Trenn ja suhkru manageerimine

Foorumisse postitamiseks logi sisse või liitu kasutajaks
Tere Algajal selline keiss. Hommikul 7,1. Enne sööki 6TÜ Novorapid. Söögiks riisipuder+pirukas kohvi. Ca 1,2 tunni pärast võistlusmängud. Peale esimest mängu täiega üleval suhkur 14,8. Tegin veel 4TÜ-d aga see mõjus aeglaselt ja eriti maha ei läinud sellega seoses ka jube kehv mäng võistlustel. Mida oleks tagantjärele tarkusena pidanud teisiti tegema. Sööki valida ei saanud kuna oli väliüritus. Tundub et insuliin ei jõudnud rakkudesse lükata kogu seda sütt. Tavaliselt riisiputru ei söö eriti. Tavaliselt söön ca 2.5-3 tundi enne trenni. Aga seekord selline erand ja pagana kehv oli.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17243/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Mulle öeldi, et diabeetik võib kohvi juua, palju tahab, see veresuhkurt ei mõjuta. Aga hiljem lugesin üht eesti endokrinoloogi doktoritöö refereeringut, või oli see mingi artikkel sel teema, arsti nime kahjuks ei mäleta. Aga tema tuvastas kohvi, kui insuliini blokeerija. St. kohvi võiks vältida, kui sööte ja peate tarvitama insuliini. Aga eks väga paljud asjad mõjuvad inimestele individuaalselt, aga kohvi sellist mõju eriti ei teata vist!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17244/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Omast kogemusest kirjutan, et mina v6istlustel hoian oma veresuhkru 10 ymber, et hypot kindlasti v2ltida. Minu jaoks on liiga k6rgekui veresuhkur on yle 15, kuid insuliiniga v6istluste ajal korrigeerida on suhteliselt riskanttne, sets veresuhkur v6ib siis kolinal alla tulla ning ka siis on yritus rikutud..ma ise tegin suvel labi triatloni 111 km pingutust. Selle pohjal soovitan veresuhkrut m66ta. Nii tund enne starti, kui kavahetule enne starti. See on koigekindlam ning 7-ga ma ilmselt ei stardikski vaid sooks enne sysivesikuid. Kui on rohkem huvi sportimise ja diabedi vastu, siis otsige Facebookis yles lehekylg Diatleedid !! Edu!!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17254/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Oleneb vist võistlussituatsioonist ka. Sport ja suhkur on veidrates suhetes, kui nii võiks öelda. Mina käin tavaliselt hommikul jooksmas või kepikõndimas (eelistatult enne ei söö, aga kui hilja peale jääb, siis küll). Joostes suhkur püsib samasugune, kiirelt kõndides hoopis langeb. Väga müstiline ja seni mulle arusaamatu. Laps (ka diabeetik) mängib jäähokit. Võistlustel ja ka trennis peab enne jääle minekut suhkur olema 10 või üle, muidu tuleb midagi vahepeal tarbida. Aga oleneb, kuidas mängusituatsioon üldisemalt on, mõnikord püsib see 10 ka samasugune või ronib ülespoole isegi. Ju mingi hormoon mõjutab veel, nii tark ei ole, et teaks, milline siis :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17285/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Kui teed jõutrenni, näiteks jõusaalils, siis minu puhul peab veresuhkur olema 7-8 ringis (trenn kestab tund, tund poolteist). Üle on natuke palju tavatrenni jaoks, mis võimaldab suhkrul veelgi üles eskalleeruda. Kui lähen rekordeid ründama, siis ikka 10'ga - sest vaja on nii vaimselt, kui füüsiliselt olla tipus just selleks hetkeks (kiiretoimeline-lühitoimeline insuliin on alati kaasas nagunii, et pärast korrigeerida, kui vaja on). Kui suhkur on 15 lähedal, tekib mul teissugune nõrkus, mis ka ei ole hea.. nii ,et see on harjutamise asi, pigem. Igal inimesel individuaalne (üldjoontes sama,aga lõppresultaadis erinev). Aga näiteks nüüd sügisjooksul, tallinna maratonil, lähen 10km distantsile nii 8-10 mmol'ise vs. näiduga. Loodan, aega ja kohta parandada : P
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17293/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Ma lähen Tallinna sügismaratoni 10 km distantsile jooksma üldse esimest korda, seni kõndides läbinud. Eks ole siis näha, kas naasen kilbiga või kilbil ;)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17294/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Minu number on 2117, punane tsärk, mustad jooksupüksid, jooksujalanõud (rohelise tallaga ), kui ära tunnete, öelge tere ikka ; )
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17296/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Minu number on 7904. Eks siis tervitame, meid seal ju veelgi :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17297/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Metsajooks õhtul, enne 6,1, tankisin 1 banaani ja peotäie Goij marju 6 km. Peale jooksu 6,2. Kuskil poole maa peal tundus särtsu väheseks jäävat edaspidiseks tundub, et peab vahepeal lisatankimise tegema.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17298/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
10 km rajale läksin Sügisjooksul 6,8-ga, naasesin 3,8-ga. Rajal ei tarbinud midagi, sest enesetunne oli kogu aeg hea ja joostes ei saa isegi lonksu juua võtta, siis muutub see olukord tavaliselt vastupidiseks. Lõppkokkuvõttes soovitan sportida, ise siiamaani hõljun veel eneseuhkuse lainetes, et tõesti tegin ära selle :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17299/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
No jah, olen suht sportlik inimene, aga jooksmine, rulluisutamine ja rannavolle on minu jaoks välistatud. Esimene, sest lihtsalt ei meeldi (samas võin kiirelt kõndida kilomeetreid), teised kaks lihtsalt alad, mis kerged traumasid tekitavad (ka väänatud pöial tähendab minu ala juures paar nädalat töövõimetust). suhkur Minu jaoks tähendabki see nn "särtsu" puudumine trennis alarmi, et suhkur madal ja vaja lisa süsivesikuid. Minul on trennis kaasas "Arctic" spordijook, sest seal süsikad ja ka vajalik vedelik, mida teised tarbivad vee näol. Mina tempokasse aeroobikasse (võrdne vast jooksmisega) alla kümnese suhkruga ei lähe, samas rahulikumad trennid nagu vesiaeroobika või bodybalance, on ka 7 ok suhkur alustamiseks, aga ikka süsikad trennis kaasas, sest kunagi ei tea. Aga eks meil igal omad nipid. Võta glükkokas trenni kaasa ja mõõda, kui tunned eda nn "särtsu" puudumist ja siis saad sotti, mis toimub.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17303/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Tere sportlikud diabeetikud! Käisin Tallinna sügisjooksul 21 km distantsil ning jagaksin ka oma kogemusi ja emotsioone :P Kõik kulges superkenasti, kuid jooksu distansil tarbisin kõvasti süsivesikuid (3 energiageeli, pluss banaanitükke ja 1 energiabatoon) ca 130g ning see hoidis mu veresuhkru ilusti normis. jooksu ajal (10 m peal) tegin ühe kontrollmõõtmise ka, mis andis tulemuseks 4,6, kusjuures enne jooksu oli mu vs näit 9,6. Peale mõõtmist sõin süsivesikuid ning jõudsin rahulikult finishisse! Tulemuseks super hea enesetunne ja ensega rahulolu! Kuid, mis mulle selliste ürituste juures suurt peavalu põhjustab on järgnev öö. Veresuhkur langeb iseenesest väga trastiliselt ning keha on väsinud ja seetõttu ei pruugi ma hüpo tunde peale üles ärgata. Korra peale pingelist võistluspäeav olen järgmine hommiku koomasse langenud ning seetõttu olen väga mures just võistlusjärgse öö pärast. Kas kellelgi on ideid või näpunäiteid, kuidas olukorda klaarida?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17319/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Enne magamaminekut võib süüa pähkleid või juustu. Need tõstavad vs taset umbes 6 tundi hiljem. Mul on sageli sama probleem, et pärast trenni kipub vs öösel madalaks minema. Sellisel juhul ongi abiks õhtul mingit valgurikast toitu süüa.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17321/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Mikle, selgita lähemalt, kuidas sa distantsil banaanitükke tarbid (libedavõitu, lipsavad näppude vahelt välja?) ja suhkrut mõõdad? Lihtsalt huvi pärast küsin, juba varem olen mõelnud uurida. Ja Pandiidi soovitusega ühinen - pähklid, juust, ka muud piimatooted. Juustuvõileib näiteks väga ok, leivas ka pigem liitsüsivesikud. Ja mida rasvasem, seda parem, see ka aeglustab imendumist. Ja siis võid teha muidugi seda, mida ikka, kui ekstreemsusi ette näha - paned ööseks kella helisema, et suhkut kontrollida. Mina tegin seda, kui lapsi ootasin - siis ei möödunud vist ühtegi ööd, eriti alguses, kus ei oleks turvalisuse mõttes korra öösel üles tõusnud, et mõõta. See võtab ju vaid mõne hetke.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17322/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Okei tänud soovituse eest! Proovin pähklite asja kindlasti järgi. Öösel ärkamisega on keeruline, sest ma olen raske unega ning kui päev läbi on võistlused olnud, siis öösel naljalt üles ei ärka. Lihtsalt lülitan automaatselt äratuse välja, aga ilmselt pean siis lihtsalt mitu äratust panema ;) Banaanitükke on lihtne tarbida...suurtel rahvaspordi üritustel on toidlustuspunktis banaanid ilusti lõigutud. Nii et saad mugavalt tüki võtta ja suhu pista. Veresuhkru mõõtmise teen enne söömist. Teiselt ringilt tulles pole hügieen enam mõõtmisel muidugi superhea, kuid mõõtmise saab tehtud, tulemuse kätte ning siis võib ka vastavalt banaanitükke tarbida. Suured tänud ideede eest!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17324/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Minu kogemused sellised: rullitama lähen ainult üle 10 suhkruga. 30 minuti pärast ampsan mingi 10 g glükoosigeeli. Lõpetan tavaliselt 6-8 suhkruga. Õhtust pikka insuliini teen 2-4 ühikut vähem ja enne magama minekut panen põske mõned mandlid või mõne puuvilja. Hommikul siiani suhkur 5-7 vahel.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17325/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Mida teen valesti, hommikused võistlused algusega 10, söömine kuskil 7:45, mängude algusajal suhkur 17,4. Söögiks hommikul tatrapuder, vutimunad, kohupiimakreem. Kas olen liiga väikese koguse novorapidi teinud või milles asi. Õhtustes trennides sellist jama ei ole.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17383/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
suhkur: mis pikatoimelist sa kasutad? Lantusega võib juhtuda, et ta tahab, et sa väga varakult lühitoimelist süstiksid, isegi siis, kui sa trenni teed. Mul on nii. Võin jooksuringilt ka 17 suhkruga naasta, kui pole paari ühikut ärgantes 7 olnud suhkrule peale süstinud (ja seejuures ei söö). Ja muidugi see, palju sa lühitoimelist oma tatrapudru peale süstid?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17406/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Levemir/Novorapid. Tundub, et panin kogustega metsa tegin 6 ühikut kiiret seda ilmselt vähe.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17407/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
suhkur Pudrud on salakavalad asjad. Teistega kogemuste vahetamisest olen aru saanud, et putrude puhul on insuliini ühikud ikka väga individuaalsed. Isiklikust kogemusest ütlen, et ka erinevad teraviljad vajavad erinevat lähenemist. Katse-eksitus meetod. Rolli mängib ka pudru valmistamise viis. Endale selguse saamiseks, mõõtsin kuivaine kogust, mitte valmis putru. Alguses mässamist oli, aga kui kogused olid paigas, siis nüüd on ainult mõõtetopsikut vaja ja mõistatamist, palju keerata, vähem. Erinevatest teraviljadest rääkides, siis minul nõuab kaerahelbepudru tunduvalt rohkem insuliini, kui pakendil olevast infost võiks järeldada. Tatar on mõistlik, eriti, kui olen selle ahjus hautanud. Hirss on maiuspala, aga minu puhul käitub nagu riis ja luban endale harva. Kõige sõbralikum on minu jaoks odrahelves, mis on õnneks nüüd ka Veskimati valikus ja maitseb mulle väga. Ja ei maksa unustada piima, kui seda pudru valmistamiseks kasutada. Kasutan sama insuliini, mis sina ja "täie rauaga" enne trenni lühikest ei süsti, sest aktiivne liikumine võimendab insuliinitoimet. Raudnael, et enne trenni mõõdan ja siis saan ka arvutusvead kõrvaldada, kui neid peaks olema ja saan rahulikult trenni nautida. Kui on tegu võistlusega, siis on lisaks füüsilisele koormusele mängus ka emotsioonid ja neid ei või iial teada, kas nad tõstavad või alandavad vs'i. Nii et mis saan soovitada, nagu ikka, tihedalt mõõta, kuni saad oma kehast paremini aru ja pea sellel ajal võimalikult põhjalikku päevikut, sest siis tekib sul mingisugunegi võrdlusmoment. 6.okt kirja pandud menüü tekitab rea küsimusi. Oli putru 100g või nt 300g, sõid sa suhkruga, moosiga kohupiimakreemi, oli seda 150g või kogu 400g tops? Samas valk, mis on kohupiimas ja munades hoiavad vs'i tõusu stabiilsemana. Aga paneksin selle vs'i näidu siiski arvutusvea arvele.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/17411/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Nonii pikalt vaikne olnud, jagage veel oma trenni-suhkru kogemusi. Tähelepanekuid rattasõidust kui mingi 6,5-ga lähen sõitma siis mingi ca 6 km pärast on nii 3,6 peale kukkunud. Väike tankimine 15g ja edasi siis saan sellega oma 20km ära sõidetud ilma lisatankimiseta.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20412/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
värske kogemus kohe Eestis müügile tuleva Glucoboosteriga - basseinis hea kasutada, tuub ei saa märjaks, imendub oluliselt kiiremini kui glükoositabletid ja enamasti ei viska hiljem vs üles, nagu glükoositablettidega hüpot ravides kipub juhtuma.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20413/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
koduleht neil selline: www.glucobooster.ee
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20416/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Minul vesiaeroobika trennis kaasas, bassu serva peal, süsikatega spordijook või mahlapudel. Riietusruumis kapis tükisuhur igaks elujuhtumiks. Spinningus ja teistes trennides vesi ja tükisuhkur. Kõik sõltub, kui aktiivse trenniga on tegu ja milline on olnud trennile eelnenud päeva vs'i üldine tase. Üldiselt, kui just ei lähe bodybalance trenni ( rahulik, peamiselt plastilisust arendav treening ), siis minul peab vs olema ikka 8-10 vahel, vastasel juhul tuleb sageli poolepeal ennast "tohterda". Eks igal omad ravimeetodid, aga minule isiklikult ei meeldi glükoositabletid madala suhkru upitamiseks. Endale tundub, et tavaline suhkur toimib palju paremini ja kiiremini ja ei ole vaja peoga manustada, piisab teelusikatäiest või 1-2 tükist. Võimalik, et tegu on halva kogemuse tõttu tekkinud tõrkest. Nimelt olen kunagi üle elanud oma staaži hulleima hüpo, kus vaatamata glükoositablettide pidevale manustamisele püsisin umbes tund enam vähem adekvaatsena ja õnneks teovõimelisena. Kui sain autost välja ja kääru leiba ära sõin, siis umbes poole tunni pärast tundsin ennast enam-vähem inimesena, vaatamata kohutavale peavalule. Kõige hullem tolle olukorra juures oli see, et seda nägi pealt hiljuti II tüübi diagnoosi saanud diabeetik.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20422/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Ise üritan sportima minna mitte kõrgema kui 7,5-ga(see eeldab muidugi valgu ja rasva olemasolu eelnevas toidukorras), öeldakse ka, et üle 10(oli vist) ei tohigi ju sportida.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20423/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Maastikujooks 7,3km, start suhkur 6,4 + 0,5 banaani, lõpetades suhkur 4,1.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20578/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Trenni lähen kuskil a´8 näiduga, kui väiksema numbriga minna siis läheb trennis olemine viletsaks ja ei saagi trennist asja. Hiljuti tulin poole pealt tulema.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20583/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Olen aru saanud, et trenni osas on ka tähtis lühikese süste mõjuaeg st Novorapid mõjub ka kaugemale kui 2 tundi ja viib trenni tehes näidu alla. Eelnev söömine on ka mulle tähtis st kui on rasv ja valk toidus siis suhkur püsib paremini trennis.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/20587/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Olen leidnud, et adrenaliin mõjub päris korralikult VS tõstvalt. Väljendub võistlustel(meeskonnaala) kõrgemas veresuhkrus st tundub, et pean korrigeerima kava ja madalama VS-ga alustama. Trennis sama toidu jne puhul sellist effekti ei ole. Eks see ole ka loogiline nn "vanal ajal" oli vaja kas võidelda või põgeneda ja siis kulus lihastel see lisasuhkur marjaks ära.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21381/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Nii see on jah. Kui ma veel sulgpalli käisin mängimas ja alustasin üle 12.0 näiduga, siis mängu ajal vs mitte ei langenud, vaid tõusis. Aga ujuma võib minna ükskõik mis näiduga, ikka langeb.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21385/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Jube tüütu on ikka ratast sõita iga 6km järel muudkui lisa süsikaid. Kas olete leidnud ka mingi madala suhkrunäidu, millest alates maks lisab verre glükogeeni?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21429/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
No ei tea, kas madala suhkru ja maksaga mässamine ratta seljas just hea mõte on. Kui juba maks sekkub, siis tähendab, et oled ise ebaadekvaatne...mina küll ei kujuta ennast sellises seisus ratta seljas :) Pigem soovitaks insuliini vähem teha, selle koha pealt praktikat rohkem ja küll. Ei saa nüüd teiste eest rääkida, aga kui lähen trenni või ka rattaga sõitma, siis lühikese insuliini jätan ära, pigem söön mõne puuvilja, et vs oleks kümne ringis ja siis veab enamasti välja, aga see on meil kõigil erinev ja ka iseennast tundes, võib vahel ikka tulla üllatusi. Mingi reeglipära siiski on, tuleb see enda jaoks üles leida. Varem, st enne Levemiri, tegin ka pikka insuliini (Prothaphane) õhtul ühiku, kaks vähem, kui oli järgmisel päeval trennipäev. Lantusega oli õudus kuubis...ei taha seda aastat enam meenutada. Vs'i näidud olid ka ilma trennita ainult üks küsimärk, aga Levemir minu kehale sobib ja täna ei pea fooniga mängima, piisab ainult kiirega reguleerimisest. Hetkel puudub info, kuidas sa enne sõitma minemist käitud ja ainult oletan.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21430/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Nojahh, enne sõitmist viimane lühike oli nii 4-5 tundi tagasi st mõju peaks otsas olema. Sõitma läksin 7,4 näiduga. Olen täheldanud, et arusaamatult viskab kõrgeks peale sõitmist nii 7-8 peale siit olen järeldanud et maks ikka midagi lisab vist. Pallimängus näiteks 10 on mulle liiga kõrge tunnetus jne läheb kehvemaks ja higistma kipub rohkem.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21431/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Ütleks, et raske on midagi kommenteerida. Eeldan, et sul on rattal spidomeeter peal ja kasutad pulsomeetrit. Kui sõidad kiiresti ja kõrge pulsiga, siis hakkabki tööle sama efekt, mis hasartsete spordimängudega, adrenaliin peksab vs'i üles. Kordan ennast jälle... aga pane kirja ja pea päevikut ja siis leiad seose enda jaoks. Minu ja sinu arusaamades on erinevused, sest olen nn vanakoolidiabeetik...vs umbes kümme ei vaja reageerimist ja kui siin lugeda, et diabeetikd pingutavad, et vs'i hoida alla viie...meil, vanakoolilistel, on oma seisukoht, aga las see jääda.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21434/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Ma naersin kah seda, et viskab "kõrgeks", arvasin, et 7-8 eest on 1 ära jäänud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21435/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Nali naljaks :) ma üritan hoida vahemiku 4-6, kuna sportides korrigeerin glükoosiga ja see 1 tbl reeglina liigutab 0,4 ühikut, siis tekibki küsimus, et kuidas on näiteks 8 peale liikunud mingil põhjusel ju siis kortisool ja adrenaliin koos laamendavad :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21436/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Hetkel ütlen ainult ühte, et küsimus on glükomeetri lubatud eksimusveas, mis on vist 20%. Kui tahad pilli lõhki ajada, siis lase iga kord perearstil veenist tühja kõhuga analüüs teha ja ka siis peab ka perearst teadma, millises laboris on analüüsi analüüsitud, et seda enam-vähem objektiivselt kommenteerida. Selline on meie hetkeseis.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21437/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Palavaga sportimise eripärana pidin vahepeal baasi madalamaks kruttima.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21673/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Hmmm. Alla viiese veresuhkruga satun ma juba paanikasse,kui mul midagi magusat ligi pole :D sportimisest rääkimata...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21674/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Nojahh mina sihin tavaoludes alla 5 veresuhkru näitu(Dr B. järgi on terve inimese näit keskmiselt 4,6 ), aga see on päris raske, hetkel 3 kuu näit kuskil 5,9. Mingit paanikat ei ole kui on väikesed süsivesikute ,kogused ja siis vastavalt ka väikesed lühikese insuliini kogused.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21675/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Väike kirjeldus adrenaliini mõjust- sportimise algus VS 5,6, peale paari mängu 9 korrigeerisin 2 ühikut, tunni pärast tsekkisin veel, tuli veel 2 ühikut lisada. Peale ürituse lõppu 8,5. Trennides pigem ikka langeb sellise koormusega VS. Pärast st tunni paari pärast kihutab allapoole, ööseks tegin tavakogusest poole vähem basaali ja tarbisin õhtul ka juustu pähkleid aga hommikupoole oli ikka 3,6 peale vajunud.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21677/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
lugesin siin teie mõttevahetusi ja tekkis mitu küsimust...kõigepealt vast sellest, et ma ei tea kas ma olen suhkurhaige või ei ole,,,sest on aegu kus hommikune suhkur on olnud 7 ja kaks tundi peale sööki 10,,,seega ületab see kõik piirnormid, mis on ette nähtud...samas loen, et siin minnakse trenni ja võistlustele üsnagi kõrge veresuhkruga, ,,kuigi öeldakse, et üldse ei tohiks veresuhkur ka peale söömist tõusta üle 7,9, siis siin eelnevalt loetud näidud tekitavad minus arusaamatust,,kas ei ole nii,e t veresuhkur tuleb hoida kogu aeg madalal, vaatamata sellele,e t tehase trenni jne. kas sellised näidud nagu 10 peaks olema juba väga kurjast...mul on millegipärast nii,e t hommikuti on veidi üle normi, kuskil peale 6 ja kui kõht on tühi,siis on alati alla 6,,aga kaks tundi peale sööki on kõige kõrgem ja vahel isegi 10,,,seega arvan, et kas olen nüüd suhkruhaige või ei ole,,on ka ülekaalu vanust 50..kas keegi oskaks mulle öelda, kas selliste näitudega inimene on suhkruhaige või ei ole, kas peaks hakkama süstima või tablette võtma...tänan
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21747/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Seda, kas oled haige ütleb sulle arst peale uuringuid. Siin on kõrgemate suhkrute näidete korral tegemist 1 tüübi haigetega, kes hoiavad VS paigal väljastpoolt st lisavad vajalikku hormooni süstides. 10 näit 2 t peale sööki on kõrge soovitan korrigeerida kõigepealt toidulauda.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21750/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Hm,ma nüüd terve inimese peal seda kodust glükomeetrit küll ei usaldaks....ikka teha laborimöötmine veeniverest ja alles siis muretsema hakata...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21751/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Kehv magamine tingib ka kõrgema suhkru järgmisel päeval vähemalt minul.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21773/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
kivike, esmalt proovi ikka toitumist muuta. Siin võtavad sõna suurelt jaolt 1. tüübi diabeetikud, kel kõhunääre üldse ei tööta, ja ükskõik kui ideaalne oleks hoida vs vahemikus 4-8, siis reaalselt see lihtsalt ei ole võimalik. Meie suhkru ainevahetus on sisuliselt käsijuhtimisel. Veresuhkrut mõjutab nii stress, erinevad hormoonid, haigused-põletikud kui muu peale söödud süsivesikute.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21774/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Mh,ja öhutemperatuuri ära unusta :)))
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21775/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
mida te endaga igapäevaselt ja ka nt jalutama minnes kaasa tarite veresuhkru töstmiseks,suvel kasutasin mahla,nüüd varsti külmub see ära :) glükoosi tropsid jöuavad alles siis imenduma hakata,kui paanika juba käes :) olen kuulnud,et osades riikides glükoos geelina müügil,meil vist mitte,vähemalt apteekidest ei saa... kas keegi teab,on selle möju kiirem,kui kuival tabletipudil ja kas on ehk vöimalik mönest välismaisest e-poest eestisse tellida seda? töesti nöme on mehele metsast sos sönumeid saata,kui enam isegi ei jaga,kuskohas ma täpselt olen :D
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21891/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
meie apteekides selline: http://www.glucobooster.ee ei oska nüüd küll seda kiita või laita...maitselt päris rõve, aga kui tõesti kiirem kui kõik muu, ju siis aitab... laps keeldub ka veresuhkruga 1.6 seda neelamast ja sülitab välja... igaks juhuks on ikka igal pool nö varuks olemas...imendub ju limaskestastki, kui väga vaja... ise tarbin ntx hapusid skittles komme :) mõjuvad oluliselt kiiremini kui glükoositropsid ja maitse pole ka nii rõve :) piisab koguseliselt vähemast...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21892/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Mis jutt, et meil apteegist glükoosigeeli ei saa? See pidi ikka hirmus laisk apteeker olema, kes nii ütles. Minu koduapteegis, Tallinna Magdaleenas, vaadati kohe krapsti andmebaasist kõik apteegid, kus Glucobooster olemas ja öeldi mulle. Kui ma kaugemale minna ei tahtnud, telliti, mõne päeva pärast, kui kohal oli, helistati ja saingi kätte. Natuke kallivõitu on ta küll pidevalt tarvitamiseks, aga miks sa siis mingit šokolaadi tasku ei pista, kui glükoositabletti ei taha?
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21893/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
shokolaad möjub väga aeglaselt.mul tekivad väga kiired vs langused. töesti öeldi mulle mingis apteegis,et eestis ei müüda glükoosigeeli.... tegu polnud tallinnaga
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21894/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
t änud,anne,leidsin isegi e-poe,kusvseda muuakse odavamalt,kui apteekide hinnad ravimiinfos :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21897/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Reeglina kasutan glük tropse, mõju algab ca 3 min pärast selle aja peab ju vastu. Minul eriti järsku ei lange VS, mul lühikese kogused väikesed ka, kui VS ok siis söögikorda katan tavaliselt 2-3 ühikuga.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21898/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
glucobooster.ee on ise maaletooja. Seda on siin foorumis räägitud ka. FB inimesed hakaku fänniks, neil on vahel soodukaid ka. Glükoosidropsid mõjuvad aeglasemalt kui geel. Igapäevaselt geeli ei tarbi, sest on suht kallis, aga hädajuhtudel kindlasti, kui vaja ruttu reageerida ja pole aega uimane olla pärast. VÄGA hea maitsega muide, pigem võivad tropsid iiveldama ajada, geel läheb kähku põske ja sealt juba alla.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21903/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
mul jöuab väljas,kuskil metsas nt. juba väike paanika tekkida,enne,kui tropsid möjuma hakkavad:( kodus tarbin tavalist öunamahla nt. 2.50 maksab tuub seal kodulehel,apteekides palju kallim,tellisin prooviks,parem ikka,kui mahlapakki tassida kaasas:) selliseid juhtumeid tuleb küll siiski harva ette,aga kindlustunne maksab ka midagi....tavaliselt ma ikka tajun ette,agavpraegu,rasedust planeerides,tahaks ju vs vöimalikult madalal hoida :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21909/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
ära võimalikult madalal hoia, paned silmapõhjadele põntsu. hoia ikka 5 ja 8 vahel:)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21910/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
DR. B soovitus on hoida 4,6 peal.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21911/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
jajah eks ma üritan,aga kas tea arvate,et ta püsib :P
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21914/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
suhkur, dr B ei ole ka kunagi rase olnud, eks?:) Kui vs liiga äkki madalaks tõmmata ja lisaks veel rasedushormoon, võivad silmapõhjas kapillaarid vohama hakata. Tean konkreetset juhtumit.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21916/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
no ma väldiks igasuguseid hirmulugusid mis köik juhtuda vöib....
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21917/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Jah olen nõus rasedus on keeruline T1 puhul. Aga seda peab ka meeles pidama, et ema kõrge suhkur tekitab lapsel insuliini üleproduktsiooni jne. Endal mul 3 last, seda, et ma küll ei ole pidanud neid sünnitama :).
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21919/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
eeee..... kes sünnitas siis? mees ve?:D elu ongi keeruline...
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21923/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
No maeitea, ma siiani ikka mees, lõikus ei ole plaanis :)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21926/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
oooh,sorri :))) lihrsalt su jutt kölas nagu diabeetikust naise jutt.... meestel ju laste saamise osas diabeetikuna suurt muret üldjuhul pole;)
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/21935/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
8 km maastikujooks algus VS 5,6, peale 4km + 2 glükoositabletti. Lõpetades VS 4,9.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/22079/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
need asjad on ikka nii erinevad, kui ma alustaksin füüsilise treeninguga ja vs oleks 5,6 siis paar kiiremat tõmmet ja juba vajaksin lisatopkat vs tõstmiseks. Mina ei tea ka miks mul füüsiline koormus vs kiirelt maha tõmbab. Prahti ei söö, reeglina ikka jälgin millest mul päeval toit koosneb
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/22087/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Mõned tähelepanekud olen enda puhul teinud: 1. Lühikese insuliini manustamine peab olema lõppenud vähemalt 3-4t enne trenni, muidu kipub sportides alla kiskuma 2. Madalate süsikatega toitudes olen leidnud optimaalse basaalitaseme ja sellel tasemel sportides ei ole enne trenni vaja lisa süsikate laadimist teha 3. Süsikaid lisan mõnikord ca 30min peale trenni kestmist 4. Eelnevas toidukorras peab olems valku, mille glükogenees lisab aeglaselt suhkrut verre 5. Kui tegemist võistlusega(või pulsi tavalisest kõrgemaks ajamisega) kohe teistmoodi st. lisandub adrenaliin, mis ise juba tõstab VS-i
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/22089/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
jooks 6,5km, stardis VS 6,4 süsikaid ei laadinud, lõpetades VS 4,7.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/22503/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
krõõt
17.11.2015 13:33
need asjad on ikka nii erinevad, kui ma alustaksin füüsilise treeninguga ja vs oleks 5,6 siis paar kiiremat tõmmet ja juba vajaksin lisatopkat vs tõstmiseks. Mina ei tea ka miks mul füüsiline koormus vs kiirelt maha tõmbab. Prahti ei söö, reeglina ikka jälgin millest mul päeval toit koosneb
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/22087/trenn-ja-suhkru-manageerimine
Arvan, et vastus peitub 2 asjas lühikese süsti mõju veel kestab või on basaali kogus on liiga suur ja sõidab liialt maha VS.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/22504/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Rattasõit 23 km, keskmine kiirus 19km/h start VS8,0, süsikaid eelnevalt ei laadinud, lõpp VS 5,6 st kõik ilma eraldi süsikate laadimiseta.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/25992/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Teateid tegelikkusest, sain põlvevigastuse(paistes ja puha). Ja kohe selgus, et sissesüstitav insuliin on muutunud veeks :) st päris keeruline oli alla 8,5 ühiku saada suhkrut. 2 ühikut ei teinud põhimõtteliselt midagi. Ja siis nad räägivad, et ollakse kohanenud seisundiga ja mida veel!
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26241/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Väga tähtis on, mida enne söödud on mingit pikemat koormust. Eri toiduaineid seedid erinevalt ja energiat saad erinevalt kätte. Riisist mina näiteks hoidun. Või söön väikses koguses. Rehkendan näiteks riisi koguse järgi süsti ära, aga tunni pärast on hüpo ja 3..4 tunni pärast on suhkur laes. Kui on söödud aga leiba või kartulit, siis vahel võib tundide viisi rassida ilma, et veresuhkur kusagilepoole äärmusesse läheks.. Eelmise päeva tegevused mõjuvad mul järgmisesse päeva ka. Eelmise päeva füüsiline koormus võtab ka järgmisel päeval suhkrut alla..
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/26242/trenn-ja-suhkru-manageerimine
RE: Trenn ja suhkru manageerimine
Vähe täpsemalt võistlusolukorras tekkivast Vs tõusust adrenaliini vms mõjul. Minul tõstab 6,5 pealt 9,6 nagu naksti st ca 13g suhkrut nagu maast leitud :). Söögi mõju välistatud st viimane söök ca 13t tagasi.
https://www.diabetes.ee/foorum/postitus/27156/trenn-ja-suhkru-manageerimine

Viited