carb leiba tehakse? Kas ta on natuke leiva moodi ka või on ta leib ainult nime poolest?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22390/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
seemnetest-pähklitest-seemnejahust. ta on leiva moodi küll, aga kipub käes lagunema...ilma gluteenita ei kleepu päts nii pätsiks, kui harjunud oleme :) variante on väga palju, maitseid erinevaid. kõige lihtsam on tõesti osta Priileiva Seemiku nimelist toodet, kui elad müügikoha lähedal. aga samas on olemas palju retsepte ja palju valmis jahusegusid, millest sellelaadne küpsetis teha ise.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22391/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see LCHF toitumissoovitus sai nüüd Krissu poolt esitatud väga põhjaliku ülevaatena. Paneb päris mõtlema see asi. Hetkel tundub mulle, aga see tarbitav rasvade kogus kuidagi siiski suur ja tekib kohe esimese asjana küsimus, et kuidas see kolesteroolitasemele mõjuda võiks
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22393/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mulle tundus ka kole hunnik rasva :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22396/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
See, et (küllastunud) rasv tekitab kolesteroolitaseme tõusu ja seeläbi veresoonkonna haigusi on 100% vale ja vananenud arusaam, mis on viimaste aastakümnete jooksul tuhandetes teadusuuringutes ümber lükatud. Ka eestikeeles on ilmunud palju häid populaarteaduslikke raamatuid antud valdkonnas, mille abil asjast rohkem huvitatud võivad ennast teemaga paremini kurssi viia. Näiteks "Rasv ja kolesterool on kasulikud" (http://www.tnp.ee/raamat?id=1457), "Magus veri: suhkrusõltuvuse needus" (http://www.tnp.ee/raamat?id=1457), või siis "Jahupea. Üllatav tõde aju "vaiksete hävitajate" nisu, süsivesikute ja suhkru kohta" (http://www.tnp.ee/raamat?id=1457), Kes raamatut ei viitsi lugeda võib ka juba varem viidatud LCHF Eesti blogist teema kohta lugeda näiteks siit - http://www.tnp.ee/raamat?id=1457), või siit -http://www.tnp.ee/raamat?id=1457),
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22397/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kuna varasem kogemus näitas, et inimsed ei viitsi linkidel klikkida, siis kopeerin ka lühikokkuvõtte siia. "Südamehaigusi ei põhjusta mitte küllastunud rasva söömine ja kõrge kolesterool, vaid põletik veresoonte seinal. Ning seda põletikku tekitab just nimelt liigne süsivesikute söömine. Kui veresooned on põletikus, siis tekib sinna palju väikesi haavandeid, mis paranemise käigus kattuvad armkoega, ja see armkude ongi kolesterool, st kolesterool läheb appi haavakesi parandama, see on keha kaitsereaktsioon. Toiduga sisse söödav kolesterool (nt munad) ei mängi veres leiduva kolesterooli tekkimisel rolli. Aga kui me väldime oma toidulaual süsivesikuid (suhkrut, jahu, teravilju jms) ning omega 6 (sojaõli, maisiõli ja kõike nendest valmistatut, näiteks määrdemargariinid) ning sööme omal kõhu täis hoopis puhtast toidust - liha, muna, kala, juust, taluvõi, koor, köögiviljad - siis seda põletikku sinna veresoontesse ei tekigi ning ei ole tarvis muret tunda ka sellepärast, et me sellise toitumise juures kuidagi oma südame tervist kahjustaksime. Lisaks tõstab loomulik küllastunud rasv hea kolesterooli HDL taset veres, mis just saiasööjatel liiga madal kipub olema." Vahemärkus - Diabeetikultel on põletikunäitajad kehas väga lihtsustatult öeldes üle normi põhjusel, et suured suhkru molekulid kriibivad veresoonte seinu (eelkõige väikeseid kapillaare neerudes, silmades, jalgades, südames) ja tekitavad seal kahjustusi (põletikku või halvemal juhul hakkavad veresooned lekkima). Lekkivad väikesed veresooned silmades on näiteks põhjus, miks diabeetikud pimedaks jäävad. Suhkrumolekulide tekitatud kahjustused lapitakse kolesterooliga, mis tekitab veresoonte lupjumist ja see omakorda suurendab infarktiohtu. See on põhjus, miks diabeetikuid viivad teise ilma just eelkõige südamerikked. Selleks, et kolesterool kahju ei teeks, tuleb veresuhkur hoida normis ja ainus asi mis meie kehas veresuhkurt ei tõsta on rasv! Süsivesikuid ja vähemal määral valk muundatakse kehas glükoosiks. Rasvast glükoosi meie keha toota ei oska. See on põhjus, miks peaks eelistama söögiks rasva - see on ainus "ohutu" energiaallikas. Paraku ainult võid süüa vist keegi ei taha ja vitamiine on ka vaja kusagilt saada. Seetõttu lisataksegi menüüsse ka köögivilju, liha jne, mis sisaldavad väheses koguses süsivesikuid, et vähendada ohte ja saada kätte kõik vajalik. Üldkolesterooli mõõtmine on mõttetud tegevus, sest selle väärtus ei ütle tegelikult teaduspõhises diagnostikas mitte midagi. Oluline on nn "hea" (HDL) ja "halva" (LDL) kolesterooli omavaheline suhe. Ärge laske endale ravimeid välja kirjutada ainult üldkolesterooli näidu põhjal! Süües palju rasva ja vähe süsivesikuid tekib kehas palju "head" HDL-kolesterooli. Paljudel läheb ka rasva süües "halva" LDL-kolesterool väärstus üles. Asi, mida aga arstid ei kipu teadma on see, et LCHF puhul muutuvad muidu väikseid, tihedaid, ohtlikud LDL-osakesed suureks ja „kohevaks“ (st ohutuks). Laboris mõõdetakse aga LDL-osakeste mahtu mitte arvu ja siis jääbki mulje, et halb kolesterool on järsku väga kõrgeks läinud ja peaks hakkama inimest kolesterooliravimitega ravima. See ei ole tegelikult vajalik ja tegelikku vajadust on võimalik tuvastada testiga, mis mõõdab ära osakeste arvu. Meie laborid minu teada seda tavaliselt ei tee.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22398/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
emmmm ma ei möelnudki seda kolesterooli,mind hirmutas pigem see rasvakogus......
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22399/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Lisaks veel neile kes siin nii väga neerude pärast muretsesid seoses LCHFiga. Väga lihtsustatult öeldes on ebanormaalselt kõrge veresuhkur (see sama suhkrumolekulide veresoonte kriipimise teema ja sellest tulenev põletik) peamine põhjus, miks diabeetikutel neerud kahjustuvad. Eemaldades ohu allika (kriipiva suhkru verest - st veresuhkru normaliseerimine) läbi vähendatud süsivesikute ja rohke rasva söömise võib neerude olukord minna hoopis paremaks nagu eelnevalt toodud teadusartiklites tõestati. Üritasin otsida ka teadusartikleid, mis toetaks fakti, et vähendatud süsivesikusisaldusega dieet on neerudele kahjulik ja tõesti ei leidnud midagi asjalikku. Ehk võime nüüd selle neerude teema lukku panna?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22400/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke
26.02.2016 18:51
emmmm ma ei möelnudki seda kolesterooli,mind hirmutas pigem see rasvakogus......
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22399/suesivesikud-uehel-toidukorral
Mis sind selle rasvakoguse juures hirmutab?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22401/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Suhkrupeet
26.02.2016 09:59
tervist! Millest seda low carb leiba tehakse? Kas ta on natuke leiva moodi ka või on ta leib ainult nime poolest?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22390/suesivesikud-uehel-toidukorral
Low carb küpsetistele lisatakse tavaliselt gluteeni aseainena "õige saia-leiva" konsistentsi saamiseks psüllimikestasid (india teelehe kestad), mida tavalisest toidupoest kahjuks ei leia. Selleks peab minema mõnda ökopoodi või saab tellida ka eesti LCHF internetipoodidest (nt siit http://my.shoproller.com/lesscarbs/et/a/psullium-(india-teelehe-kestad)-250g). Mõned mulle endale rohkem meeldivad low carb leiva retseptid ka sulle. Oopsie sai (http://my.shoproller.com/lesscarbs/et/a/psullium-(india-teelehe-kestad)-250g). - see on rohkem selline omleti konsistentsiga mitte nagu päris sai, aga või-juustu-vorsti all väga hea. Ei vaja erilisi koostisosasid, mida tavalisest toidupoest ei saa, seetõttu algajale hea esimene katsetus. LCHF must leib (http://my.shoproller.com/lesscarbs/et/a/psullium-(india-teelehe-kestad)-250g). Meenutab röstituna tõesti õiget musta leiba, aga pead kusagilt psüllimit ja lineaseemnejahu (nt mina ostan Prismast) leidma. Juustukuklid ilma süsivesikuteta (http://my.shoproller.com/lesscarbs/et/a/psullium-(india-teelehe-kestad)-250g). maitseb nagu päris sai, mina lisan ka seemneid. Selle retsepti jaoks on aga jälle vaja psülliumit.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22402/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see hirmutabki,et seda tundub ikka üüratult palju!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22403/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke, oled sa kokku lugenud rasvakoguse oma tavapärase menüü juures? ma kahtlustan, et erinevus tegelikkuses ei tulegi ilmatu suur, kui võrrelda kergemat viisi LCHFi järgi toituva inimese rasvakoguseid ja 'tavalist' toidupüramiidi järgiva inimese rasvakoguseid. vahe on pigem rasva kvaliteedis.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22405/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke
27.02.2016 10:39
see hirmutabki,et seda tundub ikka üüratult palju!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22403/suesivesikud-uehel-toidukorral
Rasva peabki palju olema, sest see on ainus asi, mis sul veresuhkurt ei tõsta. Laktoositalumatu inimene lülitab menüüst välja laktoosi sisaldavad toiduained, gluteenitalumatu väldib gluteeni, allergik väldib allergiat tekitavat toitu (keegi ei ütle pähkliallergiaga inimesele, et söö pähkleid ja siis tee lihtsalt üks suts epipeniga otsa). Miks siis diabeetik, kes põhimõtteliselt on süsivesikutalumatu, enda menüüs süsivesikuid ei ürita vähendada? Kui süsivesikuid vähendada, siis tuleb see millegi muuga asendada - rasva või valguga. Valku ei saa diabeetik aga ka liiga palju süüa, sest see tõstab samuti veresuhkurt. Loogiliselt jääb seega üle rasv. Eriti rangelt seda toitumist järgivad inimesed söövad 80% päevasest energiast rasvast, aga üldiselt on levinud arusaamine, et inimeste kehad ja süsivesikutaluvus on erinev. Seega peab igaüks leidma ise selle vahekorra süsivesikute ja rasva vahel, mille juures nad suudavad enda veresuhkru hoida veel normaalse inimese tasemel (mõnel on see 100g süsivesikuid, mõnel 50g, mõnel ainult 20g). Minu keha näiteks üle 30g ei kannata, mõni siin foorumis saab aga süüa päevas mitu õuna. Ma arvan, et ei tasu vaielda kui mitu grammi keegi konkreetselt peaks siis ikkagi sööma. Kui sa oskad veresuhkru hoida normaalse inimese tasemel (alla 7,5 mmol/L ja seda 24/7), siis miks mitte endale lubada ka puuvilju. Mina näiteks nii ei oska ja saa. Aga öelda, et low carb söömine on meeletult halb, sest neerud ütlevad üles ja südame veresooned lähevad rasvast umbe, on lihtsalt vananenud teadmine, mida tänapäeva teadus ei toeta. Süsivesikute vähendamine ja rasva suures koguses söömine ei ole inimese tervisele mitte kuidagimoodi kahjulik! Ja fakt on see, et haigusest tingituna tuleb diabeetikul vaadata täpselt mida suhu pistetakse ja mida see teeb veresuhkruga, sellest ei saa üle ega ümber. Need ajad on ümber kui arvati, et küllastunud rasv on inimese tervisele kahjulik (vaata seda kolesterooli juttu üleval). Seda paanilist rasvahirmu, mis valitses kaheksa- ja üheksakümnendatel ei toeta mitte üksiki teaduslik uuring. Kusagilt 60ndatest tulnud väär teadmine, et aju vajab funktsioneerimiseks 100g süsivesikuid päevas (seda usuvad meil endiselt ka paljud meditsiinitöötajad) on samuti iganenud ning vale. Näitena võib tuua mõningad põlisrahvad, kes on juba aastatuhandeid peamiselt rasval põhinevat menüüd järginud ja neil ei ole tervisel midagi viga. Näiteks eskimod söövad pool aastat ainult rasvast hülgeliha, sest nende kliimas lihtsalt ei kasva midagi muud. Ma ei väida, et nii radikaalseks peaks minema, et ainult rasvast liha süüakse ja üritatakse 0g süsivesikuid süüa. See ei ole tarvilik, sest meil on insuliin ja meil on ka muud toitu saada ja vitamiine ning mineraalaineid tuleb ka kusagilt saada. Just seetõttu on LCHF menüüs lubatud üsna palju köögivilju ja muud head-paremat, mis on vähese süsivesikusaldusega ja tervislik. Kusjuures, paljud inimesed arvavad, et ainus vitamiinide allikas on puu- ja köögiviljad, mis ei ole tõsi. Näiteks üks portsjon (100 g) veisemaksa sisaldab sama palju kasulikke aineid kui terve ämbritäis maheköögivilju (seejuures on aga hea uudis see, et 100 g veisemaksas on süsivesikuid ainult 2 g). Kui aga kord minnakse üle low carb toitumisele, siis enam nii ei saa, et muidu söön low carb ja pidupäeval söön tavalist torti (see lõppeb veresuhkru katastroofiga). Kui juba, siis 100%! Rasvakütusel kehasse suhkru panemine on sama mis diiselautosse bensiini valamine. Auto läheb lihtsalt katki.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22406/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens
27.02.2016 11:36
kakuke, oled sa kokku lugenud rasvakoguse oma tavapärase menüü juures? ma kahtlustan, et erinevus tegelikkuses ei tulegi ilmatu suur, kui võrrelda kergemat viisi LCHFi järgi toituva inimese rasvakoguseid ja 'tavalist' toidupüramiidi järgiva inimese rasvakoguseid. vahe on pigem rasva kvaliteedis.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22405/suesivesikud-uehel-toidukorral
Rasva puhul tuleb jälgida jah, et see ei oleks kahjulik transrasv, palju põletikku tekitavat oomega-6 sisaldav rasv või muu tööstuslik kräpp rasv (nt margariin). Fookus peaks olema looduslikul ja kehasõbralikul rasval nagu või, oliiviõli, kookosrasv, avokaadod, rasvane liha, rasvased piimatooted ja juustud jne (vaata lubatud toitude nimekirja üleval). Keegi ei sunni lusikaga pakist võid sööma. Rasva saab piisaval kogusel kui näiteks lillkapsast ja brokkolit või sees praadida ja kõrvale võtta rasvasem lihatükk. Või kui süüa hommikuks praemuna peekoni ja avokaadoga.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22407/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pibens,sina minu menüüd ei tea,aga mul hakkab lihtsalt rasvast toitu nähes sees keerama :D
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22408/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ei tea jah, sellepärast küsisingi :) mul tegelikult oli mingi aeg tagasi sama... mitte et ma nüüd hirmus rasvasõber oleks, aga olen endale selgeks teinud rasvade vahe... isegi peekonit õppisin hiljaaegu sööma (seda küll minimaalse rasvaservaga ja eriti krõbedaks küpsetatuna :)...rasvast liha ei suuda siiski ma veel süüa, liha suhtes olen ikka eriline pedant, aga seetõttu ongi hea, et söön liha kõrvale avokaadot ja panen kohvi sisse teelusikatäie kookosõli ;) aga no päriselt, kui ikka poekohuke vms jama menüüs olemas on, siis koguneb seda rasva päevapeale päris palju... ja see pole hea rasv... aga no me siin kõik täiskasvanud, ei saa keegi kellelegi öelda, mida sööma-jooma peab või kuidas oma diabeeti hallata :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22409/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
väike ääremärkus, et oliiviõli ju peamiselt omega 6 rasvhappeid sisaldabki.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22410/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
27.02.2016 14:55
väike ääremärkus, et oliiviõli ju peamiselt omega 6 rasvhappeid sisaldabki.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22410/suesivesikud-uehel-toidukorral
Oliivõli ei sisalda peamiselt omega-6 rasvhappeid. See sisaldab 75% monoküllastamata rasva (peamiselt oleiinhapet) ja 13% küllastatud rasva, 10% omega-6 rasvhappeid ja kõige rohkem 1-2% omega-3 rasvhappeid. Võrdluseks päevalilleõli sisaldadab üle 50% omega-6 rasvhappeid ja praktiliselt mitte üldse omega-3 rasvhappeid. Rapsiõli (canolaõli) omakorda sisaldab 5% küllastatud rasva, 57% oleiinhapet, 26% omega-6 rasvhapet ja 10-15% omega-3 rasvhappeid. Mida ma sellega öelda tahan on see, et taimeõlil ja taimeõlil on vahe vahel ja kui on võimalus nende kolme vahel valida, siis mina valin salati peale neitsioliiviõli. Andmed võtsin siit -http://www.tervisekool.ee/tervisekool/failid/File/kasulik%20teave/Erinevad%20rasvad%20ja%20õlid.pdf
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22411/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ei,ei mingit magusrasvast kohukest ma küll ei söö.magusat tarbin ainult madala veresuhkru korral.ja sel puhul pole kuidi tark rasvast magusat tarbida..... pidev glükoosiga turgutamine tundub ka kuidagi kahtlane.....lihtsalt sööngi tervislikult,aga tervavilju ja puuvilju ei väldi,samas juustu mitte iga päev,piima jooja ma pole,kui siis keefir.puder.kartul,liha,salat,leib,sai,supp.liha ei suuda ma ka iga päev sisse süüa.pigem sois juba värsked juurviljad.jah vahel vöileivale ehtne vöi,liha praadimiseks öli.kala,kui önnestub hankida värskelt,kui mitte siis mingit pakendatud jama. muna ka iga päev süüa ei jaksa.neid välismaa imevilju,ka pähkleid,minu organism ei kannata
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22413/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu Ära võta isiklikult, aga lugesin sinu postitused tähelepanuga läbi ja kommentaar on, et järjekordne radikaal ja inimkatsete tegija. Oli aeg, kus diabeetiku toit oli tatrapuder (teised kadestasid, sest nemad said seda eritõendite alusel, teistele oli defitsiit), kui minu kätte kord jõudis, siis oli esimene teooria, suhkur on paha, fruktoos on lubatud, samal ajal tulid suhkruasendajad ja saharoos oli paha, aspartaami kiideti taevani, et rasedad võivad ja küpsetada võid jne. Minul tekitas ta õnneks kõhulahtisust, nii et loobusin, arvestades tänaseid teadusuuringuid, tõesti õnneks. Siis kaalujälgijad "söö palju tahad" (lause osa, mis jäi ka sinu teooriast silma rasva osas), peaasi, et oleks nn kapsaollus ja light toode, diabeetikule absoluutselt vale, sest suurem osa light tooteid, selleks, et üldse koos püsida, sisaldasid suurel hulgal tärklist. Ja siis tuli tohutu trennis füüsiliselt energia kulutamise hullus.Täna kõrvalt vaadates...mida veel? Vastus: ajage rasva näost sisse :) Neerudest rääkides, siis jah kõrge vs on nii mõnegi minu tuttava hauda viinud, aga ajad olid teised. Käisid, andsid hommikul analüüsi ja said nädala pärast teada palju oli. Rasva energiaks lagundamine annab neerudele lisakoormuse. Minu kogemus glücomeetriga...no ei oska rasvasid kuidagi valkudega eraldi võtta, sest nad on ju pea alati toidus koos ja vs'i mõjutavad mõlemad pikemas perspektiivis. Ja et ennetadada valesti mõistmist, siis endiselt toitun nii kuidas keha küsib ja ta ei küsi nisu, piima, suhkrut. Punast liha söön sügisel, tulised toidud on suve lõpus ja talve keskel on teekannus ingverijuur ja kaneelikaun, kevadel on taldrik roheline ja pipar ja sool on unustatud. Üldistatult siis. Päikest teile kõigile ja lihtsalt kuulake oma keha. Küsimus, kui rasv ei mõjuta vs'i, mis on ju energiaallikas, siis miks seda üldse tarbida??
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22414/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
emmmm ja te usute köik röömsalt nendesse välismaa töödeldud ölidesse? kodumaised rapsipöllud pidid ka olema nii mürgitatud,et..... noh ma ei tea..... rasv on ju tegelikult see,mis talletab ka looma organismi sattunud raskemetallid ja mürkained.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22415/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
krissu - võib-olla jah, mõte oligi see, et oliiviõlis on 3 ja 6 tasakaal nats ebatervislik. Soovitatakse ikka neid õlisid, kus 3 domineerib. Aga see selleks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22416/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ake
27.02.2016 16:34
Krissu Ära võta isiklikult, aga lugesin sinu postitused tähelepanuga läbi ja kommentaar on, et järjekordne radikaal ja inimkatsete tegija. Oli aeg, kus diabeetiku toit oli tatrapuder (teised kadestasid, sest nemad said seda eritõendite alusel, teistele oli defitsiit), kui minu kätte kord jõudis, siis oli esimene teooria, suhkur on paha, fruktoos on lubatud, samal ajal tulid suhkruasendajad ja saharoos oli paha, aspartaami kiideti taevani, et rasedad võivad ja küpsetada võid jne. Minul tekitas ta õnneks kõhulahtisust, nii et loobusin, arvestades tänaseid teadusuuringuid, tõesti õnneks. Siis kaalujälgijad "söö palju tahad" (lause osa, mis jäi ka sinu teooriast silma rasva osas), peaasi, et oleks nn kapsaollus ja light toode, diabeetikule absoluutselt vale, sest suurem osa light tooteid, selleks, et üldse koos püsida, sisaldasid suurel hulgal tärklist. Ja siis tuli tohutu trennis füüsiliselt energia kulutamise hullus.Täna kõrvalt vaadates...mida veel? Vastus: ajage rasva näost sisse :) Neerudest rääkides, siis jah kõrge vs on nii mõnegi minu tuttava hauda viinud, aga ajad olid teised. Käisid, andsid hommikul analüüsi ja said nädala pärast teada palju oli. Rasva energiaks lagundamine annab neerudele lisakoormuse. Minu kogemus glücomeetriga...no ei oska rasvasid kuidagi valkudega eraldi võtta, sest nad on ju pea alati toidus koos ja vs'i mõjutavad mõlemad pikemas perspektiivis. Ja et ennetadada valesti mõistmist, siis endiselt toitun nii kuidas keha küsib ja ta ei küsi nisu, piima, suhkrut. Punast liha söön sügisel, tulised toidud on suve lõpus ja talve keskel on teekannus ingverijuur ja kaneelikaun, kevadel on taldrik roheline ja pipar ja sool on unustatud. Üldistatult siis. Päikest teile kõigile ja lihtsalt kuulake oma keha. Küsimus, kui rasv ei mõjuta vs'i, mis on ju energiaallikas, siis miks seda üldse tarbida??
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22414/suesivesikud-uehel-toidukorral
Minu eesmärk ei olegi siin kedagi õpetada ja öelda, et teiste lähenemine on paha-paha ja minu viis on ainuõige. Kui sinu puhul töötab keha jälgimine, siis see on ju suurepärane! Tahaks ka ise nii osata, aga näe ei oska ja seetõttu pean lugema internetist, mida oleks hea süüa, et kahju oleks minimaalne. Jagan enda kogemust, mis minu puhul töötab suurepäraselt ning loodan, et kollektiivselt jagatud teadmine on kasulik kellelegi, kes ingliskeelses meediaruumis igapäevaselt ei toimeta või kes teaduskirjandust ise lugeda ei saa/taha. Olen enda jaoks läbi töötanud palju teaduslikku materjali (ei võta enda teadmisi alkeemia.ee-st, Õhtulehest või Cosmopolitanist, vaid teadusartiklitest või neile korrektselt viidatud materjalidest nagu populaarteaduslikud raamatud), usun sellesse informatsiooni, mida olen kvaliteetsetes allikatest saanud ning seetõttu võibolla enda väljendusviisilt mõne jaoks ka veidi liiga kardinaalne. Söön ise nii nagu siin kirjeldasin ja tänu sellele vaatab Freestyle Libre ekraani pealt vastu enam vähem sirge veresuhkrujoon väikeste kõikumistega. Muideks, tatrta, fruktoosi, light toodete söömise ja meeletult trenni tegemise ajal (st sinu enda kirjeldatud varasemate inimkatsete perioodil) ei olnud inimestel võimalus enda veresuhkurt 24/7 järgida. Tahaks ka mainida, et palju rasva söömine ei ole mingi viimase aja trendidieet. Nagu ma enne mainisin on osad põlisrahvad (eskimod) seda teinud juba aastasadu ja põhisõnum jutu juures oli see, et rasv ei ole midagi, mida peaks kartma. Veelkord, ma ei taha õhutada kedagi sööma nii palju rasva, et süda läheb pahaks. Alustada tuleb aeglaselt ja kuulates enda keha selgeks saada kui palju ning mis vahekorras on sulle endale kõige sobivam. See võib ka päevast-päeva ja erinevatel aastaaegadel erineda nagu ise ilusasti kirjeldasid. Ma ei ole kordagi väitnud, et rasva tuleb piiramatus koguses näost sisse ajada. Ütlesin, et see on ainus asi mis ei tõsta veresuhkurt ja seetõttu on sulle kasulik (st kolesterooli tõusu see ei tekita ja veresooni umbe ei aja).
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22417/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ake
27.02.2016 16:34
Krissu Ära võta isiklikult, aga lugesin sinu postitused tähelepanuga läbi ja kommentaar on, et järjekordne radikaal ja inimkatsete tegija. Oli aeg, kus diabeetiku toit oli tatrapuder (teised kadestasid, sest nemad said seda eritõendite alusel, teistele oli defitsiit), kui minu kätte kord jõudis, siis oli esimene teooria, suhkur on paha, fruktoos on lubatud, samal ajal tulid suhkruasendajad ja saharoos oli paha, aspartaami kiideti taevani, et rasedad võivad ja küpsetada võid jne. Minul tekitas ta õnneks kõhulahtisust, nii et loobusin, arvestades tänaseid teadusuuringuid, tõesti õnneks. Siis kaalujälgijad "söö palju tahad" (lause osa, mis jäi ka sinu teooriast silma rasva osas), peaasi, et oleks nn kapsaollus ja light toode, diabeetikule absoluutselt vale, sest suurem osa light tooteid, selleks, et üldse koos püsida, sisaldasid suurel hulgal tärklist. Ja siis tuli tohutu trennis füüsiliselt energia kulutamise hullus.Täna kõrvalt vaadates...mida veel? Vastus: ajage rasva näost sisse :) Neerudest rääkides, siis jah kõrge vs on nii mõnegi minu tuttava hauda viinud, aga ajad olid teised. Käisid, andsid hommikul analüüsi ja said nädala pärast teada palju oli. Rasva energiaks lagundamine annab neerudele lisakoormuse. Minu kogemus glücomeetriga...no ei oska rasvasid kuidagi valkudega eraldi võtta, sest nad on ju pea alati toidus koos ja vs'i mõjutavad mõlemad pikemas perspektiivis. Ja et ennetadada valesti mõistmist, siis endiselt toitun nii kuidas keha küsib ja ta ei küsi nisu, piima, suhkrut. Punast liha söön sügisel, tulised toidud on suve lõpus ja talve keskel on teekannus ingverijuur ja kaneelikaun, kevadel on taldrik roheline ja pipar ja sool on unustatud. Üldistatult siis. Päikest teile kõigile ja lihtsalt kuulake oma keha. Küsimus, kui rasv ei mõjuta vs'i, mis on ju energiaallikas, siis miks seda üldse tarbida??
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22414/suesivesikud-uehel-toidukorral
Unustasin vastata su viimasele küsimusele. Vaata kuidas mõjuvad süsivesikud, rasvad ja valgud veresuhkrule siit graafikult -http://www.ghc.org/popup.jhtml?item=/common/healthAndWellness/conditions/diabetes/foodRates.html. Väga lihtsustatud vastus sellele, kuidas keha saab rasvast energiat ilma veresuhkrut tõstmata on see, et rasva metabolism kehas käib väga teistmoodi kui süsivesikute oma (lihtne biokeemia - loe täpsemalt siit http://www.ghc.org/popup.jhtml?item=/common/healthAndWellness/conditions/diabetes/foodRates.html. Süsivesikutest saadakse energiat läbi glükoosi ainevahetuse ehk siis süsivesikud muundab keha glükoosiks, mida siis viiakse insuliini abil rakkudesse "põletamiseks" ja seeläbi saab keha energiat. Rasva puhul on protsess teistsugune ja keha kasutab energiaallikana glükoosi asemel rasvhappeid (ehk teisisõnu ketokehi. Palun mitte segamini ajada ketoatsetoosiga, mis on biokeemiliselt hoopis teine protsess ja eeldab kõrget veresuhkrut!). Ühesõnaga, kuna rasvade metabolismis puudub lüli, kus tekitatakse glükoosi, siis puudub rasvade söömisel mõju ka veresuhkrule.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22418/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kusjuures ketokehasid toodab maks mitte neerud. Ma ei tea kust sa oled võtnud, et rasva energiaks lagundamine annab neerudele lisakoormuse?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22419/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
tark Vikipeedia muide väidab, et aju ei saa energiat rasvhapetest. olgu siis ülejäänud kehaga, kuidas on. https://et.wikipedia.org/wiki/Rasvhapped Natuke on leida viiteid ka sellele, et organism suudab glükoosi sünteesida ka rasvast ja valgust, aga ma ei jõua hetkel süveneda. Teada on ju fakt, et nt suurema hulga pähklite söömisel lendab diabeetikutel veresuhkur 2-3 tunni pärast päris kõrgele, kui peale ei passi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22420/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Valgust moodustub glükoos suhtega 6g valku=1g süsikaid.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22421/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
27.02.2016 19:39
tark Vikipeedia muide väidab, et aju ei saa energiat rasvhapetest. olgu siis ülejäänud kehaga, kuidas on. <span class="external"><a rel="nofollow" href="https://et.wikipedia.org/wiki/Rasvhapped">https://et.wikipedia.org/wiki/Rasvhapped</a></span> Natuke on leida viiteid ka sellele, et organism suudab glükoosi sünteesida ka rasvast ja valgust, aga ma ei jõua hetkel süveneda. Teada on ju fakt, et nt suurema hulga pähklite söömisel lendab diabeetikutel veresuhkur 2-3 tunni pärast päris kõrgele, kui peale ei passi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22420/suesivesikud-uehel-toidukorral
Vikipeedia on jah see kõige adekvaatsem allikas :) Muide, ma huvi pärast vaatasin sinu linki. Vikipeedia ütleb muideks järgnevat -"Aju ei saa kasutada rasvhappeid energiaallikana, sest aju tugineb glükoosil või ketoonidel". Ketoonid on muideks sama asi, mis ketokehad ja sinu keha toodab neid alternatiivse energiaallikana maksas rasvast (!), siis kui süsivesikuid talle väga ei anta. Neid viiteid, kuidas keha rasvast glükoosi toodab tahaks isegi huviga näha :) Biokeemilises mõistes on see väide nonsens. Valgu kohapealt on Suhkrul õigus. Keha valgumetabolismi käigus tekib tõesti veidi glükoosi suhtega 6:1. See on ka põhjus, miks söödud pähklid (mis sisaldavad valku) su veresuhkurt tunde hiljem tõstavad. Põhjuseks on see, et valkudest glükoosi "tegemine" on aeganõudvam protsess kui süsivesikutest.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22422/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pähklid tõstavad veresuhkrut mitte lihtsalt mõnevõrra, vaid oluliselt rohkem kui nt paar leivaviilu. selles ongi küsimus - nad tõstavad paari tunni pärast kiiresti ja kõrgele. Miks? Viite sellele, et keha rasvast glükoosi toodab, leiad, kui guugeldad "maks", "rasv" ja "glükoos" ja vaatad Pirita majandusgümnaasiumi pdf-faili. Sellele ei saa linki panna. Teisel leheküljel on selline viide. Vikipeedias kirjutab/tõlgib iga eriala artikleid ikkagi inimene, kes seda ala natukenegi tunneb, ja lauslollused leitakse toimetajate poolt varsti üles. Muide, hetkel on seal käimas tõlketalgud ja eestikeelses Vikis puudubki artikkel tollest low-carb-dieedist. Kui tunned end asjaga kursis olevana, siis võiksid selle kas või lühendatult ära tõlkida: https://en.wikipedia.org/wiki/Low-carbohydrate_diet
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22423/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Pähklid tõstavad veresuhkurt rohkem kui sama kogus leiba? Juhul kui sa kumbagile süsti ei tee? Hästi ei usu. Pigem arvan, et teed enne pähklite ja leiva söömist samal ajahetkel süsti kiiretoimelist insuliini ja siis imestad, et pähklid viskavad 2-3 tundi hiljem veresuhkru üles, siis kui kiiretoimelise insuliini toime lõppema hakkab. Nagu ma sulle juba korduvalt olen selgitanud, siis valkude muundamine glükoosiks on aeglasem protsess kui süsivesikute oma. Sinu kiiretoimeline insuliin on disainitud järgima seda veresuhkru kõverat, mida süsivesikud sinu kehas tekitavad. Valgu puhul on kõver teistsugune ja insuliini ning valgu kõverad ei ühti. Seetõttu tuleb suurele kogusele valgule süsti teha mitte 15-30 min enne sööki, vaid 1-2h peale söömist, vastavalt sinu keha vajadusele. Pirita majandusgümnaasiumi pdf-fail ei ole küll see allikas, mida ülikoolis kasutatavate biokeemia õpikutest saadud teadmiste vastu seada. Kui ei usu, pane Googlesse sisse "fat protein glucose effect on blood sugar" ja vali "Pildid". Rohkem puust ja punaseks ei oska ma sulle seda visualiseerida, et rasvad üksi veresuhkru taset ei mõjuta. Vikipeedia muideks ei ole kohe kindlasti korrekte allikas millele viidata. Vikipeediaga igapäevaselt seotud sõbranna just rääkis, et Eesti wikis oli üle kahe ja poole aasta kirjas, et Jeanne d'Arc sündis Peetri külas ja tema vanemad olid tuletõrjujad :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22426/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
khm... ja see Vikipeediaga igapäevaselt seotud sõbranna ei osanud seda infi maha võtta või faktivigade silti külge panna?:) Hää küll. ma muide süstin leiva järel ka vahel tund aega hiljem, kohe kindlasti mitte pool tundi varem. Ok, mis ma vaidlen. Toitugem! :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22427/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
27.02.2016 22:44
khm... ja see Vikipeediaga igapäevaselt seotud sõbranna ei osanud seda infi maha võtta või faktivigade silti külge panna?:) Hää küll. ma muide süstin leiva järel ka vahel tund aega hiljem, kohe kindlasti mitte pool tundi varem. Ok, mis ma vaidlen. Toitugem! :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22427/suesivesikud-uehel-toidukorral
Vikipeedia töötab teadupärast vabatahtikkuse printsiibil. See tähendab, et suvaline inimene tänavalt võib kirjutada suvalisel teemal ja redigeerida materjali oma parema äranägemise järgi. Ka sina võid sinna kirja panna enda argumendi, et rasv tõstab veresuhkurt ning sinna külge panna viite Pirita majandusgümnaasiumi pdf-ile. Esmapilgul tundub ju kõik korrektne. Ka kõik Vikipeedia toimetajad ei saa enda töö eest raha ja teevad seda enda vabast ajast põhitöö kõrvalt. See tähendab, et inimressurss info kontrollimiseks on piiratud ja kogu materjali ei saa kogu aeg korrektsena hoida. Seda tehakse pisteliselt. Kuigi tublid inimesed teevad endast parima, on neilt palju oodata, et nad on kõigi alade eksperdid. Seetõttu võib sinu argument koos "korrektse" viitega neil kahe silma vahele jääda, sest nad lihtsalt ei tea teemast nii süvitsi. See Jeanne d'Arc näide oli sellest, et toimetajad avastasid vea, mille keegi oli ilmselt pahatahtlikult tekitanud, alles 2,5 aastat hiljem. Ühesõnaga kõike, mis Vikipeedias ja internetis kirjas on, ei saa võtta puhta kullana. Allikal ja allikal on suur vahe, mida iga vähegi haritud inimene peaks teadma.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22428/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Nii. Enamik usaldusväärseid allikaid ütleb, et röstitud maapähklite 100 grammis on ca 27 grammi valku. Kui ma nüüd arvestan 6 gr valku 1 gr süsikate eest, siis 100-grammisest kotist saan ma vähem kui pool leivaühikut. Mismoodi see 0,5 leivaühikut tõstab mu veresuhkru 2-3 tunniga 6 pealt nt 12-15 peale, see jääb mulle mõistatuseks. Novorapidi toimeaeg on teatavasti 5 tundi. Ma olen nõus uskuma, et see kiidetud dieet toimib ja puha, aga "teaduslikud" argumendid on natuke .... nõrgavõitu. Krissu - ma olen ise servast Vikipeedia toimetaja, nii et selle tööpõhimõtet pole vaja mulle selgitada. Selle konkreetse info aju toitumise kohta leidsin ka muudelt saitidelt. Nii et suhtusin küll kriitiliselt. Pubmedi hindan üle kõige, ära muretse :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22429/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Sul tõuseb veresuhkur tühja kõhu peale söödud pähklitest nii palju? Väga huvitav (ausalt, ilma irooniata). See tõestab taaskord seda, et meie kehad on erinevad. Minul on mõju veresuhkrule koos süstiga õigel ajal vaevumärgatav. Kuigi jah, 100g pähkleid ma endale korraga ei luba. Olen endiselt seisukohal, et vaevalt, et sinu keha oskab mingil imeväel 27g valgust toota 27 g glükoosi. See 6:1 reegel valgu puhul on pigem soovitus alustuseks ja insuliinikogused, mis tegelikult kuluvad on individuaalsed (sama moodi nagu keegi ei saa öelda, et 10 g süsivesikute puhul kulub kõigil inimestel täpselt sama X kogus insuliini). Küll aga on mul kaks teooriat, mis võivad sinu väga kõrget veresuhkrut põhjendada (aga need on tõesti teooriad, sest ma ei tunne sind, onju). Esiteks, Dr Bernstein kirjutab enda raamatus sellisest asjast nagu "hiina restorani efekt". Tal oli üks patsient, kes iga päev enne ujumist sõi ära hunniku paljast lehtsalat. Lehtsalt, milles ei ole ju praktiliselt mitte midagi (100g sisaldab on 1g süsivesikuid, 0,2g rasva, 1,1g valku), tõstis sellel patsiendil selleks ajaks kui ta basseinist välja tuli vereshkru 5.0 mmol/l pealt 15 mmol/l-ni. Vaadates toidu sisaldust, ei oleks tohtinud sellist asja juhtuda. Dr Bernstein selgitab, et meie peensoole ülemises osas on rakud, mis vabastavad meie kehasse hormoone siis kui nad on välja venitatud (mis juhtub peale sööki). Nende hormoonide toimel vabastab terve inimese keha insuliini, et end ette valmistada veresuhkru tõusuks, mis peale söömist kehas tekib. Suurema toidukoguse korral vabastab keha peensooles suurema koguse hormoone. Kuna insuliin võib kehas väga kiirest veresuhkurt kukutada vabastab pankreas samal aja ka hormooni nimega gükagoon, et olla valmis selleks, et insuliini sai kehasse vabastatud liiga palju (endiselt räägime tervest inimesest). 1. tüübi diabeetiku keha insuliini ei vabasta, aga glükagooni küll. Vabastatud glükagoonist toodetakse läbi protsesside nimega glükoneogenees ja glükogenolüüs glükoosi, mis tõstab veresuhkurt. See ongi põhjus, miks isegi siis kui diabeetik sööb kõhu täis saepuru (milles ei ole midagi, mis peaks veresuhkurt tõstma) tõuseb ta veresuhkur väga palju. Et asju veel keerulisemaks ajada, siis pankreas toodab beeta rakkudes ka hormooni nimega amüliin, mis reguleerib glükagooni efektiivsust ja annab ajule signaali, et nüüd on kõht täis. Lisaks aeglustab see hormoon soolte tühjenemist, et vältida ülesöömist. Dr Bernstein ütleb, et 1. tüübi diabeetikutel on amüliini tootmine häiritud, mistõttu kipuvad nad peale söömist olema ikka veel näljased (oht üle süüa) ning neil esineb võimsam "hiina restorani efekt". Dr Bernstein soovitab kokkuvõtteks, et ära söö kõhtu pungil täis ning toonitab, et ei ole olemas sellist toiduainet, millest saab kõhu täis süüa ning süsti ei pea tegema. Pähklite kohta ütleb Dr. Bernstein ühes teises peatükis veel seda, et nende puhul peaks olema märksõnaks "mõõdukalt". Pähklid on väga maitsvad ning neid on lihtne üle süüa. Ta soovitab vaadata erinevate pähklite süsivesikusisaldust (nt 10 pistaatsiapähklit sisaldavad 1g süsivesikuid, samas kui 10 india pähklit sisaldavad 5 grammi) ja tarbida korraga väikeses koguses. Maapähklites on muideks lisaks valgule ja rasvale ka 22,6g süsivesikuid. 100g pähkleid teeb minul näiteks kõhu ikka väga täis ning see kogus süsivesikuid on minu jaoks ikka liiga palju. Äkki on sinu puhul koer siia maetud? Teine teooria on mul see, et äkki sul on pähklite vastu talumatus (allergia), millest sa ise teadlik ei ole? Kui keha "ärritub" väliste mõjude toimel (nt viirus), siis on ju samuti veresuhkru tase kohe kõrgem?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22430/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
jaa, kõik on võimalik. Mina ka tänasel päeval enam nii palju pähkleid ei söönud, aga olid ajad, kus see kogus mulle keresse mahtus (kui ma veel üle 50 kilo kaalusin). Glükoneogeneesi kohta just hommikul lugesin. Tahtsin vaid näidata, et suhkrute tõusud ja langused, eriti diabeetikul, kelle kõhunääre on nö käsijuhtimisel, on oluliselt keerukamad, et neid taandada lihtsalt süsikate, rasvade ja valkude ainevahetusele. Igal juhul hakkan ma nüüd rohkem jälgima, mida ja kuidas söön, nii palju oli sellest arutelust kasu küll.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22431/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Jah, inimese keha on väga keeruline masinavärk ja käsijuhtimisel pankreast mängida on tõesti raske. Olen sinuga selles osas 100% nõus. Seetõttu tulebki ennast selles vallas harida ja anna andeks kui end kohati liiga teravalt väljendasin. See tõesti ei olnud mõeldud isikliku rünnakuna. Mind lihtsalt üllatas, et inimene, kes on diabeeti juba 25 aastat põdenud, ei tea, et rasv ei muutu kehas glükoosiks. Lisaks ärritasid mind siin teiste poolt esitatud argumendid, et low carb toitumine teeb neerud haigeks ja tõstab kolesterooli, ilma et autorid enda seisukohti kuidagi kaitsnud oleks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22432/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kui ma leian teadusliku seletuse selle kohta, miks ja kuidas rasvased toidud vs tõstavad, siis annan siin teemas teada:) Äkki see rasv või valk annab mõnel inimesel tulemuseks erilise adrenalinilaksu, mis sunnib maksa glükogeenivarusid verre paiskama? Rasv ei muutu muidugi otse glükoosiks, oletan mingit keerulisemat vaheetappi maksa osalusel. Gümnaasiumile mõeldud bioloogiaõpik (seesama PMG link) räägib glükoosi tekkest rasva ja valkude lagundamisel.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22433/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tõesti viimane postitus selle teema all minu poolt (vabandan, et olen siia terve romaani kokku kirjutanud) selle kohta, et "teaduslikud argumendid on low carb toitumise kohta natuke nõrgavõitu." Kuna ise ütlesid, et Pubmedi hindad üle kõige, siis siin on sulle valik open access teadusartikleid, mis on avaldatud rahvusvahelistes retsenseeritud (peer reviewed) teadusajakirjadest, kirjutatud doktorikraadiga oma ala ekspertide poolt nende inimeste enda nime alt. Kusjuures see teadustöö ei ole rahastatud insuliinitootjate või muude kallutatud huvigruppide poolt. Need allikad on tõsiseltvõetavad erinevalt siis Vikipeediast, kus kirjutavad suvalised inimesed tänavalt, kasutajanime alt (nt kiisuke123) ja kelle toodetud sisu korrektust kontrollitakse pisteliselt. Muideks, tänan sind idee eest Vikipeediasse ise artikkel kirjutada. Teen selle kindlasti ära kui aega leian. Siin aga siis lubatud valik artikleid: 1. Low carb dieet on 1. tüüpi diabeetikutele sobivaim toitumisviis 1.1. Süsivesikute vähendamine menüüs on 1. tüüpi diabeetikutele kõige efektiivsem ja turvalisem viis diabeeti juhtida (kriitiline ülevaade mitmetest teadusuuringutest) – Dietary carbohydrate restriction as the first approach in diabetes management: Critical review and evidence base, Feinman, Richard D. et al., Nutrition , Volume 31 , Issue 1 , 1 – 13, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 1.2. Low carb dieet on pikaajaline (ei ole moedieet) ja kasulik lahendus 1. tüübi diabeetikutele - Nielsen et al. Diabetology & Metabolic Syndrome 2012, 4:23 http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 1.3. Tüsistuste vältimiseks tuleb saavutada normaalne veresuhkur. Normaalse veresuhkru saavutamiseks väheste hüpogükeemia juhtudega 1. Tüübi diabeetikutel on parim võimalus vähendada süsivesikute hulka dieedis - Complications: Kathleen A. Page, Anne Williamson, Namyi Yu, Ewan C. McNay, James Dzuira, Rory J. McCrimmon, and Robert S. Sherwin, Medium-Chain Fatty Acids Improve Cognitive Function in Intensively Treated Type 1 Diabetic Patients and Support In Vitro Synaptic Transmission During Acute Hypoglycemia, Diabetes May 2009 58:5 1237-1244; published ahead of print February 17, 2009, doi:10.2337/db08-1557, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 2. Low carb ja südamerikked 2.1. Low carb dieet parandab südame veresoonkonna olukorda (st rasva söömine ei aja veresooni umbe) - Richard D Feinman, Jeff S Volek, Low carbohydrate diets improve atherogenic dyslipidemia even in the absence of weight loss, Nutrition & Metabolism20063:24, DOI: 10.1186/1743-7075-3-24, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 2.2. Massiivne uuring aastast 2010, mis vaatas 21 selle teemalist varasemat artiklit (kattes kokku 347747 inimesega valimi). Tulemusena järeldati, et küllastunud rasva tarbimise ja südamehaiguste vahel ei ole mitte mingisugust seost - Patty W Siri-Tarino, Qi Sun, Frank B Hu, and Ronald M Krauss, Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease, Am J Clin Nutr 2010 ajcn.27725; First published online January 13, 2010. doi:10.3945/ajcn.2009.27725, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 2.3. Mis juhtub kolesteroolitasemega low carb toitumise juures - Nastaran Faghihnia, Sotirios Tsimikas, Elizabeth R. Miller, Joseph L. Witztum, and Ronald M. Krauss, Changes in lipoprotein(a), oxidized phospholipids and LDL subclasses with a low-fat, high-carbohydrate diet, J. Lipid Res. jlr.M005769. First Published on August 16, 2010, doi:10.1194/jlr.M005769, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 2.4. Artikkel ütleb, et võrreldes normaalse HbA1c tasemega 5,0% - 5,5% inimestega tähendab HbA1c tasemega 5,5%-6,0% 23% kõrgemat südamerikete riski ja 6,0%-6,5% tähendab 78% korda suuremat südamerikete riski. HbA1c üle 6,5%t ähendab 200% suuremat südamerikete riski. Meie meditsiinitöötajate arvates “hea” HbA1C 6,5% tähendab seega, et sul on 2 korda suurem oht saada südamerabandus kui tervel inimesel. - Selvin, E. New England Journal of Medicine, March 4, 2010; vol 362: pp 800-811, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 2.5. Kõrge HbA1c ja südamerikete vahel on seos. Kusjuures "väga hea" 6% HbA1c puhul oli rütamerikete arv valimis kordades suurem kui 5% puhul - http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract d. HbA1c aitab ennustada südamerikkeid isegi inimestel, kes ei ole diabeedi dianoosiga (HbA1c 6%) - Ikeda et al. Cardiovascular Diabetology 2013, 12:164 http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract , http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 3. Low carb ja neerud 3.1. Low carb dieet võib aidata diabeetikutel neerukahjustusi parendada - Michal M. Poplawski, Jason W. Mastaitis, Fumiko Isoda, Fabrizio Grosjean, Feng Zheng, Charles V. Mobbs. Reversal of Diabetic Nephropathy by a Ketogenic Diet. PLoS ONE, 2011; 6 (4): e18604 DOI: 10.1371/journal.pone.0018604, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 3.2. Low carb dieet võib aidata ära hoida neerupuudulikkust 2. tüübi diabeetikutel - Nielsen JV, Westerlund P, Bygren P. A low-carbohydrate diet may prevent end-stage renal failure in type 2 diabetes. A case report. Nutrition & Metabolism. 2006;3:23. doi:10.1186/1743-7075-3-23. 3.3. Ketogeenne low carb dieet aitab neerukahjustusi tagasi pöörata - Citation: Poplawski MM, Mastaitis JW, Isoda F, Grosjean F, Zheng F, et al. (2011) Reversal of Diabetic Nephropathy by a Ketogenic Diet. PLoS ONE 6(4): e18604. doi:10.1371/journal.pone.0018604, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 3.4. Low carb dieet ei tee neerudele ja maksale kahju - J Pérez-Guisado. Arguments In Favor Of Ketogenic Diets. The Internet Journal of Nutrition and Wellness. 2006 Volume 4 Number 2., http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 3.5. Kõrge veresuhkru ja neeruhaigustesse suremuse vahel on seos - Janda K, Krzanowski M, Gajda M, et al. Vascular Effects of Advanced Glycation End-Products: Content of Immunohistochemically Detected AGEs in Radial Artery Samples as a Predictor for Arterial Calcification and Cardiovascular Risk in Asymptomatic Patients with Chronic Kidney Disease. Disease Markers. 2015;2015:153978. doi:10.1155/2015/153978.http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 3.6. Halb veresuhkru kontroll tekitab neerudes kahjustusi - http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 4. Low carb ja “aju vajab tööks glükoosi” 4.1. Aju ei vaja funktsioneerimiseks glükoosi, vaid võib töötada ka rasvast toodetavatel ketoonidel. Artikkel küll aastast 1980, aga see on nii basic asi (a la maakera on ümmargune), et viimasel ajal sellega enam ei tegeleta. See tähendab, et keegi ei ole seda siiani ümber lükanud ja seetõttu usuvad teadlased, et see on meie praeguse teadmise juures fakt - http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 4.2. Süsivesikud ei ole inimese dieedis hädavajalik - Letter to the Editor: Eric C Westman, Is dietary carbohydrate essential for human nutrition?, Am J Clin Nutr 2002 75: 5 951-953, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 4.3. Kokkuvõte teadusartiklitest, mis näitavad, et kõrge veresuhkur tekitab lastes ajukahjustusi: - http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 4.4. See artikkel avab põhjused, miks diabeetikute seas on levinud "dead in bed" surmajuhtumid. Lihtsustatud järeldus on, et põhjuseks on pikaajalisekõrge veresuhkru põhjustatud kahju ja hüpoglükeemiast põhjustatud südame arütmia - http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 5. Low carb ja immuunsus 5.1. Süsivesikute vähendamine menüüs tõstab keha immuunsust - http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 5.2. Süsivesikute söömine tekitab kehas põletikku - Nutritional epidemiology and public health: Anette E Buyken, Victoria Flood, Marianne Empson, Elena Rochtchina, Alan W Barclay, Jennie Brand-Miller, and Paul Mitchell, Carbohydrate nutrition and inflammatory disease mortality in older adults, Am J Clin Nutr 2010 92: 3 634-643; First published online June 23, 2010. doi:10.3945/ajcn.2010.29390, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract 6. Low carb ja (pankrease) vähk 6.1. Kõrge HbA1c ja pankrease vähi vahel on linaarne seos - Liao Wei-Chih, Tu Yu-Kang, Wu Ming-Shiang, Lin Jaw-Town, Wang Hsiu-Po, Chien Kuo-Liong et al. Blood glucose concentration and risk of pancreatic cancer: systematic review and dose-response meta-analysis BMJ 2015; 349 :g7371, http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007(14)00332-3/abstract
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22434/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu hea töö! Jätka ja ära pane tähele kahtlejaid. Ise Low Carb alates 2013. Üks hea lause: Simply medicating high blood glucose without dietary changes will drive the energy back into storage as fat (including in your heart, liver and pancreas!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22435/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
oi jeerum! Mina tõstan nüüd küll käed üles nii argumenteeritud põhjenduste kohta
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22436/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma võin ainult nii palju lisada, et mul on siin tõsiusklik taimetoitlane. Tema suudab tõenäoliselt samaväärselt põhjendada oma toitumisvalikuid, põhieesmärk on temal öelda- liha see on saatanast. Võta sa nüüd kinni kus see päris tõde on. Selles on muidugi kõigil õigus, et vereshkur tuleb kontrolli alla hoida ja tegelikult meil tõesti inimesed söövad palju rämpsu sisse.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22437/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417715/ Neile, kes muid keeli ka mõistavad: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417715/ Aitäh abivalmis kaasamõtlejale!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22438/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mull tekkis ka seos tösiuskse taimtoitlasega :) sorry,vbl on töesti nii köige öigem,aga ma ei kujuta end töesti niimoodi toitumas ette
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22439/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
29.02.2016 11:42
<span class="external"><a rel="nofollow" href="http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417715/">http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3417715/</a></span> Neile, kes muid keeli ka mõistavad: <span class="external"><a rel="nofollow" href="http://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/adipositas/article/664413/zucker-fett-umgekehrt.html">http://www.aerztezeitung.de/medizin/krankheiten/adipositas/article/664413/zucker-fett-umgekehrt.html</a></span> Aitäh abivalmis kaasamõtlejale!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22438/suesivesikud-uehel-toidukorral
Tänan väga huvitava uue teadmise eest! Lugesin küll ainult esimest artiklit, kuna kahjuks saksa keelt ei oska. Tahaksin juhtida tähelepanu ingliskeelse artikli kokkuvõttele; "In summary, our findings show that, in contrast to text-book knowledge, there do exist gluconeogenic routes from fatty acids and that these pathways can be used during times, or at places, of scarcity of carbohydrate sources. These pathways are likely to be of particular relevance for the natives of arctic regions. The conversion of part of the fatty acid components of lipids into glucose allows them to reduce the potentially toxic overstrain of the body's capacity for degradation of proteins for gluconeogenesis and energy production. " Ehk siis sinu kehas, kes sa igapäevaselt sööd tunduvalt rohkem kui ainult 2% süsivesikuid (ma ei usu, et siin foorums nii radikaalseid inimesi on, kes söövad ainult pekist liha nagu Inuitid), see kirjeldatud protsess pähklite söömisel ei toimu. Artikkel kirjutab, et autorite teooria kohaselt toimub rasvast glükoneogeneesi vahendusel alternatiivselt mõningase glükoosi tootmine ekstreemsetes tingimustes, kus keha üritab enda kaitsta üleliigse valkude glükoneogeneesi mürgitava toime eest (ehk siis kui inimene sööb 66% rasva, 37% valku ja 2% süsivesikuid nagu eskimod). Kusjuures oluline roll on just ka valgu üsna suurel osakaalul dieedis. Mind hakkas tõesti huvitama, kas see protsess toimib teoreetiliselt ka siis, kui inimene toimub ketogeense dieedi kuldmudeli järgi 80% rasva, 15% valku ja 5% süsivesikuid, sest siis ei tohiks valgumürgituse ohtu tekkida? Mitte, et ma üritaks väita, et diabeetik peaks selle kuldmudeli järgi nüüd toituma. Mina näiteks 30g süsivesikute tarbimise juures ketoosi ei lähe ning ei ole seda ka endale eesmärgiks seadnud. Eesmärk on ikka veresuhkurt ilusana hoida.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22440/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
krõõt
29.02.2016 11:17
ma võin ainult nii palju lisada, et mul on siin tõsiusklik taimetoitlane. Tema suudab tõenäoliselt samaväärselt põhjendada oma toitumisvalikuid, põhieesmärk on temal öelda- liha see on saatanast. Võta sa nüüd kinni kus see päris tõde on. Selles on muidugi kõigil õigus, et vereshkur tuleb kontrolli alla hoida ja tegelikult meil tõesti inimesed söövad palju rämpsu sisse.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22437/suesivesikud-uehel-toidukorral
Olles ise teadusmaailmas üsna pikka aega tegutsenud, olen ma neid taimetoitlaste lemmikartikleid ühel hetkel ka huvi pärast lugenud. Ütlen kommentaariks vaid niipalju, et teadusel ja teadusel on samuti vahe vahel. Näiteks tuleb alati uurida, et kes on konkreetset teadust rahastanud. Näiteks toiduainetööstuse ja teraviljatootjate rahastatud uuringutesse tulles suhtuda teatud skepsisega, sest neil on omad majanduslikud huvid, mida kaitsta jne. Low carbi puhul meeldib mulle see, et toitumise loogika põhineb ju talupojamõistusel. Isegi kui teadusesse ei viitsi süveneda, siis sellest saab ikka igaüks aru, et meie esivanemad olid kütid ja korlased, kes sõid peamiselt liha ja taimi, mis nad kätte said. Seega loogiliselt võttes tuleks endalt küsida, et kuidas selline toitumisviis, mis jätab välja viimase aja leiutised nagu täisteraleiva, saaks inimkehale kahjulik olla? Samas ma kindlasti ei mõista taimetoitlasi hukka. Moraalsetel põhjustel täisveganid on tõesti respecti väärt. Seda aga, et täistaimetoitlus inimkeha tervise aspektist kõige parem toitumisviis on, korralik teadus ei toeta. Vaata kasvõi peeglist enda hambaid ja sa näed, et evolutsiooniliselt on meie kehad arenenud sööma liha. Üks oluline asjaolu, mida ma üritasin siin veel sisse tuua oli see, et veresuhkru kontrolli all hoidmine tähendab erinevatele inimestele erinevat asja. Paljud siin imestavad, et miks küll end "piinata" ja ajada taga HbA1c-d 5% kandis (sest mõni arst ütleb ju, et 6,5% on ideaalne). Teadusele tuginedes on palju viiteid selle kohta, et isegi 6,5% teeb palju kahju. Näiteks tõuseb kaks korda oht saada südamerabandus, mitmekordselt suureneb risk haigestuda vähki ja neeruhaigustesse. Minu jaoks on low carb viis kuidas seda 5% HbA1c saavutada minimaalse vaevaga. Ma ei vaidle absoluutselt vastu, et seda on tõenäoliselt võimalik saavutada ka süües süsivesikuid (kui eriti täpseks ajada, siis ka toitu kaaluda ja makrosid arvutada), süstides insuliini piisavalt kaua enne sööma hakkamist ja jälgides Dexcomi ekraanilt veresuhkru näite ning seda pidevalt suhkru ja insuliiniga korrigeerides. Aga millise vaevaga? Low carb toitumise juures tarbin süsivesikuid vähe, mis tähendab, et süstitava insuliini kogused on imeväikesed ning eksimisruumi on vähe. See vähene eksimisruum tähendab, et ma saan elada enda elu täisväärtuslikumalt ning pean enda diabeedile/veresuhkrule kulutama tunduvalt vähem aju- ja ajaressurssi. Kuna olen niimoodi toitunud juba kaua aega ei kulu aega ka sellel, et mõelda, mida siis ikkagi võib süüa ja mida mitte, mis algajatel võib tõesti esialgu palju aega nõuda. Aga eks see ole sedasi iga uue asjaga. Mina näiteks söön hommikul kõhu täis munadest ja peekonist, süstin 3 üh insuliini ning mu veresuhkur jääb ilusaks ka siis kui mul on tööl nii kiire, et lõunat süüa ei jõua ning järgmine söögikord on alles õhtul kell 18 (mu baasinsuliin on õigeks tuunitud). Kusjuures kõht on tarbitud rasvast kauem täis ja tihti ma ei söögi rohkem kui kaks korda päevas, sest ei tunne vajadust. See aga tähendab vähem aega toidu valmistamisele, tarbimisele, insuliinikoguste arvutamisele ja üldiselt toidule mõtlemisele, mis jätab omakorda rohkem aega elule. Tänu väikestele insuliinikogustele ei pea ma kartma, et mu veresuhkur keset tähtsat koosolekut, autoroolis või trennis väga kiiresti kukub, nagu võib juhtuda inimesega, kes arvestas silma järgi hommikul söödud pudrukoguse valesti ning süstis insuliini liiga palju. Low carb toite tarbides on veresuhkru kõikumised aeglasemad ja ettearvatavamad, mis annab rohkem aega ka sellele reageerida, enne kui asi näiteks stressi süül käest ära läheb. Ühesõnaga elu on palju lihtsam ning low carb toit on tõesti maitsev. Aga eks igaüks valib oma tee. Enda elu ja tervise eest peame me siiski igaüks ise vastutuse võtma. Diabeet ei ole mingi vääramatu paha jõud, mis pimedaks ja vigaseks teeb. Seda teeb ikka ja ainult liiga kõrge veresuhkur ning selle kontrolli all hoidmisega ei saa tegeleda keegi teine peale sinu enda (st kui vigaseks jääd ei ole tagantjärgi kasu ei arsti ega riigi, kes piisavalt puudetoetusi ei maksa, süüdistamisest).
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22441/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Baastekst on siin: http://journals.plos.org/ploscompbiol/article?id=10.1371/journal.pcbi.1002116 ja see on inglisekeelne.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22442/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tõesti, väga huvitav. Tänan! Sain jälle targemaks. Seega tuleb välja, et antud autorite mudeli põhjal tõesti on mitmeid põhimõttelisi glükoneogeneesi variante rasvast glükoosi toomiseks paastu, kaua kestva sportimise või minimaalsete süsivesikute tarbimise korral, aga energeetilises mõttes on need protsessid siiski piiratud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22444/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Minu terve mõistus ehk siis talupojatarkus siiski dr Bernsteini dieeti loomulikuks ei pea. Rääkides esimesest tüübist, on diabeetiku organismis ehk ülimalt keerulises süsteemis üks asi katki läinud. Insuliini enam ei ole. Õnneks on olemas ravim, seesama insuliin. Osutub, et ravimi õige doseerimine on väga keeruline, sest sõltub väga paljudest asjaoludest, muuhulgas ka organismi eripäradest. Dr Bernsteini meetod ütleb, et efektiivseks ravimiseks tuleb organismi töö ümber korraldada. Tuleb radikaalselt vähendada ühe "kütuseliigi" osakaalu ja organism hakkab siis teistmoodi tööle. Selle tulemusena on insuliini doseerimine lihtsam. Väga elegantne lahendus. Jääb ainult küsimus, mida kõike toob endaga kaasa organismi teistmoodi toimimine. Osadele küsimustele on ülevalpool tekstis vastatud, aga paistab, et loetelu ei ole ammendav. Ilmselt niipeagi ei saagi olla ammendav, sest ei teata selle dieedi pikaajalisi kõrvalmõjusid. Kuna põgusalt oli juttu Dexcomist ja mul on selline aparaat, siis paar lauset tema kaitseks. Tõsi ta on, et Dexcomi ja teiste CGM-süsteemide abil tuleb (või õigemini on võimalik) tihedamini sekkuda organimi töösse. Kord süüa, kord süstida. Aga ma usun, et Dexcomi põhimõte on õigem kui dr Bernsteini dieet. Organismi toidetakse enam-vähem samamoodi, aga me püüame täiustada juhtimist. Me suuname oma jõupingutused just objekti juhtimisse, sellest on kõige rohkem puudus. Mitte et me proovime juhtimise objekti muuta. Seni kuni CGM-süsteemid on lapsekingades, on vist kõige efektiivsem nende kahe meetodi kombineerimine.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22445/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Olen sinuga nõus selles osas, et kui täna ja praegu oleks turul saada tehispankreas, mis diabeetiku eest mitte ainult ei mõõdaks veresuhkurt nagu Dexcom, vaid doseeriks vastavalt vajadusele ka insuliini ja glükoosi, siis me tõenäoliselt siin low carb hädavajalikkusest diabeetikule ei räägiks. Kahjuks oleme aga hetkel olukorras, kus Dexcomi sarnased süsteemid on kättesaadavad vaid vähestele. Seda mitte ainult Eestis, vaid see tehnoloogia on riikliku tervishoiusüsteemi jaoks liiga kallis ka heaoluriikides nagu Rootsi ja Soome. Lisaks ei ole CGM-tehnoloogiad ja insuliin/pumbad täna veel nii valmis, et neid koos kasutades saab süüa piiramatult kommi-limpsi-krõpsu ja hoida veresuhkurt 5 mmol/L juures? Paranda mind kui eksin. Juhin tähelepanu asjaolule, et praeguse arutelu esimene postitus esitab laialt levinud arusaama, et "Muidugi on nii, et I tüübi puhul võiks põhimõtteliselt süüa mida tahad, lihtsalt insuliini koguse pead õigesti arvutama!" Kas ikka saab? Eelpool mainitud tehispankreas vaadates praegust tehnoloogiakõverat minu ennustuste kohaselt massidele kättesaadavas hinnaklassis lähema 20 aasta jooksul olema ei saa. Seni tuleb ka enda keha kuidagi tervena hoida. Samas, ma enda ennustusvõime põhjal mürki ei võta ja ehk tuleb lahendus ka enne. Status quo on praegu siin Eestis selline, et enamus diabeetikuid mõõdab enda veresuhkurt Haigekassa poolt kompenseeritud testribadega maksimaalselt 5 korda päevas (nii palju kui tasuta saab) ja suurest hirmust hüpode eest hoiavad enda veresuhkru ebanormaalsel tasemel. Ja seda seisukohta toetavad ka arstid (loe kasvõi siit eestpoolt kuidas mõne endokal juuksed 5-se veresuhkru peale hirmust krussi lähevad). Näiteks tean isiklikult ühte lapsevanemat, kes arsti soovitusel enda lapsele õhtul enne magamaminekuit võileiba toidab, et ta veresuhkur "ohutule" 8 mmol/L peale tõsta. Sellise hüpode hirmust tingitud "ohutu" veresuhkru juures kasvatame tulevasi vigaseid inimesi (vaata kasvõi viidatud teadusartikleid selle kohta kuidas kõrge veresuhkur lastes ajukahjustusi tekitab). Mida ma öelda tahan on see, et inimesed peavad enda jaoks teadlikult riske hindama ning siis vastu võtma teadliku otsuse. Teadliku otsustamise alla käib muuseas ka see, et faktide teadusliku poolega tuleb ennast kurssi viia, mitte öelda, et low carb teeb neerud haigeks ning ajab veresooned rasvast umbe sest "naised saunas rääkisid". Tegelikult on ju üsna suure valimiga ja pikaajalisi uuringuid nende väidete ümberlükkamiseks juba tehtud. Mina hindan kõrge veresuhkru riski kehale kordades suuremaks kui low carb dieediga potentsiaalselt kaasnevaid riske. Mõni teine hindab välismaa kemikaalidega pritsitud avokaadosid riskantsemaks kui kohalikke koduaia kõrge suhkrusisaldusega õunu, mis veresuhkurt tõstavad. Enda valikud teeme ise, aga palun tehke neid põhjendatud kaalutlustel. Kokkuvõtteks, low carb eluviis on minu silmis täna ja praegu parim (ja kättesaadavaim) lahendus veresuhkru normilähedasena hoidmiseks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22446/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu
01.03.2016 08:28
Kahjuks oleme aga hetkel olukorras, kus Dexcomi sarnased süsteemid on kättesaadavad vaid vähestele. Seda mitte ainult Eestis, vaid see tehnoloogia on riikliku tervishoiusüsteemi jaoks liiga kallis ka heaoluriikides nagu Rootsi ja Soome.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22446/suesivesikud-uehel-toidukorral
Alles äsja lugesin lehest, et koolitatakse koeri, kes tunnevad ära hüposeisundi. Huvitav, et sellise asja jaoks raha leidus. Kui palju neid koeri siis olema saab? Usun, et minu Dexcom maksab kordades vähem ja on ka mugavam kasutada. See pole muidugi käesoleva arutelu teema, aga rahapuudus on universaalne argument, kui on tarvis oma saamatust või teadmatust põhjendada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22449/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu
01.03.2016 08:28
Lisaks ei ole CGM-tehnoloogiad ja insuliin/pumbad täna veel nii valmis, et neid koos kasutades saab süüa piiramatult kommi-limpsi-krõpsu ja hoida veresuhkurt 5 mmol/L juures?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22446/suesivesikud-uehel-toidukorral
See polegi eesmärk, et saaks piiramatult igast s*tta süüa. Eesmärk on normaalse toitumise juures vs korras hoida. Sellega olen küll nõus, et normaalne ei ole mitte Hb1Ac 6,5 % , vaid alla 6,0 peaks olema.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22450/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu
01.03.2016 08:28
praeguse arutelu esimene postitus esitab laialt levinud arusaama, et "Muidugi on nii, et I tüübi puhul võiks põhimõtteliselt süüa mida tahad, lihtsalt insuliini koguse pead õigesti arvutama!" Kas ikka saab?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22446/suesivesikud-uehel-toidukorral
Täpselt nii. Tahan süüa kõike, mille järgi on isu. Küsimus on ainult kogustes. Pole vaja ära juua tervet pudelit likööri korraga, aga kui on isu, siis võtan pitsikese küll. Ei taha loobuda saiast, šokolaadist, õllest, ahjukartulitest, jäätisest. Tahan, et ma oskaks välja rehkendada õige koguse insuliini. Selleks on tarvis oma organismi tunda.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22451/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu
01.03.2016 08:28
inimesed peavad enda jaoks teadlikult riske hindama ning siis vastu võtma teadliku otsuse. Teadliku otsustamise alla käib muuseas ka see, et faktide teadusliku poolega tuleb ennast kurssi viia,
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22446/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kõik ei saa ju olla toitumisteadlased. Ka teie enda leeris on isikuid, kelle jaoks on argument hoopis "seda-teevad-paljud"-tüüpi väide. Enamus otsuseid siin elus on ikka emotsionaalsed, mitte ratsionaalsed.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22452/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mina tahaks ka normaalselt süüa vahelduseks :) mitte nii nagu lapsena,kus köik oli pm keelatud :D ka tulemuseks oli teadvuseta haiglasöidud :P sest puberteedieas möllama hakanud hormoonid ei arvanud sellest imedieedist enam midagi :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22453/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
löpptulemus on nagunii kirstus vöi tuhaurnis,keegi ei tea millal vöi kuidas....vbl jään ma homme veoki alla ja siis poleks sest imedieedist ja ideaalsetest näitudest tolku miskid :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22454/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pandiit
01.03.2016 12:36
Alles äsja lugesin lehest, et koolitatakse koeri, kes tunnevad ära hüposeisundi. Huvitav, et sellise asja jaoks raha leidus. Kui palju neid koeri siis olema saab? Usun, et minu Dexcom maksab kordades vähem ja on ka mugavam kasutada. See pole muidugi käesoleva arutelu teema, aga rahapuudus on universaalne argument, kui on tarvis oma saamatust või teadmatust põhjendada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22449/suesivesikud-uehel-toidukorral
Just-just, mul oli nende koertega seoses sama küsimus. Samas vaadates kui väikesed on puudega inimeste toetused täna Eestis, on see rahapuuduse argument jälle omaette motivaator end tervena hoida. Ma ei kujuta ette mida ma oma eluga peale hakkaksin kui üks hetk enam silmanägemist ei oleks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22455/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke
01.03.2016 17:51
löpptulemus on nagunii kirstus vöi tuhaurnis,keegi ei tea millal vöi kuidas....vbl jään ma homme veoki alla ja siis poleks sest imedieedist ja ideaalsetest näitudest tolku miskid :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22454/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kui elufilosoofia on "ah las minna, kes teab kas homset tulebki", siis ei ole mul siin sinuga midagi arutada. Mina mõtlen veidi teistmoodi ja olen endale seadnud pikaajalise eesmärgi, et ma tahan ära näha ka enda lapselapsed. Igaühele oma.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22456/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pandiit
01.03.2016 12:45
Täpselt nii. Tahan süüa kõike, mille järgi on isu. Küsimus on ainult kogustes. Pole vaja ära juua tervet pudelit likööri korraga, aga kui on isu, siis võtan pitsikese küll. Ei taha loobuda saiast, šokolaadist, õllest, ahjukartulitest, jäätisest. Tahan, et ma oskaks välja rehkendada õige koguse insuliini. Selleks on tarvis oma organismi tunda.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22451/suesivesikud-uehel-toidukorral
Vahemärkusena niipalju, et väga paljudest sinu mainitud asjadest on olemas low carb versioon, tuleb osata vaid seda valmistada/poeriiulilt üles leida. Pidupäevadel söön ka mina low carb jäätist, kooki, küpsiseid, šokolaadi, saia, tarbin alkoholi. Pane Pinteresti sisse "low carb" ja vaata milline toiduporno sulle sealt vastu vaatab :) Mina tunnen, et mul on selle toitumisviisi juures tegelikult kadunud isu magusa järgi, seega söön neid "asendustoite" üha vähem ja tihti ainult sotsiaalsel survel. Näiteks sünnipäeval on kurb vaadata kuidas teised kooki söövad, seega võtan ise endale mõne low carb magustoidu kaasa. Seda siis juhul kui hea sõber pole mulle ise midagi valmistanud, mida tuleb ka üha enam terviseteadlike seltskonnas ette.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22457/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ainuke magus asi, millest ma puudust ei tunne, on kohv suhkruga. Nojah, tee samuti. Suhkruga kohvi lihtsalt ei maitse. Krissu, edu Sulle lastelastega! Ükspäev juhtusin mingi FB rakenduse otsa, mis tuvastas minu kõige sagedamini esineva sõna ja see oli "lapselaps". Mul on neid kolm ja ütlen, et see on asi, mille nimel pingutada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22458/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
pandiit
01.03.2016 21:15
Ainuke magus asi, millest ma puudust ei tunne, on kohv suhkruga. Nojah, tee samuti. Suhkruga kohvi lihtsalt ei maitse. Krissu, edu Sulle lastelastega! Ükspäev juhtusin mingi FB rakenduse otsa, mis tuvastas minu kõige sagedamini esineva sõna ja see oli "lapselaps". Mul on neid kolm ja ütlen, et see on asi, mille nimel pingutada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22458/suesivesikud-uehel-toidukorral
Tänud! Ma alles nii noor inimene, et enne lapselapsi tuleb veel lapsed valmis teha. Aga pikaajaline eesmärk peab ka paigas olema :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22459/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
eh,naljast siin ka aru ei saada :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22460/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke, inimesel on kabuhirm tüsistuste ees, noh. Küll 5-10 aasta võtab ta sind ikka jutule, kui oma haigusega ära harjub:)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22461/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mjah,saan aru,muidugi eks me köik kardame,hirm on see jöud,mis paneb meid oma tervise nimel pingutama....aga kui ma oleks köik need ligi 30 aastat hirmus elanud,siis..... noh mis elu see oleks olnud ? nalja möte oli selles,et tegelikult me ju ei tea,kuidas elu läheb,me vöime planeerida küll,aga elul on omad plaanid :) otse öeldes,et vöid ju teha köik,et vältida diabeedi tüsistusi,aga vbl sured hoopis vähki vöi jääd auto alla :P kes sedalaadsetest naljadest aru ei saa,oodaku 20 aastat,küll siis saab :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22462/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma täpset statistikat ei tea,aga ma kahtlustan,et töesti on suurem vöimalus surra vähki,kui diabeedi tüsistusse :P see vähk on ikka metsikult levima hakanud,ka noorte inimeste seas,niiet päris ilma naljata tuleks seda rohkem karta
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22463/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Lihtsalt infoks, eile just nägin sellist statistikat: 1. südamehaigused 2. vähk 3. meditsiinilised põhjused: sobimatud ravimid, valed annused, protseduurid ja sellega seonduv siis olid õnnetused, hingamisteede haigused, Alzheimer jm 7. diabeet Aga ikkagi esikümnes. Ma arvan, et kes juba seda foorumit külastavad, suhtuvad tüsistuste ärahoidmisesse tõsiselt ja ei tee valikuid - šefiiritort versus low carb dieet. St et kui ma ei ole low carb dieedil, siis see ei tähenda, et mu menüü koosneb kommist ja limpsist. Eskimod söövad selliselt, kuna neil pole midagi muud. Lisaks karmid elutingimused. Süsivesikud pole viimase aja leiutis (hiinlased ja riis näiteks). Sellegipoolest minu austus Krissule, sest need tulemused on super head. Ise kahjuks ei suudaks liha süüa, need fotod ajasid seest keerama. Pean tegema oma valiku. Praegu staaži 25+ aastat, tüsistusi ei ole tuvastatud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22464/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
IT
02.03.2016 15:55
Lihtsalt infoks, eile just nägin sellist statistikat: 1. südamehaigused 2. vähk 3. meditsiinilised põhjused: sobimatud ravimid, valed annused, protseduurid ja sellega seonduv siis olid õnnetused, hingamisteede haigused, Alzheimer jm 7. diabeet Aga ikkagi esikümnes. Ma arvan, et kes juba seda foorumit külastavad, suhtuvad tüsistuste ärahoidmisesse tõsiselt ja ei tee valikuid - šefiiritort versus low carb dieet. St et kui ma ei ole low carb dieedil, siis see ei tähenda, et mu menüü koosneb kommist ja limpsist. Eskimod söövad selliselt, kuna neil pole midagi muud. Lisaks karmid elutingimused. Süsivesikud pole viimase aja leiutis (hiinlased ja riis näiteks). Sellegipoolest minu austus Krissule, sest need tulemused on super head. Ise kahjuks ei suudaks liha süüa, need fotod ajasid seest keerama. Pean tegema oma valiku. Praegu staaži 25+ aastat, tüsistusi ei ole tuvastatud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22464/suesivesikud-uehel-toidukorral
Ma olen lugenud paljudest teadusuuringute tulemustest, et on tõestatud otsene seos südamehaiguste ja diabeedi, vähi ja diabeedi, Alzheimeri (kutsutakse ka 3. tüübi diabeediks) ja diabeedi vahel. Diabeedi alla läheb siis nii 1. kui ka 2. tüübi diabeet, mille mõlemaga kaasneb kõrgenenud veresuhkru tase. Seega tegelikult on raske öelda, kui palju nendest esikolmiku haigustest on tegelikult diabeedi tüsistused. Hakkasin peale seda diskussiooni siin uuesti üle lugema dr Bernsteini raamatut. Eile just lugesin, et dr Bernstein on oma arstipraktika jooksul näinud palju inimesi, kes on tulnud tema juurde seoses liiga suure kehakaaluga ja kellele diabeedi diagnoosi ei ole pandud (HbA1c on 6-6,5%), aga siiski eksisteerivad neil paljud diabeedi tüsistused. Seega liigub meie seas ringi palju kõrgenenud veresuhkruga (eel)diabeetikuid, kellele ei ole ametlikku diagnoosi. Kui and maha surevad südamerabandusse või vähki, mis on tingitud kõrgenenud veresuhkrust, nad diabeedi statistikas ei kajastu. Võimalik, et diabeet on reaalselt näiteks esikolmikus. Pimedaks jäämise põhjustajatest on diabeet aga number 1.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22465/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
02.03.2016 12:15
kakuke, inimesel on kabuhirm tüsistuste ees, noh. Küll 5-10 aasta võtab ta sind ikka jutule, kui oma haigusega ära harjub:)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22461/suesivesikud-uehel-toidukorral
Diabeedi juures on peamiseks motivaatoriks kahjuks jah hirm (piits), präänik tuleb enda jaoks ise leida. Seetõttu on tihti ennast ka üsna raske motiveerida, kui see hirm väiksevõitu on. Saan täiesti aru, et on raske end motiveerida argumendiga, et kui ma täna seda koogitükki ei söö, siis võibolla 20 aasta pärast ei jää pimedaks. Palju arusaadavam on ju see, et kui ma täna seda kooki ei söö, siis homme juhtub minuga midagi väga head. See präänik võiks olla näiteks, et saavutan normaalse kehakaalu/enesetunde, mu keskendumis/töövõime on parem, ma ei jää nii kergesti külmetushaigustesse, ma ei pea keset ööd üles tõusma et veresuhkrut kontrollida ja insuliini süstima/glükoosi sööma, sünnitan terve lapse jne.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22466/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Avastasin täna sellise uue lehekülje (ei ole selle autor) - www.diabeet.ee. Väärt eestikeelne lugemine diabeedist ja low carb toitumisest koos retseptidega.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22467/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Vabandust, lehekülg on ikka http://www.diabeetik.ee.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22468/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
probleem on nendega,kes oskavad mölemat eirata.siin oli hiljuti mures lapsevanem,kelle laps nüüd täiskasvanu ja on minetanud igasuguse hirmu..... kuigi lapsepölves suutis vanem olukorda täielikult kontrollida,siis tolku pole sellest enam midagi.tean veel isiklikult selliseid,kes elavad üks vpäev korraga ka peale korduvaid haiglasse sattumisi ja teadvusekaotusi....alkohol,süüakse siis kui juhtib,süstid jäetakse ka vahepeal tegemata jne.... vot mida sellistega teha.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22469/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
IT
02.03.2016 15:55
Ise kahjuks ei suudaks liha süüa, need fotod ajasid seest keerama.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22464/suesivesikud-uehel-toidukorral
Muidugi oled vaba ise oma valikud tegema, aga tahan ümber lükata väite, et low carb toitumise juures peab hunnikutes ja iga päev liha sööma. Pane Pinteresti (https://www.pinterest.com) sisse "low carb vegetarian recipes" ja leiad valiku lihavabu vähese süsivesikusisaldusega toite. Päris 100% taimetoidul muidugi low carb toitumise juures vist ei ole võimalik olla.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22470/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Igasugu dieetide puhul saab hinnata seda ikka ajalise ja tulemusele orienteeritud tulemuse summana. Ehk kas dieeti pidades peetakse silmas kehalise tervishoiu absoluutset tervikud või siiski vaid osa sellest. Nt. me võime ju hinnata VS taset mingi x perioodi puhul ideaalseks, nägemata, et selle perioodi sisse mahub hoopis mõne muu organi või üldise kehalise toime võimekuse langus. Ehk diabeetik ei saa vaadata oma tervisenäitajaid vaid VS väärtuse kaudu. Küsimus tekib, tervise eest hoolitsemist vaadatakse päeva, aasta, dekaadi, või kogu potensiaalse eluea perspektiivina. Seni kuni mingeid dieete pole uuritud, lähtudes kogu inimese elukestuse kulust, seni ei saa neid ka 100% usaldada. Nt. kas viited innuiitidele kirjeldavad ka innuiitide keskmist eluiga, nende tavapärasemaid haigusi ja hulga muid tegureid, mis võivad olla nt. erinevad hormoontalitused ja ainevahetuse eripärad. Kas nende keha on kohandunud sellise toitumusega probleemideta, on see tekkinud sajanditega või tekib see vaid nädalatega? Või on see neil lihtsalt "ellujäämisdieet", mis ei taga ei pikka iga, ega kvaliteetset elu nii, nagu meie seda ette kujutame. Mul on ka LC dieet. Aga see seisneb lihtsalt keha vajaduste järgimises. Söön süsivesikutena sisse ca 50% söögist, aga seda just niipalju, kui mu keha tarbib ja ma kuulen pidevalt ütlust:"...sa sööd nii vähe!" Ehk minu tähelepanek on, et inimesed lihtsalt söövad liiga palju, palju enam, kui neil vaja on ja sealt hakkavad ka kõikvõimalikud probleemid pihta.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22493/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Hästi nõus.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22494/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
VM Olen sinuga väga nõus. Siin vimasel ajal aktiivselt propageeritud vs'i iga hinna eest madalal hoidmisel on omad tagajärjed...paraku jah, mul puuduvad sinised kirjad vihjetele, küll aga oleks näited elust enesest. Krissu Sa siin tegid osasid infoallikaid maani maha, aga sulle teadmiseks, et need sinu meelest nn tunnustatud med lehed, mida siin usinalt tsiteerid, on samaväärsed. Neisse võib igaüks oma arvamusartikli üles riputada ja keegi ei retsenseeri.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22502/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu Kust sa võtad õiguse üldistada. Et mõõdeti nii palju, kui haigekassa ribasid andis. Sa eksid. Et teaksid, haigekassa ei andnud üldse ribasid. Sulle teadmiseks, et juba 1993 a ostsin soomlaste secondhand glucomeetri ja vastavalt rahakoti suurusele mõõtsin vs'i ja kui olid piisavalt teravad käärid, siis sai riba kolmeks lõigata, ohooloom väidab, et ka neljaks, minul nii hästi ei läinud. Aga tõesti ajab harja punaseks, et ülbitsed siin tänaste teadmistega ja ei taha sugugi mõista, et staažiga diabeetikutel on kogemust, praktikat jne. Ja et me oleme aastakümnete jooksul neid Dr.B laadseid veidrusi näinud rohkem ja küll.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22505/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
"Ja et me oleme aastakümnete jooksul neid Dr.B laadseid veidrusi näinud rohkem ja küll." Esimese raamatu andis välja juba 97. Sorry aga, hinga nüüd rahulikult ja proovi aru saada et see ei ole veidrus.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22506/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
VM
11.03.2016 14:47
Seni kuni mingeid dieete pole uuritud, lähtudes kogu inimese elukestuse kulust, seni ei saa neid ka 100% usaldada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22493/suesivesikud-uehel-toidukorral
See on õige. Nagu on ka õige see, et kui on kõrge VS, siis 100 % tekivad tüsistused.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22508/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Miks sa selle lause konteksti panid? Kas suudad sealt kuidagi välja lugeda, nagu ma väidaksin kõrgete VS kasulikkust/mittekahjulikkust? Loomulikult tekitavad kõrged VS tüsistusi, mida sa selle viitega öelda soovid?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22509/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
VM
14.03.2016 23:14
Miks sa selle lause konteksti panid? Kas suudad sealt kuidagi välja lugeda, nagu ma väidaksin kõrgete VS kasulikkust/mittekahjulikkust? Loomulikult tekitavad kõrged VS tüsistusi, mida sa selle viitega öelda soovid?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22509/suesivesikud-uehel-toidukorral
Ülejäänud jutt on loogiline ja mõtted arusaadavad. See lause on kuidagi poolikuks jäänud, jääb mulje, nagu oleks muud ravimisviisid ja ravimite mõju 100 % läbi uuritud. Low-carb dieedi pooldajad väidavad, on asi valikutes: kas valida dieet, mis ei ole 100 % läbi uuritud, või valida kõrge vs tase, mille kahjulik mõju on 100 % teada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22510/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Minu jutu mõte oli tegelikult, et ei pea valima üldse dieeti, saab ka teadlikult vähem süüa, aga isegi sel juhul kipuvad inimesed seda vähesöömise dieediks nimetama:) . Dieedid on, mõni vähemal, teine rohkemal määral, siiski olemuselt söögi ekstremismi poole kaldu. Ja inimkeha väga ei talu elukestvat ekstremismi. Dieetide eesmärgid on siiski olnud lühiajaliselt ühe või teise eesmärgi saavutamiseks. Inimeses toimub hulgaliselt teineteisega seotud biokeemilisi protsesse, mis kõik on algallikana seotud sellega, mida me omale sisse sööme. Kõikvõimalikud uuringud on igati tänuväärsed ja teenivad meie teadmisi, aga tavaliselt on nende järeldused ikkagi suurema pildi pisike osa, mitte see pilt ise. Nt., kui uurida kas munade keetmine tekitab metsatulekahjusid, siis oleks suht lihtne leida, et ilmselt mitte. Aga kui püstitada see küsimus, kas munade keetmisest võib mets süttida, siis tekib juba lisaklausel-oleneb kus mune keeta.? Ja kui seda teha lõkkel, kuivas metsas, võibki munade keetmisest mets süttida. Ehk me jõudsime metoodikat kohendades hoopis erineva tulemuseni. Ja see on äärmiselt lihtne näide. Ärme unustame, et tänapäeva meditsiin ei oska seni isegi täie kindlusega selgitada diabeedi tekke tagamaid. Selle valguses uskuda, et me teame ühest või teisest dieedist kõike, on kergeusklik. Krissu on tegelikult teinud omale teema põhjalikult selgeks ja on tänuväärne, et teadmisi jagab, aga ta ka ütleb, et see on tema tee, seda ei pea keegi järgima. Lihtsalt tahan öelda, et ärge palun niisama ka"lolliks minge", elu oma olemuselt on palju lihtsam, kui me seda usume, aga mingid asjad mis seda elu elus hoiavad, on palju keerulisemad, kui me ettegi kujutame!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22512/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma isegi kõigutaks seda väidet, et kõrge vs tekitab 100 protsenti tüsistusi: ka siin saab küsida, kui pika aja jooksul, kellele, milliseid jne. Mõni elab aastakümneid diabeetikuna ja mitte just ideaalsete vs-tega, aga mingeid olulisi tüsistusi nagu polegi (ok, äkki on jalg mõne koha pealt natuke tuim, kesknärvisüsteem pisut ebaloogiline vmt). Teise organism peab viletsamini vastu ja ta saab oma jamad varem kätte. Lisaks veresuhkrule on järelikult muid mõjureid. On ka toidulisandeid, mis aitavad organismil suhkrukoormusele paremini vastu panna. Aga vs-t muidugi saab suurelt jaolt ise kontrollida, st riski vähendada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22513/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
See tüsistuste tekki individuaalsus ei tõesta, et kõrge VS tüsistusi ei tekita, vaid viitab, et inimesed taluvad VS tasemeid erinevalt. Nii nagu kõike muudki siin ilmas:)!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22514/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Nõus. aga see tõestab, et vs kramplik paigashoidmine ja ainult sellele keskendumine, vaatamata organismi tervikuna, annab erinevatel inimestel erinevaid tulemusi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22515/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Jah! Meie diabeetikutena kipumegi vaatama oma tervist liiga fokusseerunult just VS tasemele. Loomulikult ongi see meil esmatähtis ja kõige olulisem. Paraku keha ei funktsioneeri erinevaid funktsioone käima lülitades, samal ajal teisi välja lülitades ja sellise lakkamatu ringlusena, mida saab vaadata eraldi protsessidena, vaid siiski pidevas koostoimes ja paljude protsessidena koos ja samal ajal. Ja see saab alguse sellega ja sellest, mida me omale suhu paneme. Naer ja närvilisus võivad seda mõjutada, aga sellega me ära ei ela. Paljajalu asfaldil joostes jõuab kiiremini kohale, kuhu iganes meil vaja joosta. Aga samal ajal põrutame kindlasti ka oma kandu, halvemal juhul ka neere ja liigeseid üldiselt. Mingi lühem periood sellist käitumist ei tee meiega midagi, aga kui jäädagi jooksma...?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22516/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ake
14.03.2016 14:47
Aga tõesti ajab harja punaseks, et ülbitsed siin tänaste teadmistega ja ei taha sugugi mõista, et staažiga diabeetikutel on kogemust, praktikat jne. Ja et me oleme aastakümnete jooksul neid Dr.B laadseid veidrusi näinud rohkem ja küll.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22505/suesivesikud-uehel-toidukorral
Ma ei üritanud taotluslikult "ülbitseda" vaid tahtsin jagada enda kogemust ja tänaseid parimaid teadusele toetuvaid teadmisi. Teadusartiklitest olen välja toonud ainult need, mida on igal foorumikülastajal võimalik ise üle lugeda (open access) ja seetõttu võib tõesti osade puhul ka allika kahtluse alla seada. Kellel on ligipääs suuremale teadusartiklite andmebaasile leiab sealt kindlasti palju paremaid allikaid. Siin esitatu on ainult killuke selle valdkonna uuringutest mida ise olen lugenud. Vabandan kui kellelegi liiga tegin, aga minu jaoks ei ole põhjapanev argument see, et "olen juba aastakümneid diabeetik ja seetõttu on minu isiklik/tuttavate kogemus absoluutne tõde ning kõik muu on veidrus". Aga, selleks et vältida uusi vihavalanguid, siis nagu olen juba korduvalt öelnud, low-carb on minule isiklikult parim toimiv lahendus. Ma ei väida, et see on kõigile kohustuslik! Mida aga siin arutelus kummutada üritasin on väide, et low carb eluviisi tuleks karta ning iga hinna eest vältida, sest kusagilt on tekkinud kabuhirm, et see on organismile (neerudele, kolesteroolile jne) üks väga kahjulik toitumisviis. Olen nõus, et organism on tervik. Kui üks asi on paigast ära (nt veresuhkur), siis annab see ka mujal tunda. Mina leian, et veresuhkru normis hoidmine ei aita mul ainult tüsistusi väiltida, vaid tänu sellele on ka mu igapäevane elukvaliteet tunduvalt parem. Mõistus on selgem, energiat on rohkem, meeleolu ei ole nii kõikuv, sportik vorm on parem, kehakaal on tervislikus vahemikus, haigused ei hakka nii kergesti külge jne. Kokkuvõtlikult olen tänu low carb eluviisile ja seeläbi saavutatud normis veresuhkrule igapäevaselt rõõmsam, targem ja tervem inimene. Kas te pikaaegsed diabeetikud üldse mäletate kui hea oli enesetunne kui veresuhkur oli 24/7 alla 7 mmol/L?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22518/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Millegipärast unustatakse et dr B on 1tüüp 70 a juba. 80 datest praktiseeriv endokas st selle ajaga ravinud tuhandeid. Kui midagi Ameerikas valesti ravida hagevad su vaeseks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22519/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Selline ettekujutus Ameerika meditsiinipraktikast on ikka ilmselgelt liiga filmilik. Üks asi on kirjutada raamat, teine asi ravida. Raamatud ei ole retseptid, mis on arsti ettekirjutuse järgi manustatavad. Kas keegi meie diabeetikutest saab peale retseptide oma arstilt veel rangeid ettekirjutusi, mida võib ja mida ei või? Ma ühest küljest räägin Krissule vastu, ainult, et mul ei ole veresuhkur paigast ära, pole kunagi ka olnud, keskmised on alati olnud ca 5,0. Ütlesin seda juba varem, aga kordan siis üle, selleks, et veresuhkrut paigas hoida ei ole tarvidust ekstremismi kalduda, so. dieeditada, vaid lihtsalt teadlikult süüa. Ja lisan kohe juurde, et kui kellelgi aitab mingi kindel dieet eluga paremini toime tulle, andke minna, lihtsalt olge tähelepanelikud ja ettevaatlikud! Nende viidatud artiklite kohta võib tegelikult ka palju erinevaid seisukohti võtta, aga siis peaks seda kõike üks-ühele viidetega tegema, see läheks liiga mahukaks. Sellised artiklid annavad lugejale teadmiste kilde, mitte tervikpilti, samas, kui samade teadmiste baasil eriala inimesed vaidlevad tervikpildi sisu üle, on naiivne arvata, et erihariduseta lugejale saab äkki kõik selgeks. Seda enam, et analoogsed uuringud on ka metoodiliselt mõjutatavad. Alles hiljuti raviti vaimuhaiguseid lobotoomiaga ja mõni perearst alles soovitas kõige vastu MMS-i, ehk naatriumkloriidi. Kõige hullemad teadmised on poolikud teadmised, eriti kui me ise seda ei tea!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22521/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
VM
16.03.2016 13:33
"mõni perearst alles soovitas kõige vastu MMS-i, ehk naatriumkloriidi. Kõige hullemad teadmised on poolikud teadmised, eriti kui me ise seda ei tea!"
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22521/suesivesikud-uehel-toidukorral
Milline perearst?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22522/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kõigepealt täsustus, see MMS on siiski kloordioksiid. Selle perearsti nimi oli ju meedias välja toodud, ei julgeks praegu mälu järgi kordama hakata. Kusjuures MMS-i nö. maaletooja on ju lausa doktorikraadiga(tõsi küll, mitte meditsiinilise. vaid tootmistehnika). Inimesed on alati oma võimet, asjadest adekvaatselt aru saada, üle hinnanud ja ilmselt ka jäävad seda tegema!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22523/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Hüüan vahele, et see oli naatriumkloriti vesilahus, mitte naatriumkloriid. Kui Jüri perearst mõeldakse, siis tema ei soovitanud, aga oleks võinud muidugi sekkuda, kui seal FB grupis ennast söövitama asuti. Muidu suht nõus.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22524/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Jüri perearstikeskuse teema ongi kõrvaline teema, aga jõnks käis läbi ja soovisin täpsustust. Et kui laulu sisse juba kord pandud oled, siis sealt on raske välja saada. Sama hästi võiks ju seda ajakirjanikku süüdistada "MMS-misiganes asi see ka on" soovitamises, sest ka tema on selles kinnises grupis. Mõlemad liitusid ju lihtsalt huvist ja pole seda kellelegi soovitanud. Eks nii mõnigi meist külastab internetis igasuguseid lehti, et saada teada rohkem, kui arstivisiidil saadakse. Muidu meil siin huvitav arutelu-vaidlus :) Olen saanud palju huvitavat ja tarka teada. Eks siis ise sorteerin, mis mulle sobib ...
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22525/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Sellesse MMS-i saagasse ma tõesti sügavuti sisse ei elanud, õnneks ei olnud lähemat kokkupuudet. Aga usaldasin ajakirjandust ja nagu tundub, saingi petta:). Muideks teadusmaailmast meenub perekond Curie, kes sai oma tööde eest lausa Nobeli preemia, aga asjade eest, mida nad ei osanud näha, ega teada, maksid omaeneste eludega!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22526/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mina olen nöus sellega,et pole mingit pöhjust näost magusat sisse ajada,kui just vs madal pole..... vöi nt mannaputru ja makarone vöi praekartuleid..... aga siiski päris nii,et teraviljad välja ja puuviljad välja...
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22527/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
VM
16.03.2016 13:33
Alles hiljuti raviti vaimuhaiguseid lobotoomiaga ja mõni perearst alles soovitas kõige vastu MMS-i, ehk naatriumkloriidi. Kõige hullemad teadmised on poolikud teadmised, eriti kui me ise seda ei tea!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22521/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kes nüüd ekstreemsustesse langeb? Ma ei saa aru kuidas saab tõmmata paralleele lobotoomia ja MMS-i ning selle vahele, et ma väldin veresuhkru korras hoidmiseks suhkurt ja jahu? Ning kuidas erineb minu toitumisviis sellest "teadlikust toitumisest"? Ma täiesti teadlikult väldin asju, mille kohta ma tean, et need mõjuvad mu veresuhkrutasemele negatiivselt (st suures koguses süsivesikuid)? Kas sa palun selgitaksid, miks see, et ma ei söö pastat/riisi/kartulit/leiba on mu tervisele kahjulik ning miks sa võrdled seda kahju radioaktiivse kiirgusega? Muideks, Dr B ei kirjutanud mitte ainult raamatut vaid võtab igapäevaselt patsiente vastu. Tema praktika eripära ongi see, et ta ei kirjuta ainult ravimeid välja nagu paljud arstid, vaid õpetab lisaks inimesi toituma viisil, mis aitab neil koos ravimitega saavutada terve inimesega võrreldavaid veresuhkrunäite.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22528/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
köige hullem on see,et keegi on vist algtaseme keemiatunnist ka puudunud,kui ei tea,et naatriumkloriid on pesuehtne sool,mis sobib väga hästi mitmesuguste tervisehädade raviks :D
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22529/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Näited lobotoomiast ja radioktiivsusest pidid iseloomustama kuidas inimesed täna(näites siis minevikus), teevad tõsimeelsel ja kõige kõrgemal tasemel asju, mis homme(mis on siis täna:)) tunduvad nii idiootsed, et paljudele ei tule pähegi kuidas saab sellist asja üldse näitena kasutada. Ehk see mis täna on millegi kohta avastatud, võib ülehomme, uute aspektide ilmnemisel, näidata kogu situatsiooni hoopis teises valguses. Mis puutub sinu näitesse, siis loomulikult ma ei saa ega plaaninudki öelda, et see kuidas sa toitud on sulle kuidagi kahjulik. Ütlesin, et mina seda teed pole läinud ja ei läheks ka, sest lihtsalt puudub vajadus. Kui see on sinu ainuke tee, siis pole ju üldse küsimust, pole ju iseg valida millegi vahel. Valesti toitumuse tagajärjed annavad end tavaliselt välja 2-4 aasta jooksul peale alustamist. Sõltub, kui rangelt ja radikaalselt mingit rida on järgitud. Samas ma ei taha üldse kellegile öelda milline on õige toitumine, sest kõik kes mingit rida on ahakanud ajama, on niikuinii kindlad, et just nemad teevad asju õieti, muidu nad ju seda ei teekski. Ehk ajaloost tuntud fakt, teadmistega usu vastu pole mõtet võidelda!:) Ma tean, nüüd sa oled kindel, et just sinul ongi ju need teadmised, mitte usk! Mul ka ei ole teadmisi, aga ma vähemalt tunnistan seda endale, et ma ei suuda mõista inimorganismi biokeemiliste protsesside kogu komplekssust! Aga ma saan ka end lohutada, et seda ei suuda ka enamus selle ala erialaspetsialiste. Sa oled kindlasti kellegi jaoks tänuväärne katsealune. Vaata, kui arstiteadus tahab teada midagi radikaalset läbi inimkatsete, siis sellised inimkatsed on nn. lääne ühiskonnas keelatud. Ainus võimalus on panna mingi grupp inimesi vabatahtlikult seda katset läbi tegema. Sellised artiklid(millistele eelnevalt viitasid) on ikkagi suure pildi pisikesed osad ja ei propageeri otse kedagi mitte millekski, aga neil on oma eesmärk! Sina said oma asjad korda, tore, aga see propaganda tõmbab ligi pigem meeleheitlikke, kui teadlikke. Seega mina ei julgeks seda küll esimese asjana soovitada...
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22530/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Muideks dr. B juures kulub uue diabeedipatsiendi läbivaatuseks 2 päeva, tehakse ülipõhjalik uuring, selgitatakse välja kõik juba tekkinud tüsistused, jalgade veresoonte seis jne.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22531/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kuna kasutad minu eluviisi kohta, milleni olen jõudnud läbi süvitsi teemaga tutvumise, ilma igasugust ratsionaalset põhjendust pakkumata palju halva maiguga sõnu nagu "inimkatse", "ekstreemne", "propaganda", "tõmbab ligi meeleheitlikke", siis ma ei saa kohe mitte jätta midagi sulle vastu ütlemata... Minu vaatevinklist osaled ka sina ravimifirmade inimkatses, sest süstid endale sisse söödud suure hulga süsivesikute katmiseks ja veresuhkru normis hoidmiseks palju laboris pudelisse pandud insuliini (see ei ole kohe teps mitte sama asi, mida toodab terve inimese keha). Süstitavate uute insuliinide pikaajalist mõju ja ohutust inimorganismile ei tea me samuti tänase seisuga 100%. Neid näiteid on küll ja veel, kus turul levinud ravim on mingil hetkel ära keelatud, kuna sellel on avastatud peale pikaajalist kasutamist väga tõsine kõrvalmõju. Mina lähtun enda diabeediravis sellest, et tegelen kõrge veresuhkru tekkimise põhjusega (st vähendan süsivesikuid). Sina tegeled tagajärjega (st süstid palju insuliini, et veresuhkur ei oleks söödud süsivesikutest liiga kõrge). Mina kasutan toitumist ühe komponendina diabeedi ravis, sina nimetad seda ekstreemseks ja ohtlikuks ning toetud ainult abivahendile, mille arst sulle retsepti abil väljastab. Lisame sinu meetodile hüpoglukeemiaga seotud ohud, mis võivad esineda võimaliku insuliini valearvestusega kui sööd korraga palju süsivesikuid (see on see sama dr Bernsteini "law of small numbers" millest on korduvalt juttu olnud). Siis tuleb mõne inimese puhul mängu veel hüpoglukeemia hirmust veresuhkru kramplikult kõrgemal tasemel hoidmine, sest veresuhkur kukub kehas suurte insuliinikoguste tagajärjel ootamatult ja järsult jne. Täpsustuseks ütlen, et minu eesmärk ei ole insuliinist vabaneda või sellele olulisele ravimile antipropagandat teha. See on meile, 1. tüübi diabeetikutele elus püsimiseks väga vajalik. Tahan lihtsalt öelda, et see tehislik hormoon mida meie endale süstime ei ole tänase teadmise juures samuti suurtes kogustes 100% ohtutu variant.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22532/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mulle meenub kuulus näitlejanna hale berry,kes on väitnud,et tema ei tarvita üldse insuliini- köva trenni ja dieediga ta lihtsalt ei vajavat seda..... aga mulle tundub ,et tegu pigem siis 2. tüübiga.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22533/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Nojah, sina oled süvitsi teemas ja mina suurtes kogustes insuliini süstiv diletant. Tahtsin algul juhtida tähelepanu, et kõik uued teadmised ei pruugigi kedagi targaks teha, aga ma ei vaidle sel teemal enam, olen selleks liiga, "suurtes kogustes" insuliini süstiv diletant.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22535/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Hinga nüüd paar korda rahulikult sisse välja ning võta asja mõistusega. Sina oled see kellele meeldib silte kleepida, ma ei ole kordagi sind kutsunud diletandiks või liiga suurtes kogustes insuliini süstijaks (tõenäoliselt süstid ikka nii palju kui sinu toitumisviisi juures vajalik on). Mida ma juba korduvalt olen öelda püüdnud on see, et low carb toitumine ei ole uus (ohtlik) teadmine. Seda kasutati juba siis ainsa ravina kui insuliini veel laboris väga hästi teha ei osatud. Vahepeal lihtsalt on uute insuliinide tulekuga (sealhulgas insuliinitootjate huvi sulle võimalikult palju insuliini müüa) ning massiliselt levinud rasvahirmuga (a la rasv ajab veresooned umbe ja seetõttu tuleks seda vältida) see toitumisviis unarusse vajunud. Tänaseks oleme targemaks saanud ja teame, et ei ole ühtegi teaduslikku põhjendust, miks me peaksime rasva vältima. Seetõttu on low carb dieet jälle populaarsust kogumas. Õnneks seda ka Eestis. Näiteks saab nüüd Selveritest osta low carb Priileiba ja isegi Pagaripoisid müüvad low carb torti. Paar aastat tagasi oli minu jaoks vaid unistus, et lähen täiesti tavalisse toidupoodi ja ostan endale üsna spetsiifilisi low carb toiduained nagu avokaado, mandlijahu, stevia jne. Pannes selle teadmise 1. tüübi diabeetikute konteksti, siis on olemas inimesi nagu Dr Bernstein, kes on low carb dieeti diabeedi juhtimisel enda ja oma patsientide peal kasutanud juba 80. aastatest alates. Seega on ka reaalselt eksisteeriv pikaajaline referents konkreetsete inimeste näol olemas. Ei ole kuulda olnud, et keegi Dr Bernsteini patsientidest oleks aastakümneid kestnud low carb toitumisest tulenevalt tõsiseid tervisekahjustusi saanud ja selle endokrinoloogi seetõttu kohtusse kaevanud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22536/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Seoses insuliiniga oli minu jutu mõte see, et ka need insuliinid, mida me täna kasutame on ka "uus teadmine" ning me ei tea mida nad inimorganismiga kauaaegsel kasutamisel teevad. Näiteks alles mõnda aega tagasi oli insuliini nimega Lantus suhtes tõsiseid kahtlusi, et selle kasutajatel on kõrgenenud teatud tüüpi vähkkasvajate esinemissagedus (ei ole kursis mis selles kahtlusest lõpuks sai). Mina kasutan võrreldes selle ajaga kui veel taldrikureegli järgi sõin (st siis kui mina enda vaatevinklist kasutasin suurt kogust insuliini) baasinsuliini 3X vähem. See võiks teoreetiliselt vähendada ka võimalust mõne praegu teadmata insuliini kõrvalmõju tõttu enda tervisele kahju teha. Samas kes teab... Lisaks kaasneb "tervisliku" hommikupudruga vm süsivesikurikka toiduga manustatud suurema koguse insuliiniga hüpoglükeemiaoht. See tähendab, et suurem kogus süsivesikuid vajab suuremat kogust insuliini ning seetõttu võib ka juhtuda, et arvutad insuliinikoguse mõnikord veidi valesti. Näiteks autoroolis kiiresti langev suhkur on ikka vägagi reaalne ohuolukord. Seetõttu hoiavad osad inimesed enda veresuhkru kõrgemal, et ootamatuks kiireks kukkumiseks piisavalt ruumi oleks ning seeläbi tõstavad endal tüsistuste esinemise tõenäosust. Mina võin hommikul süüa 1 või 2 mina koos 0,5 või 2 avokaadoga (st arvestatud toidu kogus ei pea nii täpselt selge olema nagu pudru korra), süstitav insuliinikogus on ikka 2-3 ühikut, mis väga inimlikku eksimisruumi ei jäta. See on ka põhjus, miks mu veresuhkur niisama seletamatutel põhjustel üldiselt ei kuku ning tunnen end 4 või 5-se veresuhkru näidu juures turvaliselt. Ehk siis kokkuvõtteks, süstitav insuliin ei ole ka 100% ohutu variant, kuigi see võib mõnele võrreldes low carb dieediga nii tunduda, sest insuliini annab arst ja low carb dieeti soovitab keegi anonüümne Krissu diabeedifoorumis. Mul tõesti ei ole seda juttu siia kirjutades mingit tagamõtet peale enda teadmise edasiandmise ning lootuse, et kellelgi tekib samasugune ahhaa-moment nagu minul endal paar aastat tagasi. Ma ei ole nõid-posija, kellelegi toitumiskava müüa üritav konsultant, mingit toidulisandit või raamatut maale toov inimene jne. Olen 1. tüübi diabeetik, kes on isiklikust vajadusest läbi töötanud palju materjali. Kuna olen enda elust suure osa veetnud teadust tehes olen tõenäoliselt teadusartiklite lugemises rohkem kodus kui tavainimene ja seetõttu ka veidi allikakriitilisem. Teadusartiklitele viiteid ei pane ma siia selle pärast, et kedagi ennast halvasti tundma panna, vaid selleks, et huvilistel oleks võimalik minu väiteid ise järgi kontrollida.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22537/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke
17.03.2016 11:38
mulle meenub kuulus näitlejanna hale berry,kes on väitnud,et tema ei tarvita üldse insuliini- köva trenni ja dieediga ta lihtsalt ei vajavat seda..... aga mulle tundub ,et tegu pigem siis 2. tüübiga.....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22533/suesivesikud-uehel-toidukorral
Paljudel 2. tüübi diabeetikutel õnnestub läbi pikaaegse süsivesikute vähendamise toidus (ehk low carb dieedi) lõpetada või tunduvalt vähendada insuliini või tablettide kasutamise vajadust. Low carb dieet aitab alandada insuliiniresistentse 2. tüübi diabeetiku kehas insuliinitaset. Ehk teisisõnu, kui sisse söödud süsivesikuid on vähem tekib veres väiksem kogus glükoosi ja kõhunääre ei pea enam nõrkemiseni insuliini tootma, mis omakorda resistentsuse tõttu jääb veres ringi liikuma ning tõstab näljatunnet. Vähenenud näljatunne ning normaliseerunud veresuhkur omakorda teevad kergemaks kehakaalu vähendamise ning seeläbi omakorda insuiinresistentsuse vähendamise. Pannes sinna juurde veel tervisespordi võibki mingi hetk ravimite järgi vajadus ära kaduda. 1. tüübi diabeetiku puhul täiesti insuliinist sõltumatust saavutata kahjuks ei ole võimalik. Kui just ei ole äsja diagnoosi saanud inimene, kellel on võimalik low carb dieediga enda mesinädalaperioodi pikendada ning osalist insuliinitootmist veel mõnda aega säilitada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22538/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kirjutan kahe käega kõigele Krissu poolt kirjutatule alla. Low Carb toitun alates 2013. Sellist asja nagu mõni kirjutab, et VS alla 5 hakkavad käed värisema, ei ole väikeste insuliinikogustega opereerides olemas. Huvitav, kas Eesti diabeetikute enamus ingliskeelset internetti ei jälgi. Inimesed on ikka üliõnnelikud peale low carb peale minekut. Suhkrutega on kohe kordades lihtsam. See on lihtsalt algul selline Ahhaa efekt, lihtsalt üle minnes tuleb ka vastavalt basaali kärpida, et liiga alla ei kimaks. Ja rasva tarbida, siis püsib ka madal suhkur hästi paigas. Miks ei peaks 1 tüübi haiged väärima samu VS näite kui on tervetel?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22539/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tervist! Huvi pärast sooviks teada kui väiksed on väiksed kogused insuliini ? Kui mitu ühikut pikatoimelist ja kiiretoimelist keskeltläbi päevas kulub?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22540/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Oleneb päevast, aga mina saan keskmiselt hakkama 4-6 ühiku lühikesega. Pikka läheb 30+12. 87kg
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22541/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mul läheb hetkel pikatoimelist 15ü+13ü ja lühitoimelist kuni 10ü, enamasti 6-8ü.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22542/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Uudishimutsen veel. Kui numbrite avaldamiseks läks siis mis need kogused varem olid? Mõtlen siis enne kui selle dieedi avastasite. Tean et inimesed on kõik erinevad aga üldkogusena justkui ei tundu et väga vähe peab süstima. Või on rohkem pikatoimelist süstida "tervislikum" kui lühitoimelist? Pean nüüd silmas seda et tehisinsuliin on tundmatu vedelik mida võiks võimalikult vähe endasse süstida....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22543/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mina süstin pikatoimelist õhtul 4üh ja hommikul 6 üh (kokku seega 10 üh). Lähitoimelist läheb ööpäevas keskmiselt 10 üh (kõigub nädala lõikes 8 - 12 üh vahel). Vaatasin just vanast toitumispäevikust järgi, et enne low carb eluviisi (ka siis ei ajanud näost igasugust jama sisse) kulus pikatoimelist kokku 40 üh (20+20) ja lühitoimelist keskmiselt 30 üh. Seega läbi toitumise olen mina kasutatavaid insuliinikoguseid vähendanud 3,5 korda. Kuid siiski veelkord. Eesmärk ei ole võimalikult vähe insuliini süstida, vajadus süstitavaid koguseid vähendada tuleb toitumise muutumisega iseenesest. Eesmärk on siiski süstida nii palju insuliini kui konkreetsel inimesel vaja, et veresuhkur püsiks 24/7 terve inimesega võrdväärsel tasemel ilma, et peaks pidevas hüpohirmus elama.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22544/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
suhkrupeet küsis ära selle, mis mul ammu keelel kipitas. Kogused olid teil enne low carbi ikka võimsad, nüüd ma enam ei imesta, miks seda dieeti peate. Mina saan samade insuliinikogustega (5 aasta eest 12 pikka ja 15-18 lühikest ööpäevas, hetkel 34 pikka ja 6-9 lühikest ööpäevas) läbi süsivesikuid süües. Asi on süsikate koguses, nagu VM ütles. Korraga üle 1-2 ühiku lühikest ei süsti, muidu kukun hüposse. Peekoni ja munade peale 3 ühikut oleks välistatud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22545/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Iga keha insuliinitundlikkus on erinev ja sõltub ka rasvaprotsendist. Võimalik et ka nn "Langerhansi saarekesed" veel pritsivad insuliini veidi peale. Mina olen saanud pikka vähendada ca 30%. Lühikest läheb ca 4,5x vähem ja suhkrud on stabiilsed. Muidugi võiks mingi 5-6kg alla ka veel võtta :). Ja vahel ikka jäätise ka olen lubanud, enne trenni näiteks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22546/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kui ma nüüd loen mingitest low cab toiduainetest ,siis nt minu kodukohas(väikelinnas) pole neid kusagilt vöttagi..... lisaks muidugi tekib juba kahtlus,et ma lihtsalt sööks end pakrotti.... vöi ma eksin?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22547/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Nomaeita liha, kala, peekon,muna, brokkoli, lillkapsas, kurk, tomat, spinat, või, vast ikka leiad :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22548/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Jälgin teemat huviga kõrvalt. Aga viimane postitus tekitas minus tunde, et "hakkab jälle pihta". Ja saan Suhkrust täiesti aru. Tundub, et pealinlased ei kujuta üleüldse ette elu ääremaal või väikestes maakohtades. No kui räägitakse, et pisikestes maapoodides peaks ikka saadava olema nii kala kui peekonit, brokolit ja lillkapsast, tomatit ja spinatit...... Maal elatakse vaeselt - või vähemalt on suhteliselt vaesed (ja valdavalt ka vanemad) need inimesed, kes maapoodidest ostavad (rikkad sõidavad autoga linna kauba järele) ja seetõttu ei tellitagi poodi iial sellist kaupa. Kilo brokolit või lillkapsast ei tasu tellida (transport läheb liiga kalliks ja seetõttu kerkib hind lakke), aga rohkem tellides jääb ju kaup müümata. Nii et selliste poodide baasil tervislikku toitumist korraldada on ikka pehmelt öeldes keeruline. Töötasin hiljuti ühes väga väikeses maakohas ja sealses poes olid ainsad lihatooted valla viiner ja nimeta vorst. Valik missugune! Müüja ütles, et olevat proovinud ka kallimate toodetega, aga neid ei ostetud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22549/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tere tulemast internetiajastusse! Asjade ostmiseks ei pea enam füüsiliselt poodi minema vaid neid saab internetipoest ka kõige kaugemasse maakohta otse koduukseni tellida. Brokkoli, lillkapsas ja peakapsas kasvavad mu vanaemal ilusasti põllul. Sügisel paneb talveks sügavkülma või paneb kapsa tünni hapnema. Peakapsas säilib ka niisama üsna kaua. Liha saab osta terve sea, lamba jne kaupa kohaliku taluniku käest palju odavamalt kui meie siin pealinnas peame välja käima. Selleks ajaks kui värsket liha võtta pole saab osa sügavkülma panna. Munadega sama lugu. Kui ise talunikku ei tea siis saab taaskord interneti abil läbi internetiplatvormide sobiva leida. Võid ja vahukoort ehk ikka leiab igast maapoest. Tuleb leida võimalusi mitte peituda ettekäänete taha miks ei saa/taha/oska tervislikult toituda.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22550/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Selle enda vaeseks söömise kohta niipalju, et mina ostan endale pigem kvalteetset toitu kui uue telefoni, riided jne. Ehk siis olen enda jaoks ümber hinnanud toidu väärtuse, sest tervis on minu jaoks hindamatu väärtusega. Kellel rahaga kitsas ei pea endale low carb leiba või kooki ostma. Saab ka täiesti ilusasti ilma hakkama süües päris toitu nagu liha, muna, kala, köögiviljad, rasvased piimatooted. Lisaks on need toiduained ka laiemalt kättesaadavamad. Raha aitab säästa ka see kui toitu osta täpselt nii palju kui ära sööd. See ei ole mõeldud kellelegi isiklikult, aga tunnen ise päris mitut inimest kes kurdavad, et toidule kulub nii palju raha, aga ise ostavad kapi täis kõige odavamaid viinereid, millest hiljem viskavad pooled ära, sest need lähevad kapis seistes lihtsalt halvaks. Ehk siis toidu ostmist planeerin mina nii et midagi ei peaks ära viskama ja ka see aitab enda kulusid kontrolli all hoida.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22551/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma kahtlustan,et palja liha ,muna kapsaga jääb puhta nälga :) ma maakohast pärit,olen sealse eluga hästi kursis,lähikonnas pole ainumatki sea ega kana kasvatajat..... aga ma mötlesin just seda seemnete ,pähklite poolt....ja nendest tehtud leiba.... seemikust oli eelpool juttu,kodulehel oli hinnaks 5 euri,nlisaks muidugi see,et seda saab kâtte trajektooril harjumaa- tallinn.....kuna olen suur leiva sóber,siis tekkis tóesti móte,et vahetaks need rukkitooted välja,aga paraku jääb asi vist selle taha,et elan vales kohas :) ja 5 euri leiva eest välja käia..... no ei tea,mina praktiliselt ühtegi toitu ära ei viska,pigem see,et ostan väikeste portsude kaupa.ja ära pean midagi viskama vaid siis,kui on midagi untsu läinud vöi kui ämm on toidupanka mängida otsustanud :)(st.poest kraami kokku kahmanud ja siis avastanud,et ei jöua ära süüa ning pojale ära sokutanud)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22552/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kui enda külas ei ole liha ja kanakasvatajat, siis leiad ehk kellegi siit http://otseomadelt.ee/otseomadelt/ või siis siit http://otseomadelt.ee/otseomadelt/ Neid portaale kust kaudu saab otse talunikult kaupa osta on veel ja tihti on see odavam, sest pood ei pane lihale enda % otsa ning taluniku toodang on parema kvaliteediga kui mistahes Rakvere vms selline. Leivaga on nii, et kui kindel soov on olemas, siis tuleb ise küpsetada. kui külapoes ei ole Algmaterjaliks olevad pähklid-seemned säilivad kapis aastaid, kunagi ikka linna suuremasse poodi ju satud? Ja kui ei satu, siis on palju Eesti internetikauplusi, mis saadavad vajaliku kraami sulle postiga koju kätte. Näiteks http://otseomadelt.ee/otseomadelt/ või http://otseomadelt.ee/otseomadelt/. Oopsie leibade tegemiseks muna ja toorjuustu leiad ehk ka kohalikust poest. Aga las see teema jääb. Ma arvan, et see ei ole õige koht kus Eesti maaelu probleeme lahendada. Kes tõesti tahab, küll see endale ka sobiva lahenduse leiab.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22558/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Siin on üks paljude low carb retseptidega eestikeelne blogi, mida peab üks tudeng - http://odav-lchf.blogspot.com.ee. Tudengile kohaselt üritab ta toitu valmistada võimalikult odavalt ehk siis sealt võiks innustust saada need, kelle eelarve toidu jaoks on tagasihoidlikum.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22559/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
asi polnudki maaelu probleem,sest elan linnas,aga mitte pealinnas. mind aga huvitas,konkreetselt see jahuvaba leib. kas keegi oskab öelda,kas mingisuguseid variante on siiski ka kuskil poodides olemas....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22564/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Loen Priileiva Facebooki kodulehelt, et Seemikut on nüüd võimalik osta ka suuremate linnade Selverites väljapool Tallinnat (Viljandis Männimäe ja Centrum, Tartus Anne, Ülejõe ja Veeriku). Eks ta veidi kallis ole jah, aga tuleb arvestada, et seda tehakse käsitööna, väikestes kogustes ning kallimatest algainetest kui rukkileiba. Kes tahab odavamalt, peab kodus ise küpsetama hakkama, aga enda vaba aeg ja mugavus maksab ka midagi. Seetõttu olen õnnelik, et saan poest low carb leiba osta ja et see poodidering, mis seda müüb, üha laieneb. Tavaliselt ostan suure leiva, viilutan ära ning panen sügavkülma et kauem säiliks (Priileivas ei ole kasutatud säilitusaineid, seetõttu kippus mul lõpp hallitama minema). Sealt siis hommikuti võtan ring viskan rösterisse. Maitseb nagu värskelt ahjust tulnud ning üksi süües kestab üks leib umbes kaks nädalat, sest päris iga päev ma leiba ei söö. Rohkem otseselt jahuvaba leibu ei oskagi nimetada. Tean, et Jassi seemneleivas on võrreldes teiste rukkileibadega vähem süsivesikuid, kuid see leib ei ole kindlasti gluteenivaba. Pigem on siiski tegu vähem halva variandiga võrreldes teiste rukkileibadega. Koguseid jälgides ei ole aga ehk inimesele, kes endale rohkem süsivesikuid saavad lubada ilma et veresuhkrule väga halvasti mõjuks, väga hullu.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22567/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma vist sattusin siis valele lahele,aga kohe uurin,kui teinekord tallinna satun,tahaks prooviks osta.jassi seemneleib tndub minule räigelt üle soolatud..... gluteeniga mul prableemi le :) ise küpsetasega on nii,et mul on elevant vispli peale astunud,köik küpsetised lähevad untsu :) poe mötet kallist kraami raisata :D
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22568/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu RE: Süsivesikud ühel toidukorral 18.03.2016 11:27 Tere tulemast internetiajastusse! Asjade ostmiseks ei pea enam füüsiliselt poodi minema vaid neid saab internetipoest ka kõige kaugemasse maakohta otse koduukseni tellida. Nojah, eks siis häbenegem kogu foorumiga rumalate maainimeste pärast, kes ei oska oma elu korraldada. Mis seal ikka - kogu valitsus häbeneb oma mõistmatu rahva pärast, mis siis siingi teisiti. Seevastu pealinlased teavad väga hästi, kuidas maainimene peaks elama - ja seda kohe igas valdkonnas. Seega üleskutse: telligem kõik vajalik internetipoest ja see tuuakse iga kodu ukseni, loomulikult tasuta. Piirissaare, Kihnu, Peipsiääre - pole probleemi! Loomulikult tulevad kullerid ukse taha kõikidele sobival ajal. Ja kuna pealinlane andis hea soovituse osta toitu korraga ikka ainult nii palju, kui parasjagu ära süüakse, siis - tellime täna ühe lillkapsa, homme 200 grammi peekonit jne. Las tasuta kullerid vuristavad mööda vabariiki diabeetikute heaks! Kuna see midagi ei maksa, siis ..... Ja ikka jäägem selle juurde, et maal on ju igas majapidamises oma munad, piim ja liha. Sest loomapidamine on maal au sees ja igati tulus. Küllap pealinnas neid asju teatakse paaremini.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22573/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
:D päris hea kommentaar :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22574/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Krissu Ehk tõmbad nüüd hoogu maha. Pikaajalise diabeetikuna tean väga hästi, milline enesetunne on olla 24/7 alla 7 vs'iga, ei ole vaja meenutada ja ei värise, kui vs on 4 või 5. Madalat vs'i tunnetan kui on vs on 2,5 või alla. Ei saa kõigi eest rääkida, aga ei söö ülemäära palju süsikaid, et neid jälle hullude insuliinikogustega maha süstida. Ei kujuta ette, mida te siis enne ise näost sisse ajasite, et üldse selline arusaam tekkida võis. Insuliinide kogused, millest olete, teie, low carb dieeditajad (kes siin on kirjutanud), nüüdseks vabanenud, on tõesti utoopilised, vähemalt minule nn vanakoolidiabetikule. Aga edu teile, kui selline variant on teie ellu positivse pöörde toonud...igaühele oma... Ja ainus argument, mis silma jäi, mida toodi siin kirjades, tolle Dr.B teooria õigsuse kohta, et keegi pole teda kohtusse kaevanud...? PS! Insuliinikogused palju diabeetik süstib on väga individuaalsed. Põhieesmärk on, et vs on paigas. See siis vahemärkuseks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22580/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
on justkui läbi jooksnud,et insuliinivajadust saab kuidagi määrata? oskab keegi kommenteerida?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22581/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Insuliinivajadust saab tõepoolest välja arvutada (selleks on olemas valemid), aga laboratoorselt ei ole võimalik insuliinivajadust määrata. Insuliinivajadus on igal inimesel individuaalne ning sõltub väga paljudest faktoritest, seega arutage oma probleeme endokrinoloogi või diabeediõega.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22583/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
probleemi pole,lihtsalt puht sportlikust huvist :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22594/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
küsisin oma endokalt ka täna selle low-carb värgi kohta. Vastas, et terve inimene kannatab ehk välja ja saab valgu ja rasvade lagunemise jääkidega hakkama, aga diabeetikule parim viis end ketoosi ajada ja pikas plaanis pöördumatu maksakahjustus tekitada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22596/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ma ka just täna arutasin seda oma diabeediõega. Ta soovitas mulle küll süsivesikute piiramist, kuna olen palju juurde võtnud, aga pigem teadlikku toitumist ja mitte intensiivset low-carbi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22603/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Inimorganism peab saama süsivesikuid (glükoosi) iga päev. Üldiselt kehtib reegel , et organism vajab minimaalselt ca 130 gr süsivesikuid päevas. Alla selle koguse läheks ainevahetus glükoosi põletamiselt üle keharasva põletamisele (lipolüüs). See protsess algab, kui kehas tekib kättesaadavate süsivesikute lõppemise tagajärjel ketoos. Põhimõtteliselt jäetakse liigse süsivesikute piiranguga organism ilma energiast. Süsivesikute vähendamist mitte vältimist soovitatakse enim ülekaalulistele ja 2 tüübi diabeetikutele ning seda peaks siiski järgima meedikute valvsa pilgu all, et ei tekitataks oma organismile pöördumatuid kahjustusi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22608/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ulvi Tammer-Jäätes
23.03.2016 10:05
Üldiselt kehtib reegel , et organism vajab minimaalselt ca 130 gr süsivesikuid päevas.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22608/suesivesikud-uehel-toidukorral
Esiteks, millistel teaduslikel põhjendustel soovitatakse süüa katkise süsivesikute metabolismiga inimestel vähemalt 130g süsivesikuid päevas? Palun enne selliste soovituste andmist faktid üle kontrollida. Ise küsin ise vastan - soovitus tuleb RDA "Dietary Reference Intakes Essential Guide Nutrient Requirements" (http://www.nationalacademies.org/hmd/Reports/2006/Dietary-Reference-Intakes-Essential-Guide-Nutrient-Requirements.aspx) peatükist 6 "“Dietary Carbohydrates: Sugars and Starches”". Seda soovitust ja dokumenti on hiljem laialdaselt kritiseeritud. Dokument ise ütleb, et aju ei vaja söögiga saadavaid süsivesikuid, vaid on võimeline saama kogu vajaliku glükoosi rasvadest ja valkudest läbi glükoneogeneesi. Samal ajal soovitab see dokument süüa mingi suvalise numbri süsivesikuid. Kes dokumeti detailselt läbi ei viitsi tudeerida saab selle ajaloolise müstilise numbri tagamaade kohta üsna hea ülevaate siit - http://www.nationalacademies.org/hmd/Reports/2006/Dietary-Reference-Intakes-Essential-Guide-Nutrient-Requirements.aspx)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22616/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ulvi Tammer-Jäätes
23.03.2016 10:05
Alla selle koguse (130 g/päevas) läheks ainevahetus glükoosi põletamiselt üle keharasva põletamisele (lipolüüs). See protsess algab, kui kehas tekib kättesaadavate süsivesikute lõppemise tagajärjel ketoos. Põhimõtteliselt jäetakse liigse süsivesikute piiranguga organism ilma energiast.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22608/suesivesikud-uehel-toidukorral
Keha ei lähe ketoosi süües alla 130g süsivesikuid päevas, vaid see number peab olema pigem alla 20 g päevas. Dr Bernstein soovitab süüa päevas 30 g süsivesikuid (6g+12g+12g), mis koos söödavate valkudega on piisav kogus, et keha ketoosist väljas hoida. Inimene peab üldiselt olema ikka väga rangel dieedil (80% rasva, 15% valku, alla 5% süsivesikuid), et ketoosi seisundisse jõuda. Mitte et ketoos normaalse veresuhkru juures midagi kahjulikku oleks. Ketoos ei võrdu keha energiast ilma jätmisega vaid selle seisundi puhul hakkab keha glükoosi asemel kasutama alternatiivseid energiakandijaid nimega ketokehad (toodetakse rasvast). 1. tüübi diabeetikutel soovitatakse ketoosi vältida pigem seetõttu, et paljudel diabeetikutel tekib ketoosis olles insuliiniresistentsus, mis võib veresuhkru kontrolli raskendada. Sellest ka siis soovitus 30g süsivesikuid päevas. Kusjuures, palun endale tuleb selgeks teha mis vahe on ketoosil ja ketoatsidoosil (ei ole üks ja sama asi)! Eluohtlik seisund ketoatsidoos tekib kui veresuhkur on kõrge ehk siis kui 1. tüübi diabeetik ei süsti insuliini/oksendab jne mitte siis kui süüakse alla 130g süsivesikuid. Palun enne vastu vaidlemist teha endale selgeks kahe seisundi vahe (kasvõi näiteks siit - http://eatingacademy.com/nutrition/is-ketosis-dangerous).
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22617/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
21.03.2016 20:27
küsisin oma endokalt ka täna selle low-carb värgi kohta. Vastas, et terve inimene kannatab ehk välja ja saab valgu ja rasvade lagunemise jääkidega hakkama, aga diabeetikule parim viis end ketoosi ajada ja pikas plaanis pöördumatu maksakahjustus tekitada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22596/suesivesikud-uehel-toidukorral
Palun tee endale selgeks mis vahe on toitumisest põhjustatud ketoosi ja eluohtliku ketoatsidoosi vahel. Palun selgita seda erinevust ka enda endokrinoloogile. Selle kohta kuidas süsivesikute piiramine toitumises põhjustab pöördumatuid maksakahjustusi palu arstil täpsemaid selgitusi jagada. Arstid ei ole jumalad vaid inimesed nagu meiegi. Seetõttu tuleks alati üle küsida miks ning millistel kaalutlustel ta sulle selliseid konkreetseid soovitusi jagas. Selle kohta, miks arst võib ekslikult karta low carb toitumist, võib lugeda siit - http://asweetlife.org/feature/why-your-doctor-may-question-a-low-carb-diet/
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22618/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Me räägime ketoosist.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22619/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
23.03.2016 20:05
Me räägime ketoosist.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22619/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kas sa palun selgitaksid miks ketoos halb on?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22620/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tekkivatest jääkainetest on diabeetikul raskem vabaneda kui tervel inimesel ja ta võib maksakahjustuse saada. Mina refereerisin oma arsti vastust minu küsimuse peale, mida ta low-carbst arvab. Ma ei kavatse seda vaidlust jätkata, mul ei ole nii palju vaba aega.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22621/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
23.03.2016 20:24
Tekkivatest jääkainetest on diabeetikul raskem vabaneda kui tervel inimesel ja ta võib maksakahjustuse saada. Mina refereerisin oma arsti vastust minu küsimuse peale, mida ta low-carbst arvab. Ma ei kavatse seda vaidlust jätkata, mul ei ole nii palju vaba aega.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22621/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kas palun avalikustaksid ka selle endokrinoloogi nime kes selliseid asju ilma põhjendust toomata väidab ja kelle nimel sa tema arvamust kui absoluutset tõde siin kuulutad? Mina panen siia vastu valikuliselt paar artiklit, mille on kirjutanud oma ala eksperdid oma enda nime alt ning mis väidavad vastupidist - st low cab dieet parandab/ei muuda maksanäitajaid testgrupis. Grise DE, McAllister HM, Langland J, Improved clinical outcomes of patients with type 2 diabetes mellitus utilizing integrative medicine: a case report, Glob Adv Health Med. 2015 May;4(3):57-61. doi: 10.7453/gahmj.2014.071. J Pérez-Guisado. Arguments In Favor Of Ketogenic Diets. The Internet Journal of Nutrition and Wellness. 2006 Volume 4 Number 2., http://ispub.com/IJNW/4/2/8738 Bian H, Hakkarainen A, Lundbom N, Yki-Järvinen H, Effects of dietary interventions on liver volume in humans, Obesity (Silver Spring). 2014 Apr;22(4):989-95. doi: 10.1002/oby.20623. Epub 2013 Dec 4.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22622/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
tiann
20.03.2016 11:49
Krissu RE: Süsivesikud ühel toidukorral 18.03.2016 11:27 Tere tulemast internetiajastusse! Asjade ostmiseks ei pea enam füüsiliselt poodi minema vaid neid saab internetipoest ka kõige kaugemasse maakohta otse koduukseni tellida. Nojah, eks siis häbenegem kogu foorumiga rumalate maainimeste pärast, kes ei oska oma elu korraldada. Mis seal ikka - kogu valitsus häbeneb oma mõistmatu rahva pärast, mis siis siingi teisiti. Seevastu pealinlased teavad väga hästi, kuidas maainimene peaks elama - ja seda kohe igas valdkonnas. Seega üleskutse: telligem kõik vajalik internetipoest ja see tuuakse iga kodu ukseni, loomulikult tasuta. Piirissaare, Kihnu, Peipsiääre - pole probleemi! Loomulikult tulevad kullerid ukse taha kõikidele sobival ajal. Ja kuna pealinlane andis hea soovituse osta toitu korraga ikka ainult nii palju, kui parasjagu ära süüakse, siis - tellime täna ühe lillkapsa, homme 200 grammi peekonit jne. Las tasuta kullerid vuristavad mööda vabariiki diabeetikute heaks! Kuna see midagi ei maksa, siis ..... Ja ikka jäägem selle juurde, et maal on ju igas majapidamises oma munad, piim ja liha. Sest loomapidamine on maal au sees ja igati tulus. Küllap pealinnas neid asju teatakse paaremini.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22573/suesivesikud-uehel-toidukorral
Anna andeks (siiralt)! Tahtsin lihtsalt abiks olla ja jagada ideid kuidas mina käituks olukorrast kus külapoest saab ainult viinerit või saia ja samas ei tahaks diabeetikuna ennast vigaseks süüa. Elan pealinnas ja tunnistan ausalt üles, et minu kogemus maaeluga tuleb puhtalt vanaema juurest, kes elab maal väikeses külas. Seal saab ühe naabrinaise juurest kanamuna ja teise juurest saab pool siga korraga, mis siis sügavkülma pannakse. Mulle endale tundub, et äkki sügavkülmutamine võiks olla märksõna olukorras, kus kohalikus poes on valik kesine ja seetõttu tuleb kaugemal poes käies korraga osta suurem kogus süüa ja toitu ei taha raisata? Minu vanaemal endal on aiamaa, kus kasvab low-carb eluviisiga lapselapse jaoks palju sobilikku. Samas adun täiesti, et vanaema on pensionär, kellele see maalapike on rohkem hobi eest ja kõik maal kindlasti sellise asjaga või loomapidamisega ei tegele. Vabandan üldistamise pärast, mida enne tegin. Ehk annab ideid retseptideks see blogi, mida peab üks naisterahvas, kes elab samuti väikeses maakohas (st retsepti koostisosad ei ole väga fancy'd ja võiks ka väiksemas poes müügil olla) - http://www.diabeetik.ee.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22624/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mina arvan,et igaüks peaks oma tunnetuse järgi elama. lihtsalt näost tühje kaloreid(torti,kommi,saia,makaroni)sisse ajada pole kellelegi kasulik. ilmselt on ka selles jutus iva,et mida vähem insuliini,seda parem,seega on süsivesikute toidus vähendamine igati möistlik,aga et selle asemel süüa rasvarikast toitu,ma päris nöus ei ole.ma pigem eelistaks juurvilju,köögivilju ning täisteratooteid,suhkruta piimatooteid. et vötta nüüd range joon,et teravili,puuviljad,kodumaine kartul,menüüst välja ,siis see kipub vähe äärmuslikuks
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22626/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Lp. moderaator Kas oleks võimalik foorumi kasutaja nime all Krissu blokeerida, vähemalt seniks, kuni ta on maha rahunenud ja saab ise ka aru kui ebaloogilist juttu ta ajab?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22629/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ake kogu lugupidamise juures meil ei ole enam nsvl
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22631/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
blokeerida vast küll pole vaja... ta ju kirjutab oma kogemusi. blokeerida vöiks need laenupakkumiste jagajad :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22632/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Suhkur Sa võid ju siin lugupidamist avaldada, aga see kirbukaka, mille oma kirja lõppu panid... Nende tähtede tegelik tähendus on - Nõukogude Sotsialistlike Vabariikide Liit...ehk grammatiliselt õige oleks olnud kasutada NSVL. Sõnavabadus...ole kena ja tutvu ajalooga... Olen täiesti nõus, et otsite alternatiive oma tervise heaks. Ilmselt on minul vedanud, et on olnud raviarst, kes teab minu diabeeti algusest peale ja palju tuttavaid diabeetikute seas, kellega kogemusi vahetada. Siin teemat uuesti algusest üle lugedes...tekkis küsimus, kas ise näen elu liialt lillena
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22634/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kui siin kirjutavad haiged, kellel on seletamatud 20-sed näidud siis millest me räägime, low carb peal on näiteks haiguse või põletiku korral lihtsalt 5 asemel 7 vms näit st ei midagi nii kõrget. Enda puhul olen katsetades aru saanud, et 4-5 t enne magamist mitte süüa ja valgu kogust ka jälgida ning hommikul saab alla 5 näiduga ärgata. Näiteks täna õhtul 5.4 hommikul 4,0.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22635/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
noh,kuidas vötta,minul on nt nii,et ma ei suuda haigena midagi süüa ja siis kipub vs hoopis madalaks..... vöi kui on nn köhugripp ja see tabab mind täitsa ootamatult- olen jöudnud süstid ära teha ja esimeste suutäite peale saan aru,et toit tuleb kohe välja,ka vedelik ei seisa sees,siis läheb jamaks.... vöi siis avastad hommikul,et süda on nii paha,et absoluutselt midagi sees ei seisa ja ei julge baasinsuliinigi teha,siis pole ju vahet,millised mu doosidc,ikka läheb vs körgeks
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22638/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Suhkur Millest me räägime. Me räägime äärmustest. Kui ei eksi, siis sinul üsna väike staaž. Küll koged ka tulevikus olukordi, kus vaatamata teadmistele ja vastavalt toimetamisele teeb veresuhkur seda, mida paremaks peab. Mingit loogikat pole ja ainus, mis üle jääb, on kuidagi hakkama saada...mõõta, mõõta ja omada kainet mõistust, et mitte ennast hüposse süstida. On meie seas diabeetikuid, kes on EMO arstide seas meist kuvandi loonud, kui süüdimatud ja kelle aadressid neil teada, aga siiski suurem osa meist asjatame omal kahel jalal. Seda Dr.B asja ma siiski õigeks ei pea. Nagu Pandiit viitas, et 80'ndatel olid vs'i mõõtmised nagu olid jne. ja siis see võis toimida, aga täna?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22639/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
on mingi kuvand ve?! :O ma vist viimati emosse sattusin pubekana,kui polnud mingit möötmisvöimalust ja vanemad avastasid mu öösel täiesti teadvusetuna voodist.....ma loodan,et see jääb ka viimaseks....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22642/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mul oli kunagi kiirabiarstist klient, kes vaatas mind pika pilguga, kui mu diagnoosist teada sai. Küsisin, mis viga. Selgus, et ta pole püstiseisvat ja selget juttu ajavat diabeetikut õieti näinudki. Ma olin veel suht rase ka sel hetkel.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22644/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mh see on küll kummaline suhtumine arsti poolt :) ta nagu tegigi tööd 24\7 ve?! :D et kui diabeedihaige satub luumurruga emosse,siis on nagu ilmaime ve?! :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22648/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kakuke Jutt oli siis teadvusekaotuseni läinud diabeetikutest, kes vajasid kiirabi, et elule tagasi saada. Oma ve?! :) Jäta endale.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22651/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ma siin nüüd jälle kõrvalise jutuga, aga see EMO jutt pani minu südametunnistusse otse kümnesse. 20. aastat polnud mul kordagi kiirabi vaja, kuid nüüd viimastel aastatel on seda ette tulnud. Vs on paaril korral läinud vabalangusesse hoolimata jälgimistest, mõõtmistest, arvestamistest. Olen mõelnud, et kuidas see võis juhtuda ja pole välja mõelnud. Lugesin kusagilt, et kui pikatoimelise insuliini süst satub veresoonde, siis võib see kiire hüpo tekitada, st ei imendu aeglaselt vaid kiiresti ja korraga. See võib olla ka rahvaluule, aga siiski üks võimalus, mis minuga on juhtunud ja mistõttu on tulnud mind elule tagasi turgutada. Ühesõnaga, olen diabeetikutele häbi teinud :( ja üritan edaspidi paremini. Samas, miks peaks kiirabi kokku puutuma "terve" diabeetikuga? Saan aru, et kuna dr B järgijad hoiavad süstitavat insuliini kogust suht madalal, siis neil sellist asja ei tohiks juhtuda? Mulle härra B kõik ideed ei meeldi, aga kui oled paar korda teadvusetu olnud, siis paneb mõtleme. Peaks leidma mingi kesktee või siis selle aparaadi, mis koguaeg vs-i mõõdab.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22652/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma seda mötlengi,et kas see arst inimesena pole kunagi diabeetikuga kokku puutunud?! väljapool tööd?...et ongi koguaeg mulje,et köik koomas? vöi siis ,et diabeetik satub kiirabisse mingi teise hädaga?!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22653/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ilmselt ei olnud kuigi palju. see, et kiirabiarstid olid peaaegu 24/7 tööl, kui nad veel Eestis olemas olid, oli suht tavaline.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22655/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
IT Tuleb sinu ees vabandada. Vahel võib meil kõigil seda juhtuda, et vajame kõrvalist abi, pikas perspektiivis pole me keegi säästetud. Aga seoses EMO arstidest olnud teemaga, siis siin oli ikkagi juttu diabeetikutest, kes täiesti süüdimatult oma tervisega ringi käivad ja selle tõttu on sagedased kliendid. Piisab tõrvatilgast meepotis.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/22671/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Teatan alandlikult neile kes imestasid minu basaalinäidu üle nüüd 11/26, aktiivne elustiil töötan trennin, jätkuvalt 5-6 kg ülekaalu :), hba1c-5,7 Seda üritan allapoole saada. Hüposid minimaalselt ja siis ka oma vead reeglina.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24860/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kas sa palun kordaksid oma imelisi basaalinäite, ma ei leia neid enam üles? Mul oli glükohemo oktoobris 6,0 ja ma väga ei proovi seda allapoole saada. *läheb teeb paar võileiba*
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24861/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
18/37 hba1c 7,2 12/30 11/26 hba1c 5,7 86-87kg stabiilselt 4ajuba
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24862/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ee... et hommikul süstid 11 ühikut basaali ja õhtul 26? ma saan aru, et nutikast on raske kirjutada, aga ikkagi:) Kui ma kunagi taimetoiduline olin, siis süstisin pikka kokku ca 12-15 ühikut ööpäevas. Nüüd on 28/5.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24863/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ikka ööseks 10-11
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24864/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
okei. ma miskipärast ootasin ühekohalisi numbreid, aga kehakaalu arvestades on 11/26 ka ilmselt suht ok.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24865/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kōige parem nali on see et endokas soovitas 6,4 näidu pealt baasi vähendada. Vähendasin ja süsikaid ka maha ning näit 5,7 :). Et siis veel madalam kui endole meeldiks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24866/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mulle soovitati 6,0ga ka, sest mul on kergeid hüposid ja hüpo piiril numbreid ka tihti. Vbl ta ei ole su igapäevaseid suhkruid näinud ja kardab ka hüposid.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24867/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Jagan ingliskeelsest grupist info kuidas T1D avastab DR. B meetodi ja mis siis 3 kuu suhkrutega juhtub :). 24 years ago I was diagnosed with Type1 D, 16 weeks ago I read Dr B's book and changed my life. I started this journey with a Hba1c of 9.2....today, thanks to Dr B and the support of this wonderful group I knocked the socks off my Endocrinologist and brought myself to tears when I got my blood tests back Hba1c 5.3!!!!!! words can't express how thankful I am, I had to share this here because nobody on my personal page would fully understand the enormity of this day
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24870/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kas keegi seletaks mulle, et kui enne magamaminemist on vs. näiteks 6 siis ei ole ju pikka laksu vaja teha, või on? Või pean mingit jama vägisi sisse sõõma, et suhkur tõuseks selleks ajaks? Ja nagu aru saan, siis osa panevad hommikul ka pika laksu. Mis eelise see annab?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24898/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see sõltub sellest ,milline skeem sul on! mis haiglast sind niimoodi koju saadeti,et sa isegi ei tea,millal mida süstida tuleb?!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24900/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Levemir on paljudel kaheks jagatud (mitte pooleks sageli), õhtul ja hommikul. 6se suhkruga ei maksa magama minna, ikka nõks üle võiks olla. Ja pikatoimelist süstid ikka oma skeemi järgi, kui sul selline on, seda ei jäeta ära mingi ühekordse suhkrunäidu tõttu. Kui pidevalt hüpod, siis võetakse vähemaks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24902/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Eks mind Kuressaare haiglast nii ära saadeti ja ööseks kästi 15 ühikut Toujeot panna. Kuna eile õhtu oli vs.6 siis jätsin süstimata, hommikul oli vs. 10
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24903/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see on sul taustainsuliin, seda ei jäeta ära, kui normaalsed suhkrud on saavutatud. Lühikest ka ju ei jäta ära, lihtsalt vähendad kogust, kui vs näit liiga madal on, või siis sööd rohkem süsikaid. Pika kogust vähendad siis, kui sul on päev-paar olnud korduvalt liiga madalad suhkrud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24904/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Sellest ma ei saagi aru, et miks ma pean vägisi sõõma süsivesikuid, et saaks süstida. Kui ma ei sõõ pidevalt ja suhkur enamvähem piirides seisab, pole ju mõtet endale seda jama sisse pumbata. Ja tõesti ma ei saa aru, miks ma pean seda kõike siin küsima, mitte oma arstilt kuulma. Njah, enamus parematele jahimaadele läind.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24905/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see on PIKAtoimeline insuliin, selle süstimine ei sõltu söömisest. See on taust, nagu ka tervel inimesel toodab kõhunääre pidevalt mingis koguses insuliini, ka siis, kui ta ei söö. Kui tahad vähem süsikaid süüa, siis võtad kõigepealt ikka lühitoimelist vähemaks selleks konkreetseks toidukorraks, kui tahad vähem süüa. Või kui tahad üldse vahele jätta, siis lühikest ei süsti ja jälgid, mis suhkur teeb. Kui läheb liiga üles, süstid paar ühikut.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24906/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mh,ma pole sellest süsikate ja kalorite asjast midagi aru saanud,söön nii nigu söön.Mul on päevas 5 süsti st.3x rapid "a 6 ühikut,vahel kuni 8 ja 2x levimir see siis hommik 18 ja ööseks 14,hommikul on vs.6-9.Toitun kõigest,leib-sai,kartul,makaron,kõvaste liha-kala ja kõiksugu kapsaid.Erinevad inimesed:)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24907/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom, tea kas tasub ikka nii kohe välja kirjutada, et 6'ga ei tasu magama minna. Antud juhul ajasid segadusse siin foorumit lugeva inimese, kes hakkas minu käest uurima, et mis asja... Kui Levemiriga on suudetud õhtuse süsti kogus paika saada ning kere "käitub", siis miks mitte? Ise sain Levemiri kasutades samuti stabiilselt "null elu" juures hommikused näidud samad, mis õhtul ja 5'ga täiesti normaalne magama minna. Konkreetseid otsuseid tasuks jagada ikka arstil, with knowledge comes power ;) Aga Herr kylamees - milleks seda "jama sisse pumbata" vaja, selles on loomulikult oholoomal jutt õige. Kere on meil nüüd tuksis ja tuleb vaeva näha, kahjuks pole see niisama lihtne ja mõned asjad tuleb selgeks õppida ja läbi mõelda. Küsida võid siin foorumis julgelt, kuid tea, et keegi meist ei tea, mida Sa päeval teed, mida sa sõid, kas Sul on stress, kas sa just panid traktorile uue mootori peale - ehk et konsulteeri arstiga, kes teab rohkem ja küsib õigeid küsimusi juurde. EDA, ei tea, kas jääb see jutt ette, aga lugesin just Arengukava 2011-2016 ja prioriteetide esikohal on seal Koolitus ning Toimetulekõpetus. 2016 on lõppemas, kuid kylamehe keiss teeb kurvaks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24919/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
see ongi muide arstide soovitus, et alla 6 suhkruga parem mitte magama minna, kere harjub sul ühel hetkel ka hüpoga edasi magama ja see läheb juba eluohtlikuks. Aga eks erandeid ikka on.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24920/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
soovitaks ka öösel mõõta siis,enda kogemustest tean,et vahel läheb 6ga madalaks,vahel mitte....ja nii ongi.....kas seal kuressaares mingit diabeediõde pole?! polikliinikus. nõks on ikka mõõta,mõõta ja veelkord mõõta,pane,näidud ,insuliinikogused,söök ja liikumine kirja,küll lõpuks sotti saad,kuidas su organism millelegi reageerib
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24922/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Käisin eile siis targema arsti juures ja sain targemaks ka, niipalju kui sulle seal aega antakse. Hetkel veel küsimus, kui 2 tundi peale süstimist ikka veel vs. 9 näitab (hommikul oli 13,6), siis panin nüüd 2 ühikut kiiret, kas on mõistlik niimoodi tihedalt "tilgutada", ? (Samas pumbad tilgutavad ilmselt oluliselt tihemini.) Hommikuks sõin ühe muna peekoni võileiva ja füüsilist tööd hetkel ka ei tee. Ja nagu aru saan, siis saun pidi suhkru kiiresti alla viima, siis üks külm õlu ei tohiks suurt midagi suhkrut kõigutada pikemas perspektiivis.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24924/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Hommikul panin 8 ü kiiret 13,6 vs. peale täpsustuseks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24925/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
See söltub jälle organismist.kui mina süstiks 9 veresuhkruga juurde löppeks asi enne löunat hüpoga :P üldse,miks peaks 9 suhkruga tahtma juurde süstida?! Kui üle 10,siis muidugi....ei maksa vast üle ka pingutada....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24928/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Vs hetkenäit ei tohi üle 8 minna. Üle selle saavad närvid pihta. Keskmine peab olema umbes 6,5, siis tuleb HbA1C 5,5. Ei ole rusikareeglit, millise näiduga tohib magama minna ja millisega mitte, peaasi et hommikul ärgates oleks 4-5.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24957/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
nojah,aga kui ma süstin kaks tundi peale eelmist süsti 9 ga juurde,siis lõppeb asi hüpoga,sest kaksmtundi pealensüsti hakkab veresuhkur langema! pidevad üles alla hüppamised on vist veel kahjulikumad,kui natuke üle normi suhkur....
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24959/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
rusikareeglit polegi,lihtsalt praktika näitab,et alla 6 ne veresuhkuru pole mitu tundi enne seda ka midagi söönud,kipub öösel madalaks minema-minul konkreetselt kella 2-3 paiku öösel.... niiet eks tuleb enda nahal järgi proovida,kui pole nii tark,et õpiks teiste vigadest..... loll ei õpi oma vigadest ka :P
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24960/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
9 suhkruga süstin mina ka juurde,aga hommikuti 4 suhkruga ärgata ei ole meeldiv.Minu jaoks on ärgates 4 liiga madal :( Ja magama mina alla 8 ei lähe,see on arstiga kokku lepitud :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24962/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
arstid on seda ikka aastakümneid rääkinud, et alla 6ga magama ei tasu minna. eks inimesed ole jah erinevad.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24963/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Olen sinuga nõus ohooloom :) Eks igaüks leiab endale selle sobiva millega elada :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24964/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Väike mõttetera: Miski ei maitse nii hästi kui hea enesetunne!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25356/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kas leib on võrreldes saiaga "slow-carb"?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25522/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
chucknorris, milline leib ja milline sai. Peenleib ja mingi hull terasai nüüd vaevalt seda suudavad, aga täisteraleib ja perenaise sai erinevad nagu öö ja päev. Lisaks muidugi lisatud suhkrud jms.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25523/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
poisiga
13.02.2017 23:56
chucknorris, milline leib ja milline sai. Peenleib ja mingi hull terasai nüüd vaevalt seda suudavad, aga täisteraleib ja perenaise sai erinevad nagu öö ja päev. Lisaks muidugi lisatud suhkrud jms.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25523/suesivesikud-uehel-toidukorral
uuh hea küsimus :) ... no backstory on see, et kuna nüüd lõpuks ometi on mul libre näol tekkinud võimalus enamvähem adekvaatne ülevaade saada, mida veresuhkur päevläbi teeb otsustasin asja pisut ilusamaks lihvida. Kõige häirivam nähtus on peale hommikusööki toimuv terav jõnks ( https://www.upload.ee/image/6672276/tulemus.jpg ), tahaks seda pisut pehmendada. Olen harjunud sööma hommikusöögiks 3 viilu saia (no mingid kõige tavalisemad brändid, kirde ja hea ja mis nad on) juustu või vorstiga.. ja mõtlesin, et äkki aitaks kui asendaks leivaga (kui sa oskad laiatarbe leibadest parimat marki soovitada anna teada) :) Teise meetmena olen teinud seda, et nihutanud õhtuse Levimiri paar tundi hilisemaks, tundub, et see ka pisut aitab kuigi vara öelda, sest ma alles eilsest alates testin seda ja antud keskmiste graafikult see veel ei peegeldu.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25524/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
asenda sai vähemalt sepikuga mõneks ajaks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25525/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Sepikust rääkides - mu lapsel on seda hüpokorral suhteliselt mõttetu süüa, aga maisihelbed (ainult koolis aegajalt antakse) teevad isegi glükoosile ära. P.S. lahe on sellised graafikuid näha.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25526/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Võinii, lähen siis peale tööd toidupoodi kohaliku kaubandusvõrgu sepiku valikutega tutvuma
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25528/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kui just pead leiba sööma, vaata kas sobib http://www.leibur.ee/tooted/leiburi-klassikaline-eesti-rukkileib/
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25529/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Suhkur
14.02.2017 10:40
Kui just pead leiba sööma, vaata kas sobib <span class="external"><a rel="nofollow" href="http://www.leibur.ee/tooted/leiburi-klassikaline-eesti-rukkileib/">http://www.leibur.ee/tooted/leiburi-klassikaline-eesti-rukkileib/</a></span>
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25529/suesivesikud-uehel-toidukorral
samas kui võrrelda tooteinfo all http://www.leibur.ee/tooted/leiburi-klassikaline-eesti-rukkileib/ ja http://www.leibur.ee/tooted/leiburi-klassikaline-eesti-rukkileib/ siis tundub justkui erinevus leiva ja saia vahel üsna marginaalne?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25530/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
chucknorris
14.02.2017 00:10
Kõige häirivam nähtus on peale hommikusööki toimuv terav jõnks [...] Olen harjunud sööma hommikusöögiks 3 viilu saia (no mingid kõige tavalisemad brändid, kirde ja hea ja mis nad on) juustu või vorstiga.. ja mõtlesin, et äkki aitaks kui asendaks leivaga
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25524/suesivesikud-uehel-toidukorral
No täpselt. Hommikul kipub vs tihtipeale üles tormama. Süüa vähem süsikaid on vist ainuke võimalus seda vältida. Üks leivasort sisaldab ainult 10 g süsivesikuid 100 g kohta, nimelt "Seemik". Aga seda ei ole igal pool saada ja hind on ka selline, et vorsti jaoks ei pruugi enam raha jätkuda.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25531/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
vaatasin oma kappi: saia 100 grammis on 53 gr süsikaid, sepikul 40, millegagi. Rohkem valku tasuks ka vbl proovida. Muidu 3 viilu saia lööks minul ka ilmselt 12-15 kanti.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25534/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Äkki on hommikul insuliinivajadus lihtsalt suurem???? Toon jälle oma lapse näiteks - hommikul on 7g sv =1ühik, õhtul seevastu on 14g sv=1 ühik - hommikuti läheb insuliini 2x rohkem (ja hüpot sellele ei järgne). Hommikul võib ta vabalt endale 6ühikut naha vahele lasta, hüpodest pole lõhnagi, kui süsikaid rohkem sööb, kui 7g ühe ühiku kohta, siis läheb hüperisse. Kui aga peale umbes kella 10 hommikul teeb üle nelja ühiku, siis peab kapi tühjaks sööma.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25535/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
poisiga
14.02.2017 12:00
Äkki on hommikul insuliinivajadus lihtsalt suurem???? Toon jälle oma lapse näiteks - hommikul on 7g sv =1ühik, õhtul seevastu on 14g sv=1 ühik - hommikuti läheb insuliini 2x rohkem (ja hüpot sellele ei järgne). Hommikul võib ta vabalt endale 6ühikut naha vahele lasta, hüpodest pole lõhnagi, kui süsikaid rohkem sööb, kui 7g ühe ühiku kohta, siis läheb hüperisse. Kui aga peale umbes kella 10 hommikul teeb üle nelja ühiku, siis peab kapi tühjaks sööma.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25535/suesivesikud-uehel-toidukorral
Ma arvan et hommikust lühitoimelist siiski märgatavalt suurendada ei saa, sest siis läheks ta 2-3 tunnipärast õige taseme asemele hoopis madalaks, niigi võtan sageli enne lõunat pool või veerand tassi cocat, seda vajadust igapäevarutiiniks muuta ei tahaks - seega parim lahendus oleks minu nägemust mööda siiski toit kuidagi aeglasemaks teha. Aga seda kindlasti, et suur osa hommikusest v/s tõusust tuleb ka mul organismi enda toimetamise mitte nende 3 viilu saia arvelt.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25537/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tere! Minu puhul aitab kui teen lühitoimelise natuke varem ära ja hakkan sööma hiljem /ei tohi liigakaua molutama jääda siis on hüpo garanteeritud/. Nii toimides saab ka kiiresti toimivate ainetega enamvähem lauged tõusud ja langused. Leiva toime on pikem ja nii järsku langust ei ole nagu saiaga. Isiklikult olen saanud kõige parema tulemuse kui söön hommikuks 3 muna omeleti, viilu leiba ja meega kohvi. Kui enne sööki on veresuhkur normi piires siis piisab 3-4 ühikust humalogist. Sellise hommikusöögi puhul mingit teravat piiki ei teki ja 2h peale sööki madalaks ka ei kipu. Hea leid on minu jaoks olnud ka ordajahukarask mis toimib veresuhkrule üsna leebelt aga jah eks valge sai on teinekord ikka kõige maitsvam :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25538/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Leiburil ka sutsu vähema sv sisaldusega toode http://www.leibur.ee/tooted/leiburi-trimm-pro/
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25539/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
me küll väldime leiba-saia, aga lapsed on nõudlikud, seega siin meie pere valikud leivaliste-saialiste hulgas: Gourmet Club 'Müslileib' (22,6g sv 100g, kuid sellest 16.9g on kiudained) - mõju aeglane ja väike võrreldes 'perenaise saiaga' :) Priileib 'Seemik' - lapsele ei maitse, aga mõju samuti ok Paleopagarid 'Seemnesepik' - mõju praktiliselt olematu, ühes viilus ~1g sv, lapsele eriti ei maitse, minu arvates ok- hind on kole ja müüakse vaid kahes kohas Tallinnas :) kui midagi muud saada pole, siis läheb Leiburi 'Kaerasepik', ühes viilus 6.4g sv - halbadest valikutest parim.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25540/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Priileiva Seemik on ka ca 10g 100g kohta süsikaid.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25541/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kus seda priileiva seemikut saab ?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25542/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Järve Selveris müüakse, aga kas teistes, ei tea.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25543/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kata
14.02.2017 18:10
Kus seda priileiva seemikut saab ?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25542/suesivesikud-uehel-toidukorral
Stockmannis, Delices, võibolla ka Solarises.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25544/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
chucknorris
14.02.2017 00:10
uuh hea küsimus :) ... no backstory on see, et kuna nüüd lõpuks ometi on mul libre näol tekkinud võimalus enamvähem adekvaatne ülevaade saada, mida veresuhkur päevläbi teeb otsustasin asja pisut ilusamaks lihvida. Kõige häirivam nähtus on peale hommikusööki toimuv terav jõnks ( <span class="external"><a rel="nofollow" href="https://www.upload.ee/image/6672276/tulemus.jpg">https://www.upload.ee/image/6672276/tulemus.jpg</a></span> ),
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25524/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kuskohas sellist Libre graafikut näha saab?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25545/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kylamees
14.02.2017 20:14
Kuskohas sellist Libre graafikut näha saab?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25545/suesivesikud-uehel-toidukorral
tee libreview.com konto, ühend lugeja arvutiga ja saad andmed üles laadida. ja vähemalt minu aruvits töötas millegipärast vaid läbi Edge brauseri.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25546/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma pole seda libreview'd veel tööle saanud, kuigi olen ainult safariga proovinud :(
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25547/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Miks see libreview parem on kui installitav tarkvara?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25548/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
mina ka ei saanud tööle, jäävad siis ilusad graafikud jagamata
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25549/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Suhkrupeet
14.02.2017 21:49
Miks see libreview parem on kui installitav tarkvara?
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25548/suesivesikud-uehel-toidukorral
Kunagisest Abbot Co-pilotist on ta küll parem oma hästi visualiseeritud aruannetega, lihtne, selge ja võimaldab äärmused välja jätta keskendumaks tüüpolukordadele, muid lahendusi pole kasutand nii et rohkem võrrelda ei oska. Aga ideeliselt on ta ju tore - võid justkui mistahes asukohast ilma erilise vaevata oma andmeid üles laadida ja näiteks spetsialistil eemalt ligipääs võimaldada jne. Miinuspoolelt tundub lahendus tehniliselt üsna tõrges ja konfliktne olema, kõigis browserites ei tööta ja näiteks glükomeetriga Optium Xceed ühendada ei õnnestunudki kuigi kirjade järgi samuti toetatud.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25550/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Selle hommikuse piigi pärast dr B soovitabki 6g süsikaid hommikul.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25553/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Dr B saadaks mu hauda sellega (sööb 1,5 LÜ, süstib 1 ühiku kiiret).
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25554/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma igaljuhul täna hommikul sõin sepikut, Leiburi 'Kaerasepik' nagu pibens välja tõi (sest see oli ainus väljatoodud listist, mis mu pisikeses kodupoes letil oli) - üks päev pole muidugi statistiliselt mingi näitaja ning noh, ega see mul esimene kord elus sepikut süüa polnud :) aga tundub, et ideel on jumet ja tasub saia asemel kasutada küll.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25555/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
No mis hauda basaali on palju peal järelikult.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25556/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ei ole palju, sest pärastlõunal hakkab aeglaselt ja kindlalt tõusma. Siis süstin ilma söömata lühikest vahepeal.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25557/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ohoo, äkki asi hoopis selles: 100kcal rasva ja valgu energia kohta tuleb teha 10g süsivesikute insuliin 3h jooksul, 200 kcal kohta 20g süsivesikute kohta käiv insuliinikogus 4h jooksul, 300 kcal 30g sv kohta käiv insuliin 5h jooksul. Kui on rohkem kui 300 kcal energiat rasvast ning valgust, siis vastav insuliinikogus 8h jooksul. Üldiselt nii täpset arvutust ei kasutata, baasinsuliini ülesanne on rasva ja valgu insuliinivajadus katta, kuid pizzad ja pannkoogid vajavad sageli sellist matemaatikat, et aru saada, kui palju insuliini on vaja tõusu kontrolli alla saamiseks teha. Info pärineb siit: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1399-5448.2008.00471.x/abstract aastaid tagasi oli see tasuta loetav
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25561/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma olen rohkem süsikatoitlane (ca 14-15 LÜ päevas) , palju rasva ja valku korraga ära ei seedi. Ok, võid ja kookosrasva võib minna suht palju:)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25562/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Siis võiks üle vaadata mõjud laktoosist ja valgust 6g valku muundub=1g glükoosiks.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25563/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
aitäh, mul ei ole ju probleemi, mida te õieti lahendate siin?:) Lihtsalt katsun õhtupoole süsikatega piiri pidada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25564/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
vana: https://www.upload.ee/image/6672276/tulemus.jpg vs uus: https://www.upload.ee/image/6672276/tulemus.jpg hommikul saia asendamine sepikuga on teatud positiivse mõju tõepoolest andnud :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25615/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ohooloom
06.12.2016 10:41
arstid on seda ikka aastakümneid rääkinud, et alla 6ga magama ei tasu minna. eks inimesed ole jah erinevad.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/24963/suesivesikud-uehel-toidukorral
Ma ei ole küll eelnevalt siin nii palju surfanud aga eks see numbrite mäng on ikka kuradima erinev. Minu puhul on magama keerates OK kui VS 4 :). Üle selle muidugi siis hommikul söömaajaks 8. Aga eks siin mängib rolli ülejäänud organite olukord. Maks ikka põhiline suhkrutagavara hoidla.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25910/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tervist, mina olen ka olnud lchf dieedi peal, umbes 4-5k pärast hakkas paremas küljes pistma (ribi all), on keegi sellist asja kogenud? Nüüd käin mööda asrte ja keegi ei oska öelda...mis see vôiks olla, kas maks, pankreas, sapp? ma vôtsin 6 kg alla ja kuigi lôpetasin selle dieediga, siis kilod tagasi ei tule... Päikest :)
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25946/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
kui väga rasvaselt sõid, siis ilmselt sapipõis. Mu abikaasal lõigati see lausa välja 3 nädalat pärast lchf-i alustamist, tal olid muidugi ammu kivid ka, mis rasvase toiduga liikuma läksid ja kogu kupatuse põletikku lõid. Aga kaal tuli hiljem tagasi, kui lchf-iga vahet pidas, vist mõne kuuga.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/25947/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
ma võin nüüd öelda nii palju, et vaatasin ja uurisin mina seda süsikate vaba dieeti. See teema on mul kuskil salasopis ikkagi meeles mõlkunud, et kui vaba aega rohkem jagub siis prooviks. Ma olen nädala seda nüüd teinud. Järgin täpselt SCD ( Specific Carbohydrate Diet) juhiste järgi. Sobrasin internetis ja leidsin hulga retsepte ja neid siis hasardiga teengi. Esimese asjana võib öelda, et veresuhkru näit on täiesti stabiilne ja ei mingit kõikumist. Kõik on ilus selle asjaga veresuhkru jälgimise koha pealt, aga on üks aga, nimelt ma mõtlen 24/7 toidule, sest mul on kõht tühi. Vaatamata sellele, et liha oleks vabalt käes. Kohvi ka enam ei joo ja pea valutab ning ma olen kuidagi väsinud. Veel olen täheldanud seda, et kui hakata oma söömisharjumusi muutma siis on vaba aega vaja, minul küll. Palju vaba aega on vaja.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/26266/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Infoks, jook mida saab lisaks veele ilma suhkruid tõstmata juua. Süsivesikuid -0, kontrollitud ei tõsta VS-i. https://www.selver.ee/et/puhas-roheline-tee-pfanner-1-l-1
http://diabetes.ee/foorum/postitus/26777/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mina olen avastanud krõbistamiseks sellise toote, kus ka minimaalselt sv https://www.selver.ee/et/seakamara-krops-ossi-balsnack-20-g Juhul, kui keegi veel teab mingeid söögi-joogi tooteid, mida saaks poest, võiks jagada teistelegi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/26779/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tänud teile Pibens, Krissu ja teised kes suutsid huvi äratada minusugusel 53aastasel vanamehenässil lchf dieedi vastu. Minu igale poole ujuv vs otsustas stabiliseeruda 7 ja 9 vahele ja veel ilma suurema vaevata. Minu 97 kilosest kerest lahkus esimese nädalaga 5 kilo raskust.... ilmselt vesi ja ma olin päris õnnelik selle muutuse üle. Igatahes üritan edasi minna sellel rajal....😂
http://diabetes.ee/foorum/postitus/26802/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Vot nii... https://tervis.postimees.ee/6427671/vahese-susivesikusisaldusega-dieedid-tostavad-suremusriski?_ga=2.138368819.2098767579.1538980586-596744942.1503907140
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27055/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kogen vastakaid seisukohti. 25 a tagasi, kui diagnoosi sain, õpetati mulle, et neerude säästmiseks peab diabeetiku toidukord sisaldama süsivesikuid. Teatavasti on neerud diabeetikute nõrk koht. Täna järjest rohkem kostub, et need igasused valgule ja rasvale keskenduvad ja süsivesikuid eitavad dieedid ei ole just kõige õigem valik. Isegi nn terve dieeditava inimese hingeõhk on ebameeliv, mis annab märku, et organismis on jääkproduktid, mis tulevad energia saamiseks valgust ja rasvast ja nendega peavad neerud hakkama saama. Mis teeb mind murelikuks, et sarnast toitumist harrastavad II tüübi diabeetikud, et hoida vs normis, et vältida insuliinisüste. Täna on jah kõik ok ja kellele kaal, kellele sv näidud on hetkel meeldivad, aga tulevikus? Selline lühiajaline dieet, et järje peale saada on ok. Olen läbi aegade ka igasuguseid soovitusi üle elanud. Kui alustasin oli suhkur paha, paha, vaja fruktoosi ja aspartaam oli super. Täna................. Läbi kõige selle kadalipu (õnneks pole kommi ja magusa sõber) olen jõudnud mulle sobiva toitumissoovituseni. Küsimus ei ole mida sa sööd, küsimus on, palju sa sööd. Nn rusikareegel. Väikesest koogi/tordi tükist ei ütle kindlasti ära. Kui aju küsib magusat (isutab), siis kindlasti tk või kaks tumedat šokolaadi.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27060/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Tere Ake kordan üle, mis ja kuidas, ise tundub sa pole viitsinud uurida: Süsivesikuid tarbitakse igal toidukorral valemiga 6(hommik)-12(lõuna)-12(õhtu) need on süsivesikute grammid. Võib ka näiteks lihtsalt hommikusöögi ära jätta. Rasvale eraldi ei keskenduta, seda saab valku süües niigi ja liigne rasv toidus halvendab insuliinitundlikkust. Samas rasv on abiks kui tulla üle suurte koguste süsikate tarbimiselt, aitab tekitada täiskõhutunnet. Valgu kogus peab olema mõistlik st liigne valk ja üldse liiga suur toidukogus tõstab VS-i Valku tuleb ka korrigeerida insuliiniga ca 3t peale tarbimist(glükogenees) Edu ja head tervist!
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27436/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Kas need 6-12-12 on tõesti vaid süsivesikute grammid ja mitte leivaühikud? Mul näiteks see 6grammi oleks ümardamise viga, mida põhimõtteliselt ei süstikski. 6grammi annab ikka välja rehkendada, see ju nii väike kogus toidus..
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27439/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Jah need on svesikute grammid. Kõik see eeldab muidugi et basaal on paigas st stabiilne ja lühikesega korrigeeritakse ainult söömist või muid anomaaliaid. Mina näiteks korrigeerin lühikesega ka valku.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27440/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Ma küll ei suuda nii peensusteni minna. Päeva jooksul on vajalik insuliinikogus süsivesikute kohta nii erinev nagunii, et ajab pea sassi. Õhtul näiteks kui söön kergemalt, nii 3..4 leivaühikut peale tööd koju jõudes, siis pole vaja üldse lühikest süstida, kui õue koeraga jalutama või lund rookima lähen. Kui aga välja ei lähe ja jään telekat vaatama, peaksin süstima 6..7 lühikest. Samas hommikul vaja 7. leivaühikule süstida vahel isegi kuni 14 lühikest. See 6 grammi süsivesikuid on mul tõesti ümardamise viga, sest päevad võivad vahel väga erinevad olla ja väga ühest süstimise skeemi ma ei saa endale luua. Samas peaks pikatoimeline mul paigas olema, sest öised suhkru graafikud on tavaliselt ühtlasel tasemel sirgjooned ja hommikused suhkrud 5...7. 6 grammi on praktiliselt üks komm. Selle peale mul veresuhkur küll midagi ei reageeri. Sellise 6-12-12 söömisega poleks mul söögikordadel lühikest midagi süstida..
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27441/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Mnjaa, 4 leivaühikut on võrdub minu jaoks ikka juba "raskema" söögikorraga, pigem 2-3 LÜ on tavaline, hommikul veel vähem, õhtul rohkem. Aga mul on ka sedasorti magu, mis suuri koguseid ei seedi, nii et ma ei pinguta ka süsikatega üle. 7 tundub nagu suuremat sorti sünnipäev.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27442/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Lp Suhkur Ma ei saa aru, mida sa siin jutustad. Mis grammidest ja kogustest sa seletad??? Toona, per pool aastat tagasi, kirjutatu oli mure süsivesikuvaese toitumise populariseerumise pärast. Täna on meil glükomeetrid, igasugused valemid/kogused on eilne päev. Kordan veel, et olen 25a staažiga. Tänan, et tundsid vajadust õpetussõnu jagada.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27448/suesivesikud-uehel-toidukorral
RE: Süsivesikud ühel toidukorral
Olen Akega nõus, minu puhul ka ei toimi mingid valemid ega asjad.Diabeet reageerib iga organismiga ikka nii erinevalt.
http://diabetes.ee/foorum/postitus/27454/suesivesikud-uehel-toidukorral

Viited